Az adventi időszakban is szélesre tárja kapuit az egy éve megnyílt Átrium Film-Színház. A budai összművészeti helyszínen mások mellett, ingyenes gyerekprogramok, zenés meglepetésestek, a 15 éves Pintér Béla és Társulata, no meg persze, megannyi ínyenc színházi előadás várja a közönséget több mint négy héten át. UPDATED: 2013-12-02 13:41:03

 

Az adventi időszakban is szélesre tárja kapuit az egy éve megnyílt Átrium Film-Színház. A budai összművészeti helyszínen mások mellett, ingyenes gyerekprogramok, zenés meglepetésestek, a 15 éves Pintér Béla és Társulata, no meg persze, megannyi ínyenc színházi előadás várja a közönséget több mint négy héten át. UPDATED: 2013-12-02 13:41:03

 

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt számos meglepetést tartogat az Átrium Adventi Kalendáriuma. Aki belelapoz a naptárba, láthatja, hogy a repertoár darabok mellett, számos, az ünnepkörhöz kapcsolódó gyerek és felnőtt rendezvény színesíti a Margit körúti játszóhely decemberi kínálatát.

 

Már Advent második vasárnapján (december 8-án) karácsonyillat tölti be az Átrium minden zegzugát. A délelőtt folyamán, a legkisebbek kézműves foglalkozások keretében készíthetnek karácsonyi meglepetéseket, és bármilyen kérdést nekiszegezhetnek a bölcs öreg Átrium-Mikulásnak. Az érdeklődő szülőket is várják a Cinka Panna Színház gyerekelőadására éppúgy, mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem tehetséges hallgatóinak zenés bemutatójára. Szintén korhatár nélkül ülhet be bárki, a színművészetis fiatalok vers- és mondókaórájára.

 

Az adventi időszakban több alkalommal is találkozhat a közönség a Pintér Béla és Társulata tagjaival. A hazai színházi szcéna egyik legeredetibb alkotóműhelye ugyanis idén decemberben ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját. A jubileum kapcsán három – A Sehova kapuja, Parasztopera, Korcsula – mérföldkőnek számító darabjukat is műsorra tűzik az Átriumban. Az előadások után pedig, kerekasztal-beszélgetés keretében, az alkotók szívesen válaszolnak a nézői kérdésekre.

 

Az ünnepi csodavárás heteiben, zenés meglepetés estekkel is várják a hallgatóságot az Átriumban. A Bor Melankóliája címmel, december 20-án ad koncertet a Kistehén Melanko formáció. Az együttes zenés irodalmi „4 borfelvonásos" előadását, a Sziegl Pince borai teszik még emlékezetesebbé. Aki kedveli Tóth Verát, és éppoly szívesen ül be a Budapest Jazz Orchestra koncertjeire is, jól jegyezze meg a dátumot: december 21. A magával ragadó énekesnő és a világhírű jazzmuzsikusok különleges hangulatú karácsonyi koncertjét este hét órától hallgathatja meg a közönség.

 

A két ünnep között a 25 éves jubileumi évadát ünneplő Közép-Európa Táncszínház Diótörő-bemutatója az egész család számára, kicsiknek és nagyoknak kínál felejthetetlen élményt. A Kun Attila koreográfus és Magács László rendező által jegyzett előadásban több klasszikus, nagyszínházi feldolgozással ellentétben Csajkovszkij emblematikus muzsikája a karácsony emberi üzenetét, az összetartozás és a feltétel nélküli szeretet fontosságát erősíti. A produkció különlegessége, hogy egy különleges vizuális keretben, bábinstallációk felhasználásával színművészek, klasszikus és kortárs táncművészek közös alkotómunkája fogja egybe a kétrészes előadást.

Csajkovszkij – E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály – mese-tánc-játék

Mese – Volt egyszer egy Diótörő, akit megátkozott Egérfül asszonyság. Az átkot azonban feloldani csak egy módon lehet. Veszélyes úton, sötét helyeken és félelmetes birodalmakon át Marika és a Diótörő a Marcipán-palotába érkezik, amely fényes ugyan, de vajon biztonságos is?

Tánc – A klasszikus és a kortárs tánc prózával és bábokkal való ötvözete nemcsak izgalmassá teszi az előadást, hanem a fantáziánk kiterjesztését is szolgálja.

Játék – Az előadás teret nyit a játszani vágyó gyerekek számára, hiszen akinek kedve tartja, részt vehet az Egérfejek és a Diótörő párbajában. Azt, hogy ki melyik oldalon harcol majd, ki-ki eldöntheti saját belátása szerint.

Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Az összetartozás öröme és nehézsége, az emlékezés csalafintasága és a játék feszültsége a meghatározója az előadásnak, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak. A négy művészeti terület egy kétrészes produkcióban válik mesévé.

Közreműködik: 

Téri Sándor, Závory Andrea – próza

Horváth Adrienn, Palcsó Nóra, Petrovics Sándor, Ivanov Gábor, Frigy Ádám, Hargitai Mariann, Jakab Zsanett, Nagy Fruzsina, Mádi László, Kovács Péter, Hársfai Noémi – tánc.

Koreográfus: Kun Attila, díszlet-jelmez: Béres Móni, dramaturg: Lőrincz Ágnes.

Rendező: Magács László

 

Az év utolsó napján egy parádés vígjátékkal – Igenis, miniszterelnök úr! – búcsúztatja az óévet a Kultúrbrigáddal közösen, a Margit körúti játszóhelyen.

  A brit szerzőpáros: Antony Jay – Jonathan Lynn – nyolcvanas években készült, klasszikussá vált tévésorozata nyomán írt – politikai komédiája ugyanis több mint szórakoztató. A címszereplő Hevér Gábor, a pergőnyelvű kabinetfőnök megformálója – Alföldi Róbert.

A gazdasági és kormányzati válság tetőpontján az angol miniszterelnök azzal szembesül, hogy egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas diplomáciai botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa problémáira. Milyen áldozatot lehet hozni a 21. században a politika és közgazdaság oltárán, a fenekedő bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében? Mi történik, ha a kormány unortodox megoldásokhoz folyamodik? És hogyan rontja a helyzetet a globális felmelegedés? Antony Jay és Jonathan Lynn – a nyolcvanas években készült, világsikerű, klasszikussá vált tévésorozatuk alapján írt – 2010-ben bemutatott politikai komédiája a hatalom sajátos kulisszái mögé enged betekintést.

 

S ugyan a naptári év december 31-én véget ér, az átélhető színpadi csoda januárban is folytatódik. Így a készülődés pillanataiban nem árt gondolni arra, hogy nemcsak könyvet, vagy szókirakós játékