2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

HolddalaNap: Dandala – lemezbemutató koncertje

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/80068"><img class="image image-preview" src="/files/images/dandala.preview.jpg" border="0" width="477" height="673" /></a></span>2014. május 11-én vasárnap este 7 órai kezdettel nagyszabású lemezbemutatóra készül a HolddalaNap Zenekar a Marczi Közösségi Térben. A Dandala című Cd-n muzsikáló több mint húsz jeles muzsikus, s az album sorsát végig figyelemmel kísérő Szalóki Ági jelenléte már önmagában rendkívül ígéretes. <p> 

2014. május 11-én vasárnap este 7 órai kezdettel nagyszabású lemezbemutatóra készül a HolddalaNap Zenekar a Marczi Közösségi Térben. A Dandala című Cd-n muzsikáló több mint húsz jeles muzsikus, s az album sorsát végig figyelemmel kísérő Szalóki Ági jelenléte már önmagában rendkívül ígéretes.

 

2014. május 11-én vasárnap este 7 órai kezdettel nagyszabású lemezbemutatóra készül a HolddalaNap Zenekar a Marczi Közösségi Térben. A Dandala című Cd-n muzsikáló több mint húsz jeles muzsikus, s az album sorsát végig figyelemmel kísérő Szalóki Ági jelenléte már önmagában rendkívül ígéretes.

 

A Zenekar tagjai olyan kíváló muzsikusok, mint Draskóczy Lídia hegedűs, a Zurgó Együttes alapító tagja, az idei OTP táncházi-muzsikus díj nyertese; Keresztes Nagy Árpád kobzos énekmondó, aki furulyán, dudán is kíválóan muzsikál; Ölvedi Gábor, aki a keleti ütőhangszeres játék mestere, s számtalan különleges hangszerrel, ritmussal gazdagítja, s teszi ellenálhatatlanul táncossá a muzsikát; Vajdovich Árpád, aki többek között a Kistehén Zenekarnak is a basszerosa, s itt nagybőgő játékával, s hangszereléseivel adott a zenének csodás zamatot és Vidák Róbert, a virtuóz gitáros, komponista lángelme, a hazai flamenco gitárjáték mestere, többek között a Kowalsky meg a Vega Zenekar zeneszerzője, gitárosa, Szirtes Edina Mókus társa több projektjében.

 

A Zenekar vendége Lakatos Mónika, a Romengo Együttes énekese, Európa egyik legerőteljesebb hangvételű énekese. E sokszínű tehetségekkel megáldott, különböző népzenékben szakértői szinten járatos csapat szólaltatja meg Gulyás Anna énekes, dalszerző dalait, melyek a közép felé vágyakozás lüktető feszültségét, a spirituális útkeresés tüzének izzását hordozzák, sokszor olyanok, mint táncolható imádságok… A tánc, s a muzsika a hagyományos kultúrákban napi szinten szolgálták a középhez való kapcsolódást a különböző kultúrákban. A Zenekar dalai ilyen értelemben a rítusok világához közelítenek: szomjúságunk van erre a mai kultúrában. A hangszerelés is ezért tradicionális, s ami nagyon különleges: kifejezetten táncos, s mégis spirituális, hiszen a hagyományos rítusokban a legkomolyabb áhítat, a móka, az ima és a tánc együtt van jelen: „minden körbeér"… Gondoljunk csak Weöres Sándor műveire!

 

A CD-n Gulyás Anna saját versei mellett elhangzik három versfeldolgozás is, Weöres Sándor és Nagy László műveinek feldolgozásai. A korong dalaihoz Kő Boldizsár, a közkedvelt Zöld Péter játszótér (Millenáris Park) alkotója, a Helikon Kiadó Márai köteteinek grafikusa készített illusztrációkat: a Dandala című Cd-hez mandalát festett címlapborítónak. A koncert során e rajzokból fog Bodóczky Antal, az Iparművészeti Egyetem tanára képcsodákat varázsolni.

 

Az esten fesztiválba illő hangulattal találkozhatunk: a Marczi Közösségi Tér tereit lampionok, mécsesek százai fogják színesíteni, színes kelmék lesznek a falakon, szőnyeges mezítlábas szobában lehet teázni, az Ambrozsóky Tanya házi sajtjaiból, a sajtokhoz hozatott ízes borokból lehet csemegézni a lampionokkal díszített belső kertben, és egy egészen különleges programmal folytatódik az est: a Népek táncai táncörvénnyel és táncházzal!

Ilyen még nem volt tudomásunk szerint hazánkban: arab, flamenco, roma, moldvai és szabadon forgó táncok egy körben, mindez élő muzsikaszóra! A táncokat Amira, a keleti táncok jeles táncművésze és koreográfusa, Inhoff Katalin, a flamenco táncok mestere, valamint Földi Lehel, a moldvai és gyimesi táncok fürge lábú táncosa vezetik.

 

A talpalávalót a HolddalaNap Zenekar muzsikusai szolgáltatják a jelen levő vendégmuzsikusok (többek között Bese Botond, Kerényi Róbert, Móser Ádám, Rostás Mihály Mazsi) segítségével, így duda, töröksíp, hegedű, harmonika, többszólamú ének gazdagítja, majd hatalmas közös jammelés koronázza a HolddalaNap Zenekar egyik szerzeményére. A táncházat egy közép körüli kerengő tánc zárja és nyitja: hiszen e muzsika ezt az utat kutatja befelé s felfelé…

 

A HolddalaNap Dandala című albuma 2014 májusában jelenik meg a Gryllus Kiadó gondozásában. A korong megvásárolható a lemezbemutatón, kapható lesz a kiadó boltjában, s a nagyobb könyv és hanglemezboltokban.

 

„Mítikus lények, benső képek, a zene tüze, a lélekben íjként kifeszülő szellem a közepet célozza, tánc a parázsban, páraként gőzölgő ének…"

 

A zenekar tagjai:

Draskóczy Lídia (hegedű), Gulyás Anna (ének), Keresztes Nagy Árpád (ének, koboz, furulya),  Ölvedi Gábor (ütőhangszerek), Vajdovich Árpád (nagybőgő), Vidák Róbert (gitár)

 

Vendégek:

Lakatos Mónika és Szalóki Ágnes (ének)

valamint

Bese Botond (duda), Gábos Barna (kaval), Gózon Éva (ének), Móser Ádám (tangóharmonika) Tekauer Léna (ének) Tímár Sára (ének)

és még: Ángyán Zoltán, Kő Ábel Holló, Kő Csikó Lázár, Somorjai Máté, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola (volt) hallgatói

 

2014. május 11. (vasárnap), 19.00

HolddalaNap: Dandala – lemezbemutató koncertje

Marczi Közösségi Tér

Budapest, Marczibányi tér 5/a

 

http://www.marczi.hu/

https://hu-hu.facebook.com/holddalanap

http://www.viprodukcio.hu/holddalanap-zenekar/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.