2022.július.05. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HELYBEN VAN A SOKSZÍNŰSÉG – KULTÚRHÁZAK ÉJJEL-NAPPAL

6 perc olvasás

image5_8.jpg322 településen, 452 helyszínen mintegy 1300 programon 160 000 látogató vett részt a tizenkettedik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen február 2-a és 4-e között országszerte. Az idei rendezvénysorozat eredményeiről, eseményeiről sajtótájékoztató keretében számolt be Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője, Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, Novák Péter, zenész, színész, rendező, az eseménysorozat védnöke, valamint Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták az idei pályázatok győzteseinek díjait is.

A tizenkettedig alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton az intézmények – a Helyben van a sokszínűség szlogenjének megfelelően – igen széles és színes programkínálattal várták látogatóikat. Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az eseményhez csatlakozott művelődési házak, faluházak, agórák sokkal több igényes, kifejezetten erre a rendezvénysorozatra szóló programmal készültek. Egy-egy városi művelődési intézmény három napra elosztva 8-10 programot is megvalósított az akció idején, másrészt a több telephellyel rendelkező intézmények mindegyike szervezett programot az egyes telephelyein külön-külön. A kisebb települések esetében elmondható, hogy a korábbi évekhez képest jobban igyekeztek az aktuális szlogen jegyében megvalósítani programjaikat, és szinte mindenki törekedett – akár egy-egy eseményen belül is – a tartalmi sokszínűségre. A programok számát tekintve a városok és a fővárosi kerületek vezetik a listát.

Novák Péter, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, azt hangsúlyozta, hogy egy nemzedék intelligenciája a tét, így közös felelősségünk, hogy a felnövekvő generáció az oktatási célkitűzésekhez méltó szabadidős programokból, továbbképzési lehetőségekből választhasson, és ennek kiemelt helyszínei a művelődési házak.

 Bővült a szervezők által meghirdetett pályázatok száma. Idén első alkalommal lehetett a kiemelt helyszín címére pályázni pest megyei intézmény, vidéki nagyváros, illetve vidéki kis település intézménye kategóriában. A pályázat eredményeképpen az országos megnyitónak Budakeszi adott otthont az  Erkel Ferenc Művelődési házban, a rendezvény második napján a székesfehérvári Fejér Megyei Művelődési Központra irányult nagyobb figyelem, míg a harmadik nap házigazdája a Hidasnémeti Közösségi Ház volt – mondta el Szedlacsek Emília, az EMMI Főosztályvezetője. Ismét láthatóvá vált, hogy a művelődési központok milyen fontos terepét jelentik a közösségteremtésnek. Idén először, de rögtön több helyszínen is volt például ott alvós buli gyerekeknek, és a hagyományos, télűző farsangi mulatságok mellett találhattunk a kínálatban kreatív tanodát felnőtteknek, kultúr-zsúrt, Textil-Bárt, KépRegények Fényjátékát, improvizációs színházi játékot, jelmezes családi futóversenyt, textilszobor kiállítást, kincskeresős szabaduló szobát, táncdalfesztivál remake-et, pingpong maratont, színházi előadásokat, különféle táncházakat, valamint táncbemutatók és koncertek is várták a látogatókat.

Annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható innovációs-, fotó-, és plakátpályázat mellett új pályázatokat is hirdettek – mondta el Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója, kiemelve, hogy szerveztük évek óta szorosan együttműködik a szervezőkkel a toborzásban, az eseménysorozat népszerűsítésében, a pályázatok értékelésében.

A sajtótájékoztatón Szedlacsek Emília, Novák Péter és Kárpáti Árpád közösen adták át a pályázatok nyerteseinek díjait.

Az #okosművház szakmai innovációs pályázatnál a zsűri olyan példaértékű gyakorlatokat díjazott, amelyek a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereit, formáit, folyamatait mutatták be. 15 szakmai műhelytől 16 pályázat érkezett. A fődíjat a nagyrédei Molnár József Művelődési Ház Itthon Nagyrédén – Értéknapok pályázata nyerte. Második díjat érdemelte ki az Éjszaka a kastélyban kalandjáték – az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok rendezvénye, a harmadik helyzett pedig a kecskeméti Hírös Agóra Nonporfit Kft. Hetényi Közösségi Házának Debüt koncertek – első hallásra Hetényben című pályázata lett.

 A #vanképedhozzánk?  fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők,  és az intézmények mellett a nagyközönség is részt vehetett benne. A zsűri a 98 alkotótól beérkezett 463 fotóból az alábbi fotókat díjazta:  I. díj: Németh Zsolt Libakergető című képe,  II. díj: Suha Péter Zenei tükröződése, III. díj: Ludman Dániel Zenélek! című fotója.

A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várták a szervezők. 48 alkotó 168 db plakátjából az I. díjat Zolnyánszki Zsolt a Gáspár Károly Trió koncertjéhez készült plakátja nyerte, a II. díjat a Klauzál Ház IV. Klauzál Jam eseményére felhívó plakátja érdemelte ki. III. helyezett lett Kranyik Ildikó A székely menyecske meg az ördög című plakátja.

A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A nyertes pályaművel 100.000 Ft pénzjutalom járt, míg a második helyezett 75.000 Ft, a harmadik pedig  50.000 Ft összegű nyereménnyel gazdagodott.

A Képben van a sokszínűség pályázatra az idei eseményen készült 5 képből álló albummal jelentkezhettek az intézmények. Az előzsűri által kiválasztott 12 pályaműből 3 díjazottat a közönség, egyet pedig a zsűri szavazott meg. A közönség legtöbb szavazatát a törteli Déryné Művelődési Központ kapta, a második legtöbb szavazatot a bordányi Faluház és Könyvtár érte el, míg a harmadik nyertes a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közöségi Háza lett. A zsűri különdíját a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ kapta. A díjak értéke egyenként 100.000 Ft.

A látogatókat ösztönző, és az eseményre felhívó szelfi-pályázat győztese Dávid Tímea lett, mivel ő gyűjtötte be szelfijére a legtöbb kedvelést. Nyereménye egy 30.000 Ft értékű kultúrautalvány. Az az intézmény pedig, aki a legeredményesebben ösztönözte látogatóit, munkatársait az intézmény előtti szelfi készítsésére, a vanyarci Művelődési Ház és Könyvtár volt. Az ő jutalmuk egy 100.000 Ft értékű műszaki cikk.

Bejelentették, hogy a 2019-es Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 15. és 17. között rendezik meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.