UNICEF és Katona József Színház – közös fellépés a gyermekszegénységgel szemben. Közösen lép fel a Katona József Színház az UNICEF-fel a színház berkein belül. Az együttműködés keretében december 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban.

UNICEF és Katona József Színház – közös fellépés a gyermekszegénységgel szemben. Közösen lép fel a Katona József Színház az UNICEF-fel a színház berkein belül. Az együttműködés keretében december 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban.

Nagy Ervin, a Katona József Színház művésze egyike annak a 16 hírességnek, akik kiállnak az UNICEF Higgyünk a Nullában kampánya mellett. Arra hívják fel a figyelmet, hogy bár 1990 óta komoly lépéseket sikerült tenni a gyermekhalandóság visszaszorítása érdekében, még mindig sok a teendő. Az ötéves koruk előtt életüket vesztett gyermekek száma közel a felére esett vissza az elmúlt két évtizedben: 12,6 millióról 6,6 millióra. 1990-ben 1000 élve születésre 90 haláleset jutott, ez a szám 2012-re 48-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy még mindig közel 18 ezer gyermek hal meg naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének.

 

Az UNICEF és partnerei, köztük a Katona József Színház is hiszik, hogy ez a szám lehet NULLA. A Katona József Színház elhivatottságát mutatja, hogy a kampányt minden létező fórumán promotálja, valamint azzal is kifejezi, hogy a több száz tizen- és huszonéves fiatalt megmozgató ifjúsági színházi programjában is foglalkozik a gyermekek jogaival.

Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Katona József Színház megállapodott abban is, hogy a színház ifjúsági programja a jövőben teret biztosít az UNICEF által képviselt értékek bemutatásához. A program során a feldolgozásba bekerülnek olyan témák, mint a gyermekjogok, a gyerekek helyzetének bemutatása a világban, a fogyatékossággal élő gyerekek.

 

 „Szeretnénk, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek programjainkon nyitott szemmel járjanak a világban és megértsék azt, hogy személy szerint mekkora felelősségük lehet a saját életük, jövőjük kialakításában. Az UNICEF tematikája jól illeszkedik az ifjúsági programunkba és a szervezőink is bekapcsolódnak az együttműködésbe." – mondta Máté Gábor igazgató a Katona József Színház és az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány közös sajtóbeszélgetésén, ahol a két szervezet bemutatta ez évi közös terveit. Az együttműködés során a színház különféle tereket biztosít az UNICEF Higgyünk a Nullában kampányához, a jótékonysági szervezet pedig bekapcsolódik a színház ifjúsági programjába.

 

„Az UNICEF Magyar Bizottsága nevében elmondhatom, hogy a Katona József Színház ifjúsági programját kiemelkedően fontosnak tartjuk, és nagy lehetőséget látunk az együttműködésben több okból kifolyólag is. Egyrészt hiszünk a drámapedagógiai eszközök hatékonyságában, másrészt a színház lehetőséget biztosít a gyerekek aktív részvételére, így hozzájárul ahhoz, hogy mélyebben élhessék meg a témákat" – mondta dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója.

Az együttműködés keretében december 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban. A millenniumi fejlesztési célok témájában 16, az ország különböző helyén található iskola gyerekeinek bevonásával készült műalkotások középpontjában minden esetben egy UNICEF-fotó áll, amit a gyerekek továbbgondolnak, továbbrajzolnak, hozzáfotóznak, stb.

Így dolgozzák fel a világunkat aktuálisan érintő legkomolyabb kihívásokat a gyermekszegénységtől az éhezésen át a környezetvédelemig és a fenntartható fejlődésig.

 

http://unicef.hu/higgyunkanullaban

http://unicef.hu/-/elindul-az-unicef-higgyunk-a-nullaban-kampanya

Lantai József