A magyar népdalok kedvelőinek jó hírrel szolgálhatunk: 2010. december 26.-án 20 órakor a Millenáris Teátrumban Holdviola Karácsonyi Koncert lesz.

 

A magyar népdalok kedvelőinek jó hírrel szolgálhatunk: 2010. december 26.-án 20 órakor a Millenáris Teátrumban Holdviola Karácsonyi Koncert lesz.

A Holdviola zenekar 2006 tavaszán alakult. Zenéjükben modern zenei formában, elevenednek meg a gyönyörű magyar népdalok. Előadásaik nem egyszerű popzenei koncertek, hanem a zene, a tánc, a színház, és a film ötvözetei. Élő háttér-animáció, a néptáncosok speciális koreográfiája, valamint színpadi díszletek és egyéb vizuális élmények gazdagítják a műsort.

A Holdviola megálmodója Péter volt, aki először egy virtuális zenekar összehozásán és egy látványos színpadi előadás megvalósításán gondolkozott. Az első dalok kidolgozását 2005 – ben kezdte el. Zsófit egy jazz klubban halotta először énekelni. Előadásmódja, színpadi megjelenése és kisugárzása azonnal elvarázsolta, és rögtön tudta, hogy a megálmodott virtuális zenekar ötletét elveti, Zsófival közösen kell tovább folytatniuk. Péter tovább építve a produkciót társakat keresett. Megmutatta a már Zsófival közösen rögzített demofelvételeket, további zenei ötleteit Lajosnak – akivel már több mint 15 éve ismerték egymást -.

Lajos így gondol vissza erre: "Ahogy megszólalt az első dal, rögtön elindult a libabőr. Aztán jött a második és a harmadik és a borzongás folytatódott. Ritkán van rám zene ilyen hatással. Peti zenei ötletei nagyon tetszettek és Zsófi hangja egyszerűen lenyűgözött. Csodálatos népdalaink feldolgozása ebben a zenei környezetben teljesen rabul ejtett. Nem sokat gondolkodtam a felkérésen, azonnal igent mondtam."

Hamarosan csatlakozott hozzájuk az országos hírű Szinvavölgyi Néptáncműhely. Maródi Attila és Kiss Anita munkájának köszönhetően megszülettek a gyönyörű tánckoreográfiák, amelyben 20 táncos működött közre. Ezzel együtt elkezdődött a látványtechnikai elemek kidolgozása is. A produkcióhoz állandó technikai stáb csatlakozott.

2009. tavaszán elkezdődnek az első Holdviola nagylemez felvételei. A korongból kimásolt 4 dalt tartalmazó maxi 2009. júl. 27-én lát napvilágot „Bánat utca" címmel, a WM Records független hanglemezkiadó gondozásában.

A "Bánat utca" című dal néhány hét alatt a Mahasz hivatalos kislemez listájának első helyére kúszik fel, majd hamarosan eléri az "Arany kislemez" minősítést. A zenekar bemutatkozó albuma hónapokon keresztül az eladási listák élén szerepel a rövid idő alatt arany-, majd platinalemez lesz. A produkció 2010-ben több mint 40 élő fellépésen több 10000 embernek nyújt feledhetetlen élményt Magyarországon és a szomszédos országok magyalakta településein egyaránt. 

2010 decemberében jelenik meg a Holdviola második nagylemeze "Vándorfecske" címmel. Az előző lemezhez képest jelentős változás, hogy még az első album egyáltalán nem, a második bővelkedik autentikus elemekben. Olyan elismert művészek hangja, játéka hallható rajta mint például Herczku Ágnes, Szabó Enikő, Nikola Parov.

  
A Holdviola Nikola Parov, Szabó Enikő és a Szinvavölgyi Néptáncműhely 20 táncosának közreműködésével egy különleges karácsonyi koncerten mutatja be az új album dalait és természetesen felcsendülnek majd az első album slágerei is, mint például a Bánat utca, Erdő, erdő, stb.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük