A Bethlen Téri Színház minden hétvégére színvonalas programokat kínál, nemcsak a kerületieknek, hanem mindenkinek. 2013. október 11-én Térey János Paulus-át, szombaton a Gangaray Dance Company előadását tekinthetjük meg, a vasárnap ismét a gyerekeké, akik János vitéz utazásait csodálhatják meg zenével, tánccal.

 

A Bethlen Téri Színház minden hétvégére színvonalas programokat kínál, nemcsak a kerületieknek, hanem mindenkinek. 2013. október 11-én Térey János Paulus-át, szombaton a Gangaray Dance Company előadását tekinthetjük meg, a vasárnap ismét a gyerekeké, akik János vitéz utazásait csodálhatják meg zenével, tánccal.

 

2013.október 11. 19.30

TÉREY JÁNOS: PAULUSPálfordulás két részben.
A téma napjainkban mellbeverően aktuális: a paulus-i (páli) fordulás miért-je és hogyan-ja. Három különböző korból, három különböző Pál és három különböző fordulat. Pál az apostol, Friedrich von Paulus a sztálingrádi vesztő és Pál, a budapesti hacker története elevenedik meg, fonódik egymásba, majd egy nagy kérdésbe sűrűsödik össze: Változni, vagy elpusztulni?
Az előadás két táncos és két színész együttműködésével és gondolkodásával járja körbe a paulusi témát és keresi a választ a maja naptár utolsó évében.

 

PAULUS (Paulus, Friedrich Saulus, Pál): Makranczi Zalán

KEMENSZKY (barát, szemtanú): Széplaky Géza

Pál, a táncos: Gergye Krisztián

Ludovika: Hoffmann Adrienn

Dramaturg.  Lőrincz Ágnes
Díszlet, jelmez: Árva Nóra
Koreográfus: Gergye Krisztián
Rendezőasszisztens: Szalóky Dániel
Rendező: Makranczi Zalán

„…Térey János… Költő, író, drámaíró, műfordító. A nyakas kálvinisták városában, Debrecenben született. Általában úgy dolgozik, mint egy kishivatalnok, ha kell, napi 10-12 órában. Mesterségében kiváló: nyolc verseskötet, egy novellakötet, két filmforgatókönyv, két verses regény, négy dráma szerzője és számos dráma fordítója. Rengeteg díj kitüntetettje: többek között József Attila-díj, az Év Könyve díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és Babérkoszorú Díja, Székely Bicskarend. 2011-ben Jeremiás, avagy Isten hidege című műve lett az év legjobb új magyar drámája a színikritikusok szerint. Mondhatni, ünnepelt szerző." (Hercsel Adél: Protokoll és széthullás – újmagyar elit Térey János művészetében, mandiner blog)

 

Makranczi Zalán színművész a Nemzeti Színiakadémián végzett, karrierjét a Pesti Magyar Színházban kezdte, játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a Bárka Színházban, jelenleg a Nemzeti Színház tagja. Láthattuk már A kék madárban Tyltylként, mint Cléante-t A fösvényben, Júdás A Mester és Margaritában, számtalan Shekespeare-ben, Williams-ben, Schiller Ármány és szerelmében.

Színészi munkája mellett nyolc éve foglalkozik fiatalokkal, drámapedagógiai módszerekkel próbálja megszerettetni velük a kultúrát, az irodalmat, a színházat. Rendezőként is próbálgatja határait, eddigi fontosabb állomások a Dzsungel könyve, Anna Karenina, Sztárcsinálók, A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyermekkorért, Haverom a Messiás.

 

Gergye Krisztián a kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője. Rendező, koreográfus, táncos és színész. Színpadi karrierjét tradicionális jávai táncosként kezdte, majd a hagyományt kortárs szemléletmóddal ötvözve egyedi, jellegzetes tánc- és testnyelvet alakított ki. 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt-jelleggel, később állandó alkotótársakkal, majd saját társulata tagjaival.

A táncszínházi produkciókon túl társulata rendszeresen mutat be tér-specifikus performanszokat, a prózai- és a mozgásszínház műfaját újraértelmező koprodukciós előadásokat. A Nemzeti Színház tagjaként alkalmazott koreográfiákat is készít.

 

2013.október 12. 19.30

EGY RÓZSA HANGJAIGangaray Dance Company

Hámor József, Imre Zoltán-díjas koreográfus, a számos hazai és külföldi szakmai sikereket elért Maday Tímea Kinga számára készítette első egész estés szólómunkáját.

A szóló az érzelmekre kíván hatni. A Hámor- Maday páros a zeneiségét kihasználva és ezt fókuszban tarva egy olyan estet hoztak létre, melyben egy adott mozgásanyag különböző harmóniáit és mondanivalóit keresik, mindig más és más szóló hangszerek és előadók közreműködésével.

Előadó: Maday Tímea Kinga
Zene: Simkó Várnagy Mihály (MrBassdoktor)
Kosztüm: Maday Tímea
Fény: Hámor József

Koreográfus: Hámor József
www.cedt.hu

 

2013. október 13. 10.00

JÁNOS VITÉZ – Az Apró Színház előadása

Az Apró Színház a János vitéz című mű színpadra vitelével célul tűzte ki, hogy a közönséghez közelebb hozza saját kultúráját. Teszi ezt a magyar táncos és zenés hagyományokból merítve, népszokásaink, rítusaink színházi nyelvként való használatával.

 

A történet színpadi adaptációjában kiemelt szerepet kap Magyarország különböző tájainak népművészeti, táncos, zenés hagyományainak, archaikus kultúrájának bemutatása. Kiemelten Dél-Alföld, de az utazások során megjelennek több vidéken fellehető hagyományok, a teljesség igénye nélkül: Somogy, Mezőség, Székelyföld, Gyimes, Moldva, és ezen kívül más rokon népek még.

 

Az előadás fő szála János vitéz utazásaira épül. A különböző világokon keresztül utazik és jut el Tündérországba, kalandjai során ismeretlen tájakon jár, próbatételekkel néz szembe, miközben bejárja a felnőtté válás útját is.

 

A darab eredeti Petőfi Sándor szöveggel, élőzenével, tánccal szól gyermekeknek, felnőtteknek és családoknak egyaránt.

A XXI. században az ősi hagyományok szerepe, a valódi értékek könnyen átalakulnak, eltűnnek. Az Apró Színház fontosnak tarja, hogy a felnövekvő generáció újra megismerje és megszeresse azt a kultúrát, ami a sajátja és biztos identitást nyújt számára; a gyermek felnőtt korára megtalálja helyét a világban, elfogadóvá váljon más népek hagyományai iránt.

 

Szereplők: Bisztricsány Linda, Császár Réka, Csík Andrea, Tarján Veronika, Üveges Anita, Kazári András, Cservenka Ferenc

Zenei munkatárs: Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál

Látvány: Mészáros Gábor

Rendező: az Apró Színház társulata
www.aproszinhaz.hu

 

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

http://www.bethlenszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük