Nemzetközi fórumot tartottak az életviteli technológiák biztonsági, etikai, jogi és pszichológiai kérdéseiről Budapesten. Ezzel lezárult az eVITA Platform idei fórumsorozata, és egyben tevékenységének első, "stratégiakészítő" szakasza.

 

Nemzetközi fórumot tartottak az életviteli technológiák biztonsági, etikai, jogi és pszichológiai kérdéseiről Budapesten. Ezzel lezárult az eVITA Platform idei fórumsorozata, és egyben tevékenységének első, "stratégiakészítő" szakasza.

Nemzetközi rendezvénnyel zárta 2010-es fórumsorozatát az eVITA Nemzeti Technológiai Platform (eVITA: életvitelt segítő infokommunikációs technológiák és alkalmazások). A november 29-i konferencián az életviteli technológiák alkalmazásának (életfunkciók távoli monitorozása, elesés-detektálás, terápiakövetés, gyógyszer-emlékeztető stb.) biztonsági, etikai, jogi és pszichológiai aspektusairól hallhattak a résztvevők, akik többségükben a kutatói, fejlesztői szférából érkeztek. Az egész napos fórumon összességében tizenegy előadás hangzott el. A hat hazai előadón kívül osztrák, német, brit és spanyol szakértők fejtették ki gondolataikat a mintegy 60 résztvevőnek.

„Az ilyen típusú, alulról fölfelé irányuló kezdeményezések egyértelműen fontosak és hasznosak, hiszen rengeteg még a nyitott kérdés, mind a  műszaki és gazdasági, mind az etikai, jogi és egyéb területeken. Sajnálatos azonban, bár érthető, hogy a piacon mozgó fejlesztő- és gyártócégek csak kis számban képviseltetik magukat a konferenciákon. Ez is azt jelzi, hogy nagyon nagy a távolság a vállalatok és a kutatóhelyek között. Arról nem is beszélve, hogy maguk a végfelhasználók milyen hatalmas távolságban vannak a kutatói-fejlesztői körtől, illetve az életüket könnyíteni hivatott infokommunikációs megoldásoktól. Ezeken a problémákon sokat segíthetnek a találkozók, eszmecserék, ám igazi eredmények csak akkor várhatók, ha a beszélgetéseket követően valódi megvalósítási tervek születnek" – mutatott rá Hanák Péter, az eVITA Platform szakmai vezetője.

Az eVITA Platform munkájában részt vevő szervezetek és szakemberek bíznak benne, hogy a következő hónapok jó irányba viszik a folyamatokat. Még ez év decemberében elkezdődik az eVITA Platform által kidolgozott stratégiai kutatási terv nyilvános vitája. A következő lépés – 2011. januári indulással – a stratégiai megvalósítási terv nyilvános diszkussziója. Az egyelőre kétséges, hogy 2011-től milyen forrásokból gazdálkodhat az eVITA Nemzeti Technológiai Platform.

Az eVITA Platform jelenlegi tagjai: Albacomp Számítástechnikai Zrt., Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Answare Kft., Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány – Ipari Kommunikációs Technológiai Innovációs Intézet, Budapesti Műszaki Egyetem – Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont, Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet, Egészségügyi Szakértő Műhely Kft., GE Healthcare Zrt., Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Innomed Medical Zrt., Kürt Zrt., Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Egyesülete, Magyar Telemedicina és eHealth Egyesület, Med-Econ Humán Szolgáltató Kft., MEDNET 2000 Kft., MOHAnet Zrt., Montana Tudásmenedzsment Kft., Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Óbudai Egyetem – Neumann János Informatikai Kar, Pannon Egyetem – Egészségügyi Informatikai Kutató-fejlesztő Központ, Profitexpert Számítástechnikai Kft., Semmelweis Egyetem – Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet, Sodalitas-Solutions Kft., Szegedi Tudományegyetem – Szoftverfejlesztés Tanszék, Thormed Kft., 77 Elektronika Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük