2024.április.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hatvanezren hiányoznak az építőiparból, egyre borúsabbak a kisebb fejlesztések kilátásai — Szakértői kommentár a KSH 2017. októberi építőipari gyorstájékoztatójához

2 perc olvasás

0098_lengo_teher.jpg„2017 októberében az építőipari termelés volumene 38,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, alacsony bázist, ezen belül az épületek építésének volumene 27,3 százalékkal nőtt. Utóbbi adat impozánsabb is lehetne, ha nem fékezné az ágazatot a kivitelezői kapacitáshiány” – kommentálta a KSH pénteken megjelent építőipari gyorstájékoztatóját Tatár Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Futureal Development Holding vezetője. Hozzátette: „a 2007-es évhez képest körülbelül 60 ezer fővel kevesebben dolgoznak az építőiparban, ez a munkaerőhiány pedig látványos bérnövekedést eredményezett az ágazatban, emellett az építőanyagok is jelentősen drágultak”. Ezeknek a folyamatoknak továbbra sincs vége, így a szakember várakozásai szerint az idén tavalyhoz képest 25-30 százalékkal is nőhetnek a kivitelezési költségek.

A kapacitáshiány további negatív hatása, hogy a kisebb projektek megvalósítása – kivitelező híján – egyre bizonytalanabbnak látszik, mert a kivitelezők az állami beruházásokat, valamint a tőkeerős fejlesztők nagyobb iroda- és lakóingatlan-projektjeit részesítik előnyben. 

„Ez a költségemelkedés – a bérlői kereslet élénkülésével együtt – az irodabérleti díjak további növekedését eredményezi” – hívta fel a figyelmet Tatár Tibor. Az üresedési ráta már 8 százalék körüli szintre csökkent, ami a válság óta a legalacsonyabb értéknek számít. Az idén emiatt az új projekteknél az irodabérleti díjak várhatóan meghaladják majd a 15 euró/négyzetméter szintet, de több bérleti szerződést kötöttek már 16 eurós árszinten is. Az A+ kategóriás irodaházaknál tapasztalható szűkös kínálat miatt az ingatlanok vevői között jelentős verseny alakult ki, ami az üresedés ráta további csökkenését vetíti előre.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.