2013. február 10-én távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Kígyó Évét a Holdújév Fesztiválon. A szervezők a legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden korosztály számára készülnek izgalmas programokkal.

 

2013. február 10-én távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek, sportolók együtt köszöntik a Kígyó Évét a Holdújév Fesztiválon. A szervezők a legfiatalabbaktól a legidősebbekig minden korosztály számára készülnek izgalmas programokkal.

 

Az Európai Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ szervezésében megvalósuló rendezvény egyedisége, hogy talán ez az első olyan alkalom, amikor a Magyarországon működő, Kínával, és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális-, és művészeti szervezetek, intézmények ilyen nagyszabású kulturális programot valósítanak meg közösen.

(lásd: http://euroastra.hu/node/68371 Révay András: A legboldogabb nap)

A szervezők célja, hogy a színes programokkal közelebb hozzák a távol-keleti kultúrát.

 

Zhang Wei mesterrel a kalligráfia művészetének világába pillanthatunk be, a gyerekek meséket, mondókákat tanulhatnak, a fesztivál területén többször végigvonul az oroszlántánc, megismerkedhetünk a kínai teakultúrával és a távol-kelet különleges ízvilágával. Mindemellett fotó-, és népművészeti kiállítások, interaktív kulturális programok, tradicionális kínai orvoslás, kung-fu kupa, gó és ping-pong bajnokok várják az érdeklődőket.

A fesztivál csúcspontjaként a világhírű GuangXi Akrobatikus Társulat feledhetetlen színpadi produkcióval érkezik a Millenárisra.

A nap házigazdája Simon Adrienn és Jáksó László.

 

 „A Holdújév Fesztivállal nem titkolt célunk hagyományt teremteni. Biztos vagyok benne, hogy a résztvevő szervezetek és művészek közreműködésével felejthetetlen napot szerzünk a látogatóinknak. A szórakoztatás mellett azonban szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a kulturális sokszínűségre, és jobban megismertetni a magyar társadalmat a migráns közösségekkel". – mondta Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke.

 

„A Holdújév Fesztiválon a legfontosabb célunk a közös ünneplés, így szívből köszönöm a közreműködő szervezetek részvételét. Valóban minden korosztály számára, 1-től 99 éves korig készülünk programokkal. A zenei sokszínűség jegyében a nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, a Magyar Kínai Zenekar. Az előadóteremben sinológusok és Távol-Kelet szakértők váltják egymást, akiktől magyar és kínai kultuszokról, hagyományos gyógyászatról, ázsiai kajakos kalandokról is hallhatunk.

A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, nyereményekkel, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket. A vállalkozó kedvűek összemérhetik tudásukat Pocsai Rita kétszeres és Mérő Csaba tízszeres magyar gó bajnokokkal; a ping-pong asztaloknál pedig Wei JinQiu mester, valamint Varga Zoltán Európa bajnok asztaliteniszező várja a kihívókat. A harcművészet szerelmesei a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. Az esti gálára pedig 35 művész érkezik Kína GuangXi tartományából, hogy elkápráztassa a közönséget" – adott ízelítőt a programokból Cserkész Gábor, a Kínai Művészeti Központ elnöke.

 

„A holdújév a legjelentősebb távol-keleti ünnep. Rendkívül fontosnak tartjuk az európai és ázsiai emberek üzleti, kulturális hátterének kölcsönös megismerését, nem csak azért, mert szívügyünk a keleti kultúra, hanem mert egyre inkább válik a nyugati világ alapvető műveltségének részévé is." – nyilatkozta Rudolf Riedl, az idén 10 éves AsiaCenter, a fesztivál kiemelt támogatójának ügyvezető igazgatója.

 

A Holdújév fesztiválon bemutatkoznak továbbá a kínai kultúrával és nyelvoktatással foglalkozó szervezetek és oktatási intézmények, de a szervezők könyvbemutatókkal, és a távol-keleti konyha remekeivel is készülnek.

A Fesztivál kulturális programjaiban a Kínai Művészeti Központ, a Magyar Chan Wu Szövetség és tagszervezetei, az Antall József Tudásközpont, a Budapesti Corvinus Egyetem Kína Központ, az ELTE Konfuciusz Intézet, a Kínai Kalligráfia és Festészeti Iskola, a Rizspalánta Óvoda, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, az Érdi Shaolin Wushu és Sportakrobatika SE, a Magyar-Kínai Asztalitenisz Klub, a Dr. Chen Patika, a Central European TCM Association, a harcosok.com, az azsiaport.hu, a Magyar Tradicionális Kungfu és WuShu Szakszövetség és tagszervezetei, a GuangXi Akrobatikus Társulat, valamint a Xin DaoBao – Új Szemle működik közre.

