Most, amikor a finisébe érkezik a felvételi eljárás, még van egy napjuk a felvételizőknek, hogy megváltoztassák a jelentkezéseik sorrendjét. Amikor a felvételizők ezidőtájt ezen gondolkodnak, azt is hasznos lenne tudni, hogy a választott képzés után, diplomájukkal mit tudnak majd kezdeni a munkaerőpiacon.

 

Most, amikor a finisébe érkezik a felvételi eljárás, még van egy napjuk a felvételizőknek, hogy megváltoztassák a jelentkezéseik sorrendjét. Amikor a felvételizők ezidőtájt ezen gondolkodnak, azt is hasznos lenne tudni, hogy a választott képzés után, diplomájukkal mit tudnak majd kezdeni a munkaerőpiacon.

Ebben a kérdésben segíteni egyelőre a teljesség igényével nem lehet, hiszen nem állnak egzakt információk a rendelkezésünkre, mely diplomával hol, milyen pozícióban helyezkednek el a végzettek. Ennek a hiánynak a feloldására dolgozza ki az Educatio Nonprofit Kft. a diplomás pályakövetés hazai módszertanát, melynek eredményei segítségére lesznek majd a felvételizőknek is.

A Diplomás pályakövetés előkészítéseként több szálon folynak a kutatások. Ezek keretében készítette az Educatio Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (MKIK GVI) a „Diplomás pályakezdők a versenyszektorban 2008." című kutatását. A kutatás során felmérték a munkaerőpiac, ezen belül is a HR szakértők véleményét arról, hogy a munkáltatók milyen tudást, képességeket várnak el a majdani munkavállalóktól.

Az interjúkból egyértelműen kiderül, hogy a munkaerőpiacon azok a pályakezdők vannak előnyben, akik tanulmányaik során gyakorlatot is szereztek, esetleg bedolgozták magukat egy céghez. Ők csak akkor kliensei a HR-cégeknek, ha valamilyen okból mégsem helyezkedtek el annál a vállalatnál, amelynél korábban gyakornokként dolgoztak.

A közvetítő cégek, és maguk a munkáltatók is a jelöltek szakmai hozzáértésén túl nagy figyelmet fordítanak a már megszerzett tapasztalatokra és a személyes, illetve társas kompetenciák meglétére.

A megkérdezett vállalatvezetők elsősorban precizitást, önálló munkavégzést, tanulékonyságot, nagy munkabírást és számítógépes ismereteket várnak el a pályakezdőktől. A vizsgált tizennyolc készség és ismeret közül a frissdiplomások egyedül a társadalmi kérdésekben való jártasság esetében teljesítenek jobban, mint ahogyan az elvárható lenne. A legnagyobb hiányosságok az önálló munkavégzés, illetve a szakmai gyakorlati felkészültség terén vannak. Azonban ez utóbbival kapcsolatban a HR szakértők nem a pályakezdőket, hanem a képzést tartják felelősnek.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalatok gyakran tesznek különbséget két felsőoktatási intézmény diplomája között, gyakran szelektálhatnak a pályakezdők munkájának színvonalával kapcsolatos tapasztalataik alapján.

Érdemes tehát a sorrendmódosításkor azon is gondolkodni, hogy egy-egy intézmény végzettjei hol, milyen esélyekkel tudnak elhelyezkedni, hogyan fogadják őket a munkaerőpiacon.

Ebben nyújt a későbbiekben majd utolérhetetlen segítséget a diplomás pályakövetés, melynek egyik eredménye, hogy a leendő hallgatók reális képet kapjanak a munkaerő-piaci elvárásokról és a frissdiplomások lehetőségeiről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük