2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hétfő reggeltől újra lehet közlekedni a budai alsó rakparton, a Lágymányosi hídtól egészen a Margit hídig.

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21360"><img class="image thumbnail" src="/files/images/GoogleEarth_Image1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="81" /></a></span>A Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése 2008. április vége óta zajlik a budai alsó rakparton. A Petőfi híd és az Erzsébet híd közötti rakpart-szakaszon november végére a szakemberek lefektették a főgyűjtő összes csőelemét, ezzel mintegy 1,8 km hosszúságban megépült a 2 méter átmérőjű szennyvízcsatorna a Duna mentén. </p><p>

googleearth image1.thumbnailA Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése 2008. április vége óta zajlik a budai alsó rakparton. A Petőfi híd és az Erzsébet híd közötti rakpart-szakaszon november végére a szakemberek lefektették a főgyűjtő összes csőelemét, ezzel mintegy 1,8 km hosszúságban megépült a 2 méter átmérőjű szennyvízcsatorna a Duna mentén.

googleearth image1.thumbnailA Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése 2008. április vége óta zajlik a budai alsó rakparton. A Petőfi híd és az Erzsébet híd közötti rakpart-szakaszon november végére a szakemberek lefektették a főgyűjtő összes csőelemét, ezzel mintegy 1,8 km hosszúságban megépült a 2 méter átmérőjű szennyvízcsatorna a Duna mentén.

2008. December 22-ére az új útburkolat is elkészül ezen az útszakaszon, így – két héttel a tervezett januári átadás előtt – már hétfő reggeltől újra lehet közlekedni a budai alsó rakparton, a Lágymányosi hídtól a Margit hídig, mindkét irányban. Az alsó rakpart középső (Erzsébet és Margit híd közé eső) szakaszát már november elején megnyitották.

Bár a közlekedés elindulhat az alsó rakparton, az autósoknak számítaniuk kell arra, hogy a főgyűjtőcsatorna építése a jövő évben is folytatódik, és egyes munkafázisok ezt az útszakaszt is érintik majd. Rövid ideig tartó, kis területre kiterjedő (például egy csatorna-akna néhány méteres körzetét érintő) forgalomkorlátozás, sávszűkület még várható a most megnyíló rakpart-szakaszon, illetve bizonyos le-, és felhajtó sávokban is!

Időközben a Bem téren és a Margit híd környezetében is épül a főgyűjtőcsatorna. Emiatt november utolsó napjaiban a Bem téren le kellett zárni a Fő utca kereszteződését, ezért az elmúlt 3 hétben nem lehetett behajtani a térről a Fő utcába.

A kereszteződést a tervezettnél korábban, már december 17-én újra meg lehetett nyitni, azonban csak átmeneti időre, ideiglenes útburkolattal. Ahogy ezt korábban is jeleztük, jövőre is folytatódnak a munkálatok a Bem téren, ezért január 10-től február közepéig sávszűkítésre, majd a Fő utcai kereszteződés újbóli lezárására kell számítani, várhatóan nyár elejéig.

A Budai Duna-parti Főgyűjtőcsatorna építése 2009 augusztusáig tart a Döbrentei tér és a II. kerületi Zsigmond tér között. A munkások részben a felső, részben az alsó rakpart alatt dolgoznak majd. A csatornafektetést jövő év őszén útpályaépítés, a Margit híd budai hídfőjénél pedig egy új közlekedési csomópont kialakítása követi, ezért a budai alsó rakpart Margit hídtól északra eső részét várhatóan 2009 októberétől lehet majd újra használni.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás összköltsége mintegy 428,7 millió euró, amelynek 65%-át a Kohéziós Alapból az Európai Unió finanszírozza, 20%-át a magyar állam, 15%-át pedig a főváros állja.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.