 

Részletes program

10:00 Nyitás

11:00 Ünnepi megnyitó

 

Nagyszínpad:

11:00   Ünnepi Vonulás és Oroszlántánc

11:00 – 13:30  Ágoston Béla zenei formációi

Oroszlántánc és ünnepi vonulás

Shaolin Show

Harcművészeti bemutatók

Taiji és QiGong bemutatók

Magyarországi kínaiak és művészek műsorai

Meglepetés előadások és produkciók                       

A program hasonló sorrendben 13:30 és 16:30 órakor megismétlődik.

 

19:00-21:00 A GuangXi Akrobatikus Társulat és hazai művészek ünnepi Gálaműsora

 

Közönséghelyszín:

10:00-18:00 Interaktív közönséggyakorlások

Mediball, Taiji Quan, QiGong, Kungfu, Sport.

 

Előadóterem:

11:00-11:40 Sárkánytánc és húsos táska: a Kínai Holdújév. Minden, és ami mögötte van…

dr. Salát Gergely, adjunktus, Kína szakértő, Pázmány Péter Egyetem

 

12:00-12:40 Gyerekmesék. Távol-keleti és magyar tanítások gyerekeknek, gyerekekről

Simon Adrienn, protokoll szakértő, Transjet

 

13:00-13:40 "Takarítsátok ki a szellem szobáit!" Lin-csi apát válaszai mai

kérdéseinkre Sári László előadása a 9. századi mester tanításairól és a Lin-csi

könyvek bemutatása

Dr. Sári László, keletkutató, orientalista

 

14:00-14:40 Hagyományos keleti gyógyászat alapjai

Dr. Chen Zhen, orvosprofesszor, a Dr. Chen Patika tulajdonosa és Central European TCM Association elnöke

 

15:00-15:40 Lehetőségek nyelve: A kínai az új fordulat!

Szentmártoni Lívia, sinológus és tibetológus, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatója

 

16:00-16:40 Ázsia szerepéről, biztonságpolitikai kérdésekről

Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Budapest Corvinus Egyetem (BCE)

 

17:00-17:40 Nem szokványos kalandok Ázsiában: a Távol-Kelet kajakkal

Dr. Apatóczky Ákos Bertalan, sinológus, mongolista – Azsiaport.hu

Egész nap: 10.00-18.00 Holdújév Kupa – kungfu-verseny

 

10:00-18:00 Kínai Gyógyászat és szaktanácsadás orvosprofesszorok közreműködésével

Az egészséggel kapcsolatos tanácsadások kínai orvosok közreműködésével a Közép-Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Szervezet programhelyszínén.

 

10:00-18:00 Interaktív programok 10 programhelyen egy időben

Kung-fu, nyelvoktatás, kínai orvoslás, keleti teakultúra, kínai mondókák és társasjátékok, ping-pong, kvízek, kulturális programok, taiji, gó, harcművészet, kalligráfia.

 

A látogatók számára kialakított programhelyeken sporttal, mozgással, harcművészettel kapcsolatos rövid programok várják az érdeklődőket, melyet a Magyar ChanWu Szövetség és a Magyar Tradicionális Kungfu és WuShu Szakszövetség tagjai, iskolái tartanak. A kínai pingpong játékot próbálhatják ki mindazok, aki már felérik az asztalt a Magyar Kínai Asztalitenisz Klub és tagjai közreműködésével. Az iskoláskorúakat és a fiatalokat épp úgy, mint az idősebbeket várják az Egyetemek (ELTE Konfuciusz Intézet, Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet, Antall József Tudásközpont és Budapest Corvinus Egyetem Kína Központ) bemutatókkal, kvízekkel, nyelvoktatással kapcsolatos interaktív programokkal. A kínai kalligráfia és képzőművészet iránt érdeklődőket a Kínai Művészeti Központ, a Kínai Kalligráfia Iskola várja. A pihenni vágyók megismerkedhetnek a keleti teakultúrával, eszközeivel és vonatkozó művészetével. A csendesebb társasjátékot és az agytornát kedvelők a Magyar Gószövetség asztalainál tehetik próbára képességeiket. Az óvodásokat várja a Rizspalánta Alapítvány, kínai mondókákkal, nyelvi alapokkal és társasjátékokkal. 

 

11:00 – 18:00 Könyvdedikálás és író-olvasó találkozók

A helyszínen lesz Dr. Sári László és LinCsi könyvei, Baló Júlia a Tigrismester. A kínai randevú c. könyv szerzője és Dr. Chen Zhen a Dr. Chen Patika tulajdonosa megannyi gyógyászattal kapcsolatos könyv szerzője.

A dedikálások időpontjairól további információ a helyszínen!

 

10:00 – 18:00 Kiállítótér

Zhang Wei kalligráfus munkáiból exkluzív kínai kalligráfiai tárlat nyílik, valamint a XinHua hírügynökség fotói az Asia Center jóvoltából kerülnek a közönség elé.

 

2013. február 10. vasárnap

Holdújév Fesztivál
Millenáris B Épület

A belépés díjtalan!

 

www.holdujev.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük