Az  MHM Computer Hungária Kft. és a Hitachi Data Systems  közös tájékoztatót tartott 2008. október 28-án Budapesten  A téma az adattárolás helyzete volt, közelebbről; a középkategóriájú,  high-end képességű tárolók, különös tekintettel a Hitachi Data Systems (HDS) kínálatára.  Az ismertetőt  Lyócsa Istvántól, az MHM ügyvezető igazgatójától,  Pintér Kornéltól, az MHM munkatársától  és  Horváth Balázstól, a Hitachi képviselőjétől hallhatták a megjelentek.

 

Az  MHM Computer Hungária Kft. és a Hitachi Data Systems  közös tájékoztatót tartott 2008. október 28-án Budapesten  A téma az adattárolás helyzete volt, közelebbről; a középkategóriájú,  high-end képességű tárolók, különös tekintettel a Hitachi Data Systems (HDS) kínálatára.  Az ismertetőt  Lyócsa Istvántól, az MHM ügyvezető igazgatójától,  Pintér Kornéltól, az MHM munkatársától  és  Horváth Balázstól, a Hitachi képviselőjétől hallhatták a megjelentek.

Az MHM vezetője hangsúlyozta, a virtualizáció napjaink fontos informatikai irányzata, az MHM Computer nagy hangsúlyt fektet a hazai piac vonatkozó, kiaknázható lehetőségeire, a kiszolgáló-, tárolás- vagy alkalmazás-virtualizációra,  a virtualizációval kapcsolatos felmérésre  és tanácsadásra.  Idevágó tevékenysége során a cég a VMware vállalat enterprise minősítésű partnereként, magas szakmai színvonalú szolgáltatásokkal és termékekkel kívánja ellátni ügyfeleit.  

Az MHM tevékenységében hosszú évek óta épít a japán Hitachival céggel való együttműködésre, a cég termékeire is. Ezen együttműködésnek adott új lendületet, hogy hazai HDS irodát, magyarországi képviseletet nyitott a japán Hitachi 100 %-os tulajdonában lévő, diszkgyártással és háttértároló rendszerek fejlesztésével foglalkozó, amerikai Hitachi Data Systems (HDS).  Horváth Balázs, az új képviselet kereskedelmi vezetője elmondta, a cég európai központja Londonban működik, a kelet-európai központ pedig az ausztriai Linzben. Kelet-Európában 40-50 munkatársat foglalkoztatnak.  Magyarországon 2004-2005 óta tart az MHM-el való együttműködés.

A tárolóeszközök eddigi hazai forgalmazását Csehországból irányította a cég, de a hazai piac olyan mértékben növekedett, ami indokolta egy önálló – a román és a bolgár piacot is ellátó – iroda létrehozását.

A japán alapítású vállalat globális szinten 400 ezer főnyi alkalmazottja számos iparágban tevékenykedik, közöttük fontos helyen, 21%-al állnak az információtechnológiai és távközlési szektor szegmensei. Ezen tevékenységek a Hitachi legtöbb profitot hozó munkaterületei.

A Hitachi nagymúltú tárolóeszközei sorában most új, mid-range (középkategóriájú) háttértárolók és továbbfejlesztett csúcs-kategóriájú eszközök jelentek meg, ezek együttes portfólióként lefednek minden igényt, s piacvezetőnek számítanak.

A távközlési és IT piacot három szegmensként szemlélik a Hitachinál:

-blade szerverek,

-HD System,

-távközlés.

A területeken olyan, közösen alkalmazható fejlesztéseket hajt végre a cég, mint amilyen a cross-bar technológia.

Ismeretes a cég hazai, Székesfehérvárott zajló hard-disk gyártása, az itt előállított diszkek multimédiás eszközökben és note-bookokban is alkalmazhatók.

A hazai piac csúcskategóriájú eszközökkel való ellátásában a HP-vel és a Sun-al működnek együtt, többek között.

A középkategóriás termékek vonatkozásában az MHM Hungáriára és az Albacomp-ra építenek.

Aktuális  Hitachi újdonságok:   középkategóriájú tárolók high-end képességekkel

Annak ellenére, hogy a közepes méretű cégek ugyanolyan kihívásokkal néznek szembe az adattárolás terén, mint a nagyvállalatok, igényeiket a gyártók korábban csak erősen korlátozott szolgáltatású eszközökkel tudták kielégíteni.

Ez vezette a Hitachi fejlesztéseit az előző tároló-generációk teljesítményét akár 4-szeresen is felülmúló AMS 2000-es sorozat három modelljének, az  AMS 2100, AMS 2300 és AMS 2500 kifejlesztésére.  Ezek elérhető áron nyújtanak kiemelkedő funkcionalitást és rugalmasságot a középvállalatok számára.

Az Ovum piackutató cég tanulmánya szerint:  „Az új középkategóriájú AMS 2000 tároló-család tovább csökkenti a high-end megoldásokkal szemben meglévő szolgáltatásbeli különbségeket."

Az innovatív dinamikus terheléselosztás révén megszűnnek a más tárolóeszközökre jellemző szűk kereszt-metszetek, és jelentősen javul a reakcióidő.

A középkategóriájú tárolórendszerekben elsőként alkalmazott nagysebességű csatoló gazdaságosan nyújtja a legkomolyabb igényeket is kielégítő adatfeldolgozási és -átviteli sebességet:

-az áramfogyasztás csökkentése érdekében az AMS 2000-es sorozat tárolóeszközei energiatakarékos üzemmódba kapcsolnak, ha az alkalmazások nem használják őket.

A dinamikus terheléselosztásnak és a nagysebességű adatátviteli csatolónak köszönhetően az új eszközök jól használhatók virtuális környezetekben, ahol megoldást kínálnak a gyakorta fellépő tárkapacitás-kiosztási nehézségekre.

Az AMS 2000-es sorozat olyan, a középkategóriájú tárolók körében mind ez ideig el nem érhető úttörő technológiákat kínál, amelyek nagyobb teljesítményt és megbízhatóságot, jobb csatlakozási és méretezési lehetőségeket, energiatakarékos működést, egyszerűbb használatot, s mindezek eredményeképpen alacsonyabb üzemeltetési költségeket biztosítanak.

A termékcsalád révén a HDS az egyik legátfogóbb háttértároló portfólióval rendelkezik a piacon.

Az új termékek alkalmasak a legkülönfélébb adattárolási igények kielégítésére, így jól használhatók fájlszintű elérésre az egészségügyben és a műsorszórásban, a magas szintű rendelkezésre állást igénylő bankoknál, valamint archiválási célokra a telekommunikációs cégeknél.  A sokoldalú, moduláris kialakítású tárolórendszer következő generációjának bevezetésétől az üzemi hatékonyságban várható nagymértékű előrelépés.

A Hitachi Adaptable Modular Storage 2000 termékcsalád három új, kiemelkedő energiahatékonyságú rendszert tartalmaz, a termék-sor a középkategóriájú merevlemezes tárolók körében mind ez ideig el nem érhető, úttörő technológiákat kínál:

a Hitachi Adaptable Modular Storage (AMS) 2100-at,

a Hitachi Adaptable Modular Storage 2300-at és

a Hitachi Adaptable Modular Storage 2500-at.

Az AMS 2000-es sorozat három modellje elérhető áron nyújt kiemelkedő funkcionalitást, rugalmasságot és a legmagasabb szintű,  99,999 %-os  rendelkezésre állást a közepes méretű vállalatok számára. A könnyen termékcsaládot Microsoft ® Exchange Server, ERP, CRM és egyéb üzleti alkalmazások alá, valamint virtuális működési környezetre is (így például, VMware infrastruktúrára) optimalizálták.

·A Hitachi szerint, ezekkel az új rendszerekkel egyszerre válik lehetővé

·a hatalmas adatmennyiségek kezelése,

·-a termelékenység javítása,

·-a karbantartási költségek csökkentése,

·miközben a megbízhatóság, skálázhatóság, rendelkezésre állás, és teljesítmény terén sem kell kompromisszumokat kötni. 

· 

·A számos új technológiai megoldást alkalmazó Hitachi moduláris adattároló-rendszer előnye:

·-a költségek csökkentése mellett javul a teljesítmény, mert a rendszer megakadályozza, hogy ki-bementi szűk keresztmetszetek alakuljanak ki.   A megoldást egy új találmány, a Hitachi automatikus „front-to-back" I/O terhelés-kiegyenlítéssel ellátott dinamikus vezérlője biztosítja. Az innovatív Dynamic Load Balancing Controller megszünteti a hagyományos középkategóriájú tárolórendszereknél tapasztalható, a reakcióidőt csökkentő szűk kereszt-metszeteket és „forró pontokat" azáltal, hogy figyeli a vezérlők kihasználtságának mértékét, és lehetővé teszi a dinamikus terheléselosztást.

A középkategóriájú tárolóeszközökben elsőként alkalmazott új, 3 Gb/s sebességű Serial Attached SCSI (SAS) architektúra teljesíti az alkalmazásokra vonatkozó szolgáltatásszint-szerződések (SLA-k) előírásait, gyakorlatilag bármilyen munkaterhelés, kivételes sávszélesség és teljes redundancia mellett.  A 3 Gb/s-os (SAS) backplane gazdaságosan kínálja a legkomolyabb igényeket is kielégítő adatfeldolgozási és -átviteli sebességet.

Lehetőséget nyújt 32 darab 3 Gb/s-os kapcsolat létesítésére, így összességében 9600 MB/s-os sávszélesség érhető el a backplane-en.  Maximalizálható az adatátvitel, mivel egy-egy meghajtó egyidejűleg nyolc darab 3Gb/s-os SAS kapcsolaton érhető el.

Egyedülálló szolgáltatás a középkategóriájú tárolórendszerek körében, hogy egyetlen tálcán vegyesen használhatók SAS és SATA II felületű lemezmeghajtók, ez jelentős költségmegtakarítást eredményez.

A Dynamic Load Balancing Controller és a SAS backplane kombinációja révén az AMS 2000-es sorozat eszközei optimálisan használhatók virtuális környezetekben, ahol felszámolják a hagyományos eszközök használatakor fellépő problémákat, így például a teljesítmény-egyenlőtlenségeket és a tárkapacitás-kiosztási nehézségeket.

A Hitachi Adaptable Modular Storage 2000 termékcsalád elsőként alkalmazza a soros csatolású SCSI (SAS)

pont-pont kapcsolást a hurokkialakítású moduláris tárolási technológia helyett.

A változó fordulatszámú ventilátorok és az automatikusan energiatakarékos üzemmódba kapcsoló lemezmeghajtók jelentősen csökkentik a rendszer energiafogyasztását, ami a biztonsági adatmentési és az archiválási alkalmazások, ill. a kihasználatlan vagy le nem kötött kapacitások esetében ideális megoldást jelent.

Több különféle adattárolási rendszer fogható egybe, iSCSI és Fibre Channel kapcsolatot egyidejűleg támogató architektúrában lehet biztosítani a gazdaságos adatkezelést.

Az adattárolási igények növekedése követhető:  a kapacitás 472TB-ig, a teljesítmény 900K IOPS-ig, a csatlakozó virtuális szerverportok száma 2048-ig bővíthető (Hitachi Adaptable Modular Storage 2500).

A Hitachi megoldás üzleti előnyei:

·-A konfigurálás ideje nagymértékben lecsökkenthető, mivel  a HDS jól együttműködik, kompatibilis az élvonalbeli üzleti alkalmazásokkal, képes azokkal együttműködni a fogadásukra előkészített platformjai segítségével.

Nagymértékű rugalmasság, a bekerülési és üzemeltetési költségek csökkentése biztosítható a SAS és SATAII meghajtók ugyanazon tárhelyen belüli kombinálásával.

A Hitachi üzleti célú tárolás rendszerébe integrálva vannak a katasztrófa-elhárítási, adatvándorlási és a teljeskörű adat-életciklus kezelési megoldások, amelyek bevált, szolgáltatásra optimalizált tárolási technológiára támaszkodnak.  Az  alacsonyabb szintű és virtuális adattárolási környezetben a tárolási költségek a tárolt adatok értékéhez igazíthatók.

Az MHM további virtualizációs palettája

A kínálatba tartozik a FalconStor-féle IPStor tárolásvirtualizálási technológiai platform, amely

-kiválóan alkalmazható nagy rendelkezésre állású VMware HA környezetben,

-az összes létező kapcsolódási protokollal használható.

A platform úgy jelenik meg a tárolórendszer és a kiszolgálók között, mintha fizikai szerverre telepített szoftver lenne. Lehetővé válik ilymódon, hogy egy adott fizikai környezetben, több gyártó lemezes alrendszerének protokolljait, amelyek lehetnek egymással azonosak, vagy egymástól eltérőek,  egyetlen logikai egységgé vonhassuk össze.

Az eredmény:  olyan virtuális készlet, amelyből a kiszolgálók számára tetszőleges méretű tárhely osztható ki, akár a tényleges fizikai összkapacitást meghaladó mértékben is.  Az alkalmazás révén elkerülhető a hagyományos tárolórendszerekre jellemző, többletköltségekkel járó gyenge kihasználtság.

Az alkalmazás-virtualizációs technológiai kínálatban vezető terméknek számít a VMware ThinApp,  amely az alkalmazásokból végrehajtható állományt készít, a hozzájuk tartozó környezettel és beállításokkal együtt, olymódon, hogy az bármely Windows-gépen futtatható legyen. 

Mivel az alkalmazás-virtualizáció elszigeteli a programokat az operációs rendszertől és egymástól, ezért megszűnnek a vállalatoknál tapasztalható szoftverkompatibilitási problémák. További előnyt jelent, hogy lényegesen egyszerűbbé válik a telepítő csomagok létrehozása, mivel az operációs rendszerhez az alkalmazásokat egy-egy futtatható állományként adjuk hozzá, amelyek nem igényelnek telepítési, illetve lemezkép-készítési munkát a rendszergazda részéről.

Napjainkban meghatározó irányzat  a konszolidáció,  melynek célja a szolgáltatások gazdaságosabb üzemeltetése.

A folyamat tervezésének egyik fontos lépése az erőforrások felmérése, amelyhez a VMware egy külön terméket fejlesztett ki Capacity Planner néven.

A hosztolt alkalmazásszolgáltatásként elérhető megoldás segít eldönteni, hogy

-milyen esetben érdemes virtualizálni és konszolidálni az adatközponti infrastruktúrát,

-átcsoportosítani a stratégiai fontosságú informatikai erőforrásokat, valamint

-optimalizálni a terhelési kapacitások kihasználtságát.

http://www.hds.com/

http://www.mhm.hu/

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10.10. 11.11. 12.12.
13.13. 14.14. 15.15.
16.16. 17.17. 18.18.
19.19. 20.20. 21.21.
22.22. 23.23. 24.24.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük