Táncoló évszakok – Népszokásaink, jeles napjaink címmel a Söndörgő Együttes közreműködésével december 17-én 19 órától új előadással készül a Honvéd Táncszínház a felújított Erkel Színházban Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető rendezésében.

 

Táncoló évszakok – Népszokásaink, jeles napjaink címmel a Söndörgő Együttes közreműködésével december 17-én 19 órától új előadással készül a Honvéd Táncszínház a felújított Erkel Színházban Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető rendezésében.

 

A látványos produkció hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait mutatja be.  A magyar népszokások mellett a délszláv, zsidó, sváb, cigány hagyományokból válogatott vidám, tréfás jelenetek, a lendületes táncok, a vérpezsdítő zenék egy dramatikus történet köré szövődnek: egy fiatal pár megtalálja és kinyitja a Garabonciás diák Bűvös könyvét; márpedig ha azt valaki kinyitja, egy csodálatos, rég letűnt világba kerül, s ott aztán megismerkedhet az akkori emberek életével, szokásaival, hagyományaival.

 

Az előadás forgatókönyvét Vincze Zsuzsa, a díszletet Tóth Kázmér készítette.

A Söndörgő Együttes mellett az előadásban a Honvéd Táncszínház zenekarát, a Hegedős Együttest is hallhatjuk Papp István Gázsa vezetésével. Az előadás szólista szerepeiben Hajdú Sarolta Regét és Zámbó Istvánt, a Honvéd Táncszínház Junior Prima-díjas táncosát láthatjuk.

A színes és dinamikus táncszínházi produkciót főleg olyan fiataloknak ajánljuk, akik szórakoztató formában szeretnék megismerni a Kárpát-medencében együtt élő népek jeles napokhoz köthető szokásait, s bonyolult néprajzi könyvek helyett inkább „élő" képet szeretnének kapni a tavaszi és téli ünnepkör sokszínű hagyományairól.

 

Közreműködik: a Honvéd Táncszínház és zenekara és a Söndörgő Együttes

Szólisták: Hajdú Sarolta Rege, Zámbó István Junior Prima-díjas

Forgatókönyvíró, dramaturg: Vincze Zsuzsa

Zene: Kiss Ferenc, Árendás Péter és a Söndörgő Együttes

Tánczenei szerkesztő: Papp István Gázsa

Archív filmek: Sztanó Hédi

Asszisztensek: Appelshoffer János, Rémi Tünde, Valach Gábor

Díszlet: Tóth Kázmér

Jelmez és a rendező munkatársa: Vincze Zsuzsa

Rendező-koreográfus, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész

 

Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Jegyár: 300 – 2500 Ft

Jegyvásárlás az Operaház és az Erkel Színház pénztáraiban.

www.opera.hu/erkel

Budapest VIII.ker. II.János Pál pápa tér 30.

 

2013. december 17. 19.00

Honvéd Táncszínház: Táncoló évszakok – Népszokásaink, jeles napjaink

Erkel Színház

 

http://www.honvedart.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük