A 2013. november 15-17. között megrendezésre kerülő Márton napi Hungarikum Ünnepen számos hagyományhoz illő program, tradicionális ételek, italok, és megannyi Márton napi különlegesség várja az érdeklődőket.

 

A 2013. november 15-17. között megrendezésre kerülő Márton napi Hungarikum Ünnepen számos hagyományhoz illő program, tradicionális ételek, italok, és megannyi Márton napi különlegesség várja az érdeklődőket.

 

A fesztiválon gyermek műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal is készülnek a legkisebbek számára, ahol többek között, elkészíthetik saját őszi színekben pompázó lampionjukat. A rendezvényen megtalálható lesz a Kultúra Főutcája, ahol színi társulatok, kézművesek mutatkoznak be, a méltán híres Álomautó Múzeum, illetve a Kultúrzsibi, ahol antikvitásokra, régiségekre tehetnek szert a látogatók.

 

A Borudvaron, a Pálinkateraszon és a Sörkertben a felnőttek megízlelhetik magyar termelőink zamatos nedűit, a Termelői vásáron és Márton ünnepi Konyhájában pedig különleges, alkalomhoz illő ételeit. A Márton napi Hungarikum Ünnepen olyan érdekességeket kóstolhatnak meg, mint libazsírban sült liba alakú lángos, töltött libanyak, libamáj több mint százféleképpen elkészítve, libaburger, tökös-libás-muffin, libamájas-hagymalekváros rétes, libaleves, lúdpecsenye, ludaskása, egészben sült kemencés liba, köleses libamájhurka, libakolbász és libaszalámi.

 

A gasztroorgazmus mellett kulturális programok, újborok, és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket. A Márton napi Hungarikum Ünnep résztvevői szombaton díjtalanul tekinthetik meg a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításait.

 

2013. november 15-én 14 órakor a rendezvény megnyitása után Beke Ambrus gitárelőadása, Keresztes Noémi énekesnő – Jazz, Blues, Soul és Funk hullámain műsora majd Bulyáki Ferenc és Szalay István duettje szórakoztatja a remélhetőleg nagyszámú érdeklődőt.

19 órától a Nemzeti Múzeum Dísztermében Klasszikusok a Vajda Gipsy Koncertzenekar előadásában címmel Rossini, Bizet, Liszt Ferenc, Offenbach, J. Strauss, Brahms művei csendülnek fel. Művészeti vezető: Vajda Barnabás, a Magyar Rádió és Televízió cselló szólistája, a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszttel kitüntetett művésze. A koncert sztárvendége Furudate Yukako hegedűművész (Japán).

 

20 óra után Kovács Gigi énekesnő, Nédó Olga, hegedűvirtuóz, a Magyar Vöröskereszt Kulturális Nagykövete, és Felly K, az egyenesen New Yorkból érkező amerikai-magyar énekesnő lép színpadra.

 

18 órától 21 óráig fényárba borítják a Nemzeti Múzeum kertjét. Hozza el saját készítésű Márton napi lampionját, legyen részese a hagyománynak és gyönyörködjön a látványban! Ugyanebben az időben minden résztvevőnek egy finom pohár forralt borral/ fűszeres forró almakoktéllal kedveskednek a szervezők. Az est folyamán a legötletesebb lámpást értékes nyereményekkel jutalmazzák. És hogy megalapozzák a hangulatot, a Nemzeti Múzeumot fényfestéssel világítják meg a rendezvény teljes időtartama alatt!

 

A rendezvény ingyenesen látogatható.

Az autók szerelmeseit az Álomautó Múzeum csodás járművei bűvölik majd el, és a legnagyobb meglepetés talán az lesz, hogy a rendezvény szórólapját beváltó látogatók között kisorsolnak egy páros wellness hétvégét a Service 4 You Hotellánc jóvoltából!

 

Szombaton és vasárnap folytatódik a színes műsoros kavalkád, részletes programját a rendezvény facebook oldalán találhatják meg.

 

2013. november 15-17.

Márton napi Hungarikum Ünnep

Magyar Nemzeti Múzeum kertje

 

https://www.facebook.com/martonnap

 

Lantai József