2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Henkel adomány a bölcsőhalál megelőzésére

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/2406"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/henkel.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.henkel.hu" title="www.henkel.hu" width="100" height="58" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.henkel.hu/">www.henkel.hu</a> </strong></span></span>A Henkel Magyarország Ragasztás Technológiák Üzletága 2009.február 5-i tájékoztatón jelentette be, a szülők körében egyre nagyobb aggodalommal kísért „váratlan bölcsőhalál"  megelőzése érdekében a Bókay János Gyermekalapítvány támogatására  <strong><em> 1.364.322</em></strong>  Ft-ot  adományoz.  Az adományt <em>Deák Ferenc,</em> a Henkel Magyarország Kft. ügyvezetője, a ragasztás technológiák üzletág vezetője adta át  <em>dr.Bókay János </em>osztályvezető egyetemi adjunktusnak, a Bókay János Gyermekalapítvány Kuratóriuma elnökének a  SOTE I. számú Gyermekgyógyászati klinikáján. </p><p>

www.henkel.huwww.henkel.hu A Henkel Magyarország Ragasztás Technológiák Üzletága 2009.február 5-i tájékoztatón jelentette be, a szülők körében egyre nagyobb aggodalommal kísért „váratlan bölcsőhalál"  megelőzése érdekében a Bókay János Gyermekalapítvány támogatására   1.364.322  Ft-ot  adományoz.  Az adományt Deák Ferenc, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezetője, a ragasztás technológiák üzletág vezetője adta át  dr.Bókay János osztályvezető egyetemi adjunktusnak, a Bókay János Gyermekalapítvány Kuratóriuma elnökének a  SOTE I. számú Gyermekgyógyászati klinikáján.

www.henkel.huwww.henkel.hu A Henkel Magyarország Ragasztás Technológiák Üzletága 2009.február 5-i tájékoztatón jelentette be, a szülők körében egyre nagyobb aggodalommal kísért „váratlan bölcsőhalál"  megelőzése érdekében a Bókay János Gyermekalapítvány támogatására   1.364.322  Ft-ot  adományoz.  Az adományt Deák Ferenc, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezetője, a ragasztás technológiák üzletág vezetője adta át  dr.Bókay János osztályvezető egyetemi adjunktusnak, a Bókay János Gyermekalapítvány Kuratóriuma elnökének a  SOTE I. számú Gyermekgyógyászati klinikáján.

Az összegből  az alapítvány a klinika számára megvásárol egy  Siss Baby Controll  elnevezésű professzionális diagnosztikai készüléket, amely a hirtelen bölcsőhalál megelőzésére, a veszélyeztetett gyermek-csoport kiszűrésére használatos.A berendezés a légzés, a szívműködés és a vér oxigéntelítettségének megfigyelésére és regisztrálására alkalmas, s az  I. számú Gyermekgyógyászati Klinika csecsemőosztályán fogják használni.

A Henkel Magyarország (HMO) a  Cimsec  márkanevű építési termékek (fugázó, csemperagasztó, aljzatkiegyenlítő stb.) eladásából különített el több mint egymillió háromszázezer forintot a légzésfigyelő készülék megvásárlására.

Az alvás közben hirtelen fellépő csecsemőhalál okát nem ismerik pontosan. A bölcsőhalálnak nevezett tünet- együttes,  angol nevén a Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) szempontjából vannak kifejezetten veszélyeztetett csecsemők. Ilyenek akiknek a családjában már fordult elő hasonló tragikus esemény, a kis súllyal született koraszülöttek, akiknél otthon már észleltek légzészavart, vagy akiknél a házi használatú alarm készülék bejelzett.

A megfelelő diagnosztikai készülék használatával ezek közül a csecsemők közül lehet kiszűrni azokat, akiknél a légzés, a keringés szabályozásának éretlensége folytán további nemkívánatos eseményre lehet számítani.

A Henkel anyagi támogatásával vásárolhatja meg a klinika azt a SISS BABYCONTROL®  légzésfigyelő, szívfrekvencia és SpO2 monitor  megfigyelő eszközt, mely észleli az újszülött légzési, keringési rendszerének leállását, vizsgálja a vér oxigénnel való telítettségét, és szükség esetén riaszt.  Az azonnali szakszerű beavatkozás a baba életét mentheti meg.

A készülék iránti igény jogosultságát jelzi az is,  a Henkel részéről ez már a második alkalom, amikor apnoe alarm készüléket adományoz.  Néhány évvel ezelőtt 45,  a mainál jóval egyszerűbb kivitelű eszközt adott az Aranyág Alapítványon keresztül olyan családoknak, ahol a babák veszélynek lehettek kitéve.  A jelenlegi, professzionális berendezés a kifejezetten a koraszülöttek, a rendellenességben szenvedő újszülöttek megfigyelésére szolgál a gyermekklinikán.

A Gyermekklinika már rendelkezett egy készülékkel , a megnövekedett igények miatt szükségessé vált újabb beszerzése is. 

A szülők érdeklődésének előterébe került a váratlan bölcsőhalál, akik beszerezték, vagy adományként huzzájutottak ilyen berendezéshez, azok az egyszerűbb kivitelű otthoni megfigyelő készülék riasztás-jelzésére jelentkeznek a klinikán, s ennek a riasztásnak a kontrollja zajlik a kórház professzionális körülményei között.

Az otthoni készüléknek nincs kijelzője, legfőbb eszköze a légzés-figyelő párna. A professzionális készülék sokrétű monitorozásra alkalmas, s 8-tól 24 óráig tartó megfigyeléssel ad biztonságosabban kiértékelhető adatokat.

A berendezés memóriája tárolja a vizsgált időtartam adatait, ezek visszanézhetők és kiértékelhetők, későbbi összevetés céljából archiválhatók. Dr. Bókay János elmondta,  évente  mintegy 30 gyermeknél állapítható a konkrét veszélyeztetettség, akiknél erősen oda kell figyelni az adatokra.  A váratlan bölcsőhalálra világszerte nagyobb figyelem irányul, még nagyobb is mint hazánkban.

Az Egyesült Államokban nagy riadalommal kísérik a szülők. Ott azt mutatják az elemzések, hogy a korábbi nézetekkel szemben, a hason fektetett csecsemők körében gyakrabban fordul elő a tárgyalt komplikáció, ezért a szülők oldalára vagy hátára fordítják fekvő gyermeküket. Az eszköz ára függ a kiviteltől, a házi használatra szánt berendezés  50-60 ezer Ft-ért szerezhető be, vannak 1,5-2 millió Ft-osak,  2-2,5 milliósak, a legfejlettebbek pedig  mintegy 10 millió Ft-ért  szerezhetők be. 

A Bókay János Gyermekalapítványt  1991-ben Tolnay Klári színművésznő alapította.  Az idősebb és az ifjú dr. Bókay János a magyar gyermekgyógyászat megalapítóiként és Európa-szerte ismert művelőiként váltak ismertté. Közel ötven évig igazgatták a Stefánia Szegény-gyermekkórházat, amely ma a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I.sz. Gyermekklinikája, és Budapesten a nyolcadik kerületben, a Bókay János utcában működik.

Az alapítvány célja a hagyományok ápolása, s a névadók szellemi örökségének és hajdani törekvéseinek megfelelően az intézmény, a gyógyítás gyakorlati feltételeinek javítása, beleértve daganatos és leukémiás gyermekek ellátását.

Támogatják a gyermekgyógyászati oktató munkát, kutatást, s patrónusokat nyernek meg eszközök vásárlására. A Henkel gyermek-egészségügyi támogatása nem újkeletű, már több éves múltra tekinthet vissza. 

A vállalat a kazincbarcikai kórház számára lélegeztető gépet, a ceglédi kórház számára infúziós pumpát, pulzoximétert, a Budai Területi Gyermekkórháznak ultrahangos vizsgálófejet, a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya számára különböző gyógyításhoz használható eszközöket vásárolt. 

A kezdetektől együttműködik az Aranyág Mozgássérült és Beteg Gyermekeket Támogató Alapítvánnyal, melyet eddig több mint 30 millió forinttal támogatott.  Ezt az összeget további kórházi berendezések, kruppos gyermekek kezelését segítő párásító készülék, fogyatékos gyermekek gondozását segítő felszerelésére költötték,  segítségével már 45 apnoe alarm készüléket juttattak rászoruló családoknak, kórházaknak.

A fenti hagyományt folytatta most a Cimsec is, amikor pénzét a Bókay alapítvány számára ajánlotta fel. Miként azt az ügyvezetőtől hallhatták a megjelentek, a Cimsec minden egyes eladott terméke (665 ezer termék-darab) után 2 Ft-ot ajánlottak fel, így gyűlt össze az adomány.

http://www.henkel.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.