Kemény falba ütközött az esztendő elején a banki hitelezés. Pedig – bár jócskán szűkült az ajánlati paletta a teljes hiteldíj mutató (THM) maximálása óta – a kínálatra még mindig nem lehet panasz. Az alábbiakban a személyi hitelezést tekintjük át részletesebben.

Kemény falba ütközött az esztendő elején a banki hitelezés. Pedig – bár jócskán szűkült az ajánlati paletta a teljes hiteldíj mutató (THM) maximálása óta – a kínálatra még mindig nem lehet panasz. Az alábbiakban a személyi hitelezést tekintjük át részletesebben.

Az MNB legutolsó statisztikája szerint 2012 februárjában 6,2 milliárd forint személyi hitelt helyeztek ki a pénzintézetek. Ez számottevő csökkenést jelet: az egy évvel korábbitól 1,61, a januáritól 1,26 milliárd forinttal marad el. Utoljára 2011. januárjában volt ilyen alacsony szinten az új személyi hitel folyósítás értéke.

Arról, hogy THM-plafon április j-jével történő bevezetése milyen hatással lesz majd a kihelyezésre még jó pár hétig nem lesz információ, az azonban már most is megállapítható, hogy a kínálati palettára még az új szabályok hatályba lépése után sem lehet panasz: bár számos magasabb árazású termék eltűnt, maradt bőven ajánlat a piacon. Érdemes azonban alaposan áttekinteni a banki kondíciókat, óriási az eltérés ugyanis a legjobb és leggyengébb módozatok között.

Az alábbiakban 1 millió forint, 5 éves futamidőre történő folyósításhoz gyűjtöttük ki a Bankometer személyi hitel adatbázisából azokat az ajánlatokat, amelyek nem kapcsolódnak valamilyen egyéb pénzügyi termék (biztosítás, önkéntes pénztári tagság) meglétéhez, esetlegesen jelzálogfedezet biztosításához.

A TOP 10-ben 20 százalék alatti THM-el is található termék, s a folyósításhoz szükséges feltételek sem teljesíthetetlenek. Jól látszik ugyanakkor, hogy az adós minősítése komoly árbefolyásoló tényező. Van ahol 1 kategória ugrás 1 százalékpontot jelent (Quaestor), de olyan is, ahol többet: a Raiffeisen és a CIB ajánlata a legjobb minősítésű igénylőkre vonatkozóan szerepel a legjobb 10 között, a táblázatban szereplő kondíciókhoz képest Raiffeisennél a következő kategória mintegy 3,5, a CIB-nél 2,5 százalékpontos kamatugrást jelent.

Az ajánlati paletta másik oldalán (a legdrágább hiteleknél) a THM megközelíti a maximumot. (Az április 1-jétől hatályba lépett szabályok szerint a teljes hiteldíj mutató maximum 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, azaz jelenleg 31 százalék lehet.) Ezen, drágább termékek között a bankok gyengébb adósminősítésre vonatkozó ajánlatai szerepelnek. Itt kapnak továbbá helyet az adósságrendezésre igénybe vehető módozatok is.

A személyi hitelek másik csoportját jelentik azok a termékek, ahol valamilyen kapcsolt termék meglétéhez és megvásárlásához kötik a folyósítást a pénzintézetek. Az előbbi példában szereplő konkrét összeg és futamidősávban ilyen típusú termékkel rendelkezik például Aegon (biztosítás), a Budapest Bank (pénztári tagság), illetve a KDB Bank (biztosítás, pénztári tagság). Az elérhető THM itt 7,99-15-16 százalék között mozog.

www.bankometer.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük