2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HÁZASSÁGON INNEN, HÁZASSÁGON TÚL – Háy János ironikus drámája a Pesti Magyar Színházban

2 perc olvasás

hay_plakat.jpgAz 1960-ban, Palócföldön született József Attila-díjas magyar költő, író, festő, illusztrátor Háy János több regénnyel, könyvvel jelentkezett eddig a hazai irodalomban. A Gézagyerek című drámájával aratta első jelentős sikerét. 1990 óta számos irodalmi díjat kapott.

A 2008-ban először színre vitt szatirikus tragikomédiáját, a Házasságon innen, házasságon túl című játékát a Pesti Magyar Színház most újra műsorára tűzte, ezúttal nem a Sinkovits Imre Színpad intim közegében, hanem a nagyszínpadon. Nagyon jól választott a színház, a darab megérdemli az újabb bemutatót, hiszen megint felnőtt egy színházlátogató nemzedék.

Háy János mesterkéltség nélkül, őszintén, a korosztálya szlengjében beszél férjekről, feleségekről, szeretőkről, családról, családfenntartásról és szexuális kalandokról, veszteségekről és hiányokról, ahogyan ez a mindennapjainkat meghatározza. A helyszín lehet otthon, ágy, Normafa, söröző, kozmetikai szalon vagy ügyvédi iroda. A barátok olykor egymást is átverik, hát még a feleségüket vagy a férjüket! És nem mindegyik ússza meg… bizonyítják a válási adatok. A házasság éppúgy kockázatos, mint a szeretők sorsa. Hová visz ez a modern kor és a felelősségtudat? Ki tudja. Mindenki esendő a napi párkapcsolatokban.

A legmeghatóbb monológot adja elő a darab végén a 90 éves Csernus Mariann, a legtisztábban beszélő, özvegységébe belenyugvó magyar színésznő. Az alkotók sorában említendő Pinczés István, a kiváló rendező, meg a színészek: Bede-Fazekas Szabolcs, Tóth Sándor, Kálid Artúr, Fillár István, Rancsó Dezső, Ruttkay Aura, Tóth  Éva, Benkő Nóra, Haumann Petra, Dániel Vali, Frank Ágnes. Remek a dramaturg: Gecsényi Györgyi, a díszlet: Pinczés Istvántól és a jelmez Tordai Hajnaltól.

További előadások idén: december 17-én, 26-án és 31-én. Érdemes megnézni! Jól fogunk szórakozni!

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.