2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hobbiból nyert rallyt a rendező

4 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/36568"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/peterBamakobanFOKEP1.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>  <p>László Péter neve sokaknak lehet ismerős. Vannak, akik rögtön rávágják a nevére, hogy Budapest-Bamako Rally, mások pedig rendezőként azonosítják be, de egyikük sem téved. </p><p>

 

László Péter neve sokaknak lehet ismerős. Vannak, akik rögtön rávágják a nevére, hogy Budapest-Bamako Rally, mások pedig rendezőként azonosítják be, de egyikük sem téved.

 

László Péter neve sokaknak lehet ismerős. Vannak, akik rögtön rávágják a nevére, hogy Budapest-Bamako Rally, mások pedig rendezőként azonosítják be, de egyikük sem téved.

Lélegzetvisszafojtva figyelhettük a terrorfenyegetettséggel, felborult, illetve folyóban elsodródó autókkal tarkított afrikai flúgos futamot az elmúlt két hétben. A Budapest-Bamako Rally ezúttal ötödik alkalommal indult útnak, hogy a résztvevők életre szóló élményeket szerezzenek az afrikai terepen, illetve segélyadományokat, ajándékokat juttassanak el a világ 5. és 6. legszegényebb országába, Mauritániába és Maliba. Bár a Külügyminisztérium javaslatára a szervezők két nappal az indulás előtt megváltoztatták az útvonalat, így a futam néhány nappal korábban Agadirban ért véget, a győztes csapat kapitánya, László Péter elmondása a marokkói szakaszok félelmetesek, változatosak, embert próbálóak voltak, de Afrika varázsát tovább erősítették.

„Két éve, amikor hazamentem Bamakóból, azt mondtam, remek volt, gyönyörű volt, de elég volt egyszer. Hogy miért vagyok itt másodszor is, az mindegy, de végem van most, mint az esti mesének, és visszajövök még! Hihetetlen itt lenni, ezt átélni. Megfoghatatlan, leírhatatlan a legnagyobb része. Az Atlaszt átkacskaringózva és napi többszáz kilométer kősivatagot átszelve, annyiféle emberrel, nyomorral, rengeteg jóindulattal találkoztunk, hogy lassan telítődnünk kéne, de minden nap szembe jön valami, minden félóra tartogat egy-egy új adrenalinbombát, vagy legalább olyasmit, amiért érdemes afrikai levegőt szívni. Elképesztő helyeken jártunk.  Száz méter magas dűnék az óceánparton, sötétbarna sziklák es világoszöld bokrok közt megbúvó hegyi ösvény, kék-bordó kavicságy, tenger marta 40 méter magas sziklahasadékok kilométereken át, acélkék kiszáradt folyómeder, óriáskaktusz-ültetvények. Elhagyott, újjáépített, megint elhagyott, megint belakott várak, pálmaligetek között rejtőző falu, mocsár, találkoztunk hegyi-tevékkel, köztük legalább 20 újszülött tevét is láttunk" – mesél a rally győztes rendező, aki a Marokkóban készült fotóiból tavasszal kiállítást is rendez.

László Péter (1976-), fotós családba született, Ő is fotós lett, képei komplex történeteket mesélnek el. 2000-ben diplomázott a Színház Színház- és Filmművészeti Egyetem szerkesztő-adásrendező szakán. 1995-től dolgozik TV műsorokban és filmekben, 2002 óta rendez videoklippeket, koncerteket, TV műsorokat.

 „ Szeretem tudni, hol tartanak ma a filmek, tartják-e a lépést a nézői igényekkel, kinek, milyen új gondolatai, mondanivalói vannak. Úgy gondolom, minden filmből tudok tanulni.

Októberben, két éjszaka alatt forgattuk le 9 színésszel, és egy 30 fős stábbal – teljesen önköltségből – írd és mondd egyetlen forint támogatás nélkül a Felnőttfilmet, amelynek forgatókönyvén közel két hónapon át dolgoztunk az írócsapatommal.  A stáb és a színészek nagy része ingyen, kis része a szokott ár töredékéért jött el. Technikát, utómunkát is nagyon kedvezményes áron kaptunk. Igazi alkotóközösség jött létre. Kifejezhetetlenül hálás vagyok érte mindenkinek. És nem is volt egyszerű a stáb dolga, hiszen a forgatáson olyan tempót voltam kénytelen diktálni, ami lehetővé tette, hogy 280 snittből álljon a film. Aztán a hangutómunkán ezt még megtoltuk, és 1500 hangsnitt ad komplex miliőt a mozinak. De minden befektetett energiát, forintot, percet ezerszeresen viszonoz az a rengeteg visszajelzés, amelyeket a bemutató óta kapok-kaptam."– mondta a rendező, aki gőzerővel készül első nagyjátékfilmjére, melyet a tervek szerint 2010 nyarán forgat. „Az Ádámcsutka egy hús-vér-vígjáték, ami elgondolkodtatva szórakoztat. A közeg a helyüket kereső és már sikeres fiatalok élete, amiben épp úgy helyet kap a szexfüggőség, mint a jól megérdemelt bosszú"

A Felnőttfilmben semmi sem az, aminek látszik. Ez a tízperces mozi, főszerepben Kerekes Vicával és Keresztes Tamással érzelmeket kavar, kérdéseket tesz fel, indulatokat szít, mindezt kíméletlen szavakon, színeken, mozdulatokon keresztül.

László Péter weboldalán (http://www.peterlaszlo.eu/) ízelítőt kaphatunk a filmből, és megtekinthetjük néhány csodás fotóját is.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.