Hemző KárolyHemző Károly

Már csak alig egy napig, 2011. január 30-ig, vasárnapig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban a Hemző Károly munkásságának szentelt időszaki kiállítás.

  Hemző KárolyHemző Károly

Már csak alig egy napig, 2011. január 30-ig, vasárnapig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban a Hemző Károly munkásságának szentelt időszaki kiállítás.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2010. november 4-től 2011 januárjáig látogatható Hemzőváros című kiállítás abból az alkalomból született, hogy Hemző Károly fotográfus több tízezernyi felvételét – vintázs kópiák, negatívok, diapozitívek -, kameráit, objektívjeit, több mint öt évtizedet átfogó pályájának dokumentációját a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának adományozta. A 82 éves művésztől 2010 júniusában a múzeum főigazgatója Csorba László, valamint a fényképtár vezetője, Lengyel Beatrix főosztályvezető és az adomány gondozója, Kiscsatári Marianna főmuzeológus vették át a maga nemében páratlan kollekciót.

Hemző Károly fotóművész meghatározó egyénisége a kortárs magyar fotográfiának. Sportfotósként, riporterként és dokumentaristaként, képszerkesztőként, az utóbbi évtizedekben pedig gasztronómiai fényképészként is jelentőset alkotott. A Balázs Béla-, Táncsics-díjas, Érdemes és Kiváló művész emlékezetes kiállításaival (Műcsarnok, 1976; Vigadó, 1983, 1998), albumaival (Lódobogás, 1978; Budapest fotóalbum, 1993; Fotográfiák, 1998; Csak lovak, 2005) iskolát teremtett. Sokan mesterükként tisztelik tudását, precizitását, alázatát a fotografált személlyel, témával kapcsolatosan.

A Hemzőváros című tárlathoz a 82 éves művész friss szemmel válogatott tekintélyes archívumából – a kurátorokkal együtt gondolkodva. Az alkotó több, korábbról ismert, ma már talán klasszikusnak nevezhető felvétele mellett számos olyan látható a falakon, amelyekkel eddig még nem találkozott a nagyközönség.

 

http://www.hnm.hu/hu/kiall/Exhibition.php?ID=65963

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük