Hogyan lehet ösztönözni a lakosság öngondoskodását?

Az OTP bemutatta legújabb öngondoskodási indexét; ugyan folyamatosan javuló tendencia figyelhető meg, de még mindig 51% azok aránya, akik rendelkeznek öngondoskodással. A Deloitte szakértője arra a kérdésre adott választ; melyek azok a sarkalatos pontok, amelyek hozzásegíthetik a magyar lakosságot a pénzügyi tudatosság fejlesztésében.

Az OTP bemutatta legújabb öngondoskodási indexét; ugyan folyamatosan javuló tendencia figyelhető meg, de még mindig 51% azok aránya, akik rendelkeznek öngondoskodással. A Deloitte szakértője arra a kérdésre adott választ; melyek azok a sarkalatos pontok, amelyek hozzásegíthetik a magyar lakosságot a pénzügyi tudatosság fejlesztésében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az öngondoskodás ügyét jelenleg elsősorban a termékpaletta szélesítésével segítené a kormány. A befektetési alapok 2014-ben nagyon népszerűek voltak globálisan és a hazai piacon is a lakosság körében, a legoptimálisabb megoldást a dinamikus vegyes alapok testesítik meg, véli a Pioneer Alapkezelő vezetője. Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese szerint rövid távon nem lesznek nagy változások az öngondoskodásban, Dr. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese szerint jelentős szerepe van a személyes kommunikációnak és jelenlétnek a meggyőzésben. – többek között ezek hangzottak el a Portfolio Öngondoskodás 2014 konferencia délelőttjén.

 

 

OTP Öngondoskodás Index

Az OTP öngondoskodási indexük értéke 36 pontra emelkedett, miközben 2 éve 32 ponton állt ugyanez a mutató. Érdekes jelenség, hogy a lakosság tizede vállalna csak magasabb kockázatot nagyobb hozamért, ami részben azért van, mert azt gondolja a többség, hogy 4,5%-on van az infláció és a betéti kamat is.

 

 

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter- bővül az öngondoskodás paletta

 • Az öngondoskodás kiindulópontja a kormány szempontjából egy demográfiai kérdés: lesz-e elegendő gyerek, változhat-e a népesedési ráta a következő években.
 • Az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan csökkent, így egyre kevesebb embernek kell egyre többet eltartania.
 • A bevándorláspolitika lazítása nem opció a kormány számára a más országokban tapasztalt szociális, kulturális, vallási feszültségek alapján.
 • Az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek száma Magyarországon a régión belül Lengyelország után a legalacsonyabb.

Öngondoskodás: milyen lépéseket tesz a kormány?

 • Két lehetséges további lépés: 1. még több kedvezmény adása, 2. a termékpaletta bővítése.
 • A családi pótlék vs. családi adókedvezmény relációban ez utóbbi sokkal jobban hat a gyermekvállalásra.
 • Bár komoly probléma a elöregedés, az időskori függőségi rátában nem állunk annyira rosszul Európában. A demográfiai probléma mellett viszont legalább ilyen fajsúlyos a foglalkoztatási: az aktív népesség alapján számolt tényleges időskori függőségi ráta magas Magyarországon.
 • Jelentős sikereket ért el a kormány a foglalkoztatás növelésében, de még így lemaradt az európai országokhoz képest.
 • Nemcsak kevesen dolgoznak, de kevesen fizetnek ebből adót is. A szlovák adófizetés eloszlási görbéje sokkal normálisabb, mint Magyarországon. Nálunk rengetegen fizetnek minimálbér környékén adót.
 • A lakosság stabil befektetési bázist jelent az államadósság finanszírozásában, és minden második háztartásban, ahol baba van, élnek már a babakötvény adta lehetőséggel. Ősszel, kampánnyal fokoznák e területen a befektetési kedvet

Költségvetés

 • Fő számok: 2,5%-os GDP-növekedés, 1,3%-os foglalkoztatottság-bővülés, 1,8%-os infláció, 2,4%-os államháztartási hiány, 8,4%-os külső finanszírozási képesség.
 • 2015 a magyar gazdaság szempontjából a további növekedés éve lehet, az eurózónát meghaladó mértékben növekedhetünk.
 • A kormány számol azzal, hogy az ukrán-orosz válság kis mértékben, de érezhető lesz, de összességében óvatos optimizmussal lehet tervezni a költségvetést.

Szükség van a kötelező megtakarítási formákra

Szép Péter, a Deloitte Pénzintézeti szektorának partnere szerint az öngondoskodás társadalmi szintű kialakulásában kihívást jelenthet, hogy az alacsony hozam- és kamatkörnyezet hatása hosszú távon is fennmaradhat, a társadalom elöregedése, valamint a lakosság tudatossága és termékismerete.

 

Király Júlia szerint az embereknek ösztönzés hatására sem javul a megtakarítási hajlandósága. A magasabb fokú megtakarítást azzal lehet elérni, hogy kötelezővé teszik azt. Véleménye szerint ezzel nőhet egyedül a lakossági megtakarítás, nem pedig a rábeszéléssel.

 

Így nézhet ki az új slágertermék

 

A válság meg tudta változtatni a lakosság megtakarításokkal szembeni attitűdjét, az öngondoskodás iránti igény érezhetően nőtt. Ez kiegészítve azzal, hogy a következő években a lakosság reáljövedelme növekedni fog, akkor igazán optimisták lehetünk a hosszabb távú megtakarítások esetében. A befektetési alapok 2014-ben nagyon népszerűek voltak globálisan és a hazai piacon is a lakosság körében, a legoptimálisabb megoldást a mostani környezetben a dinamikus vegyes alapok testesítik meg, itt lehet igazán nagy felfutásra számítani a nyugat-európai példák alapján.

 

A magyar piacra kitérve Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy kimagasló tőkebeáramlás volt megfigyelhető az alappiacon. Az alacsony betéti kamatok mellett a befektetők elkezdték keresni a magasabb hozamlehetőséget adó alapokat, így találták meg a rövid kötvényalapokat, az abszolút hozamú alapokat és a vegyes alapokat. Az új kibocsátásokat nézve azért más tendencia rajzolódik ki, 2013 októbere és 2014 szeptembere között a friss kibocsátású alapok vagyonának közel felét a tőkevédettek tették ki, őket a kiegyensúlyozott vegyes alapok követték.

A Pioneer Alapkezelő vezetője szerint az alapok kezelőinek nagy dilemmája, hogy miként lehet versenyképes hozamot elérni. A kötvények esetében érdemes elmozdulni a különleges kibocsátok irányába, ami nagyobb kockázatvállalást is jelent, de csak így lehet hozamot elérni.

 

 

Az aktív kommunikáció lehet a csodatermék

 

Tóth Attila, a Budapesti Értéktőzsde általános vezérigazgató-helyettese szerint rövid távon nem lesznek nagy változások az öngondoskodásban. Eddig úgymond könnyű volt a lakosságot a kamatozó instrumentumok felé terelni, hiszen adott volt egy mostaninál jóval magasabb kamatkörnyezet, de ma már a korábbi magasabb hozamokat csak magasabb kockázat mellett lehet elérni, és ennek átültetése a lakossági köztudatba jelenti az igazi kihívást. Az emberek saját koordinátarendszerükben meghozzák a szükséges döntéseket, a probléma tehát inkább a koordinátarendszerrel van, ami pedig a bizalom hiánya. A paternalista államfelfogás és az öngondoskodás között szoros a kapcsolat, és a jövőben ennek a szemléletnek a megváltoztatása jelenti a másik nagy kihívást.

 

Dr. Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese szerint jelentős szerepe van a személyes kommunikációnak és jelenlétnek a meggyőzésben. Az ÁKK is igyekszik olyan terméket, illetve termékcsoportot kialakítani, amivel segíthetik az öngondoskodás elterjedését. Csodatermék véleménye szerint nincs, de aktív kommunikációval beindíthatóak a pozitív folyamatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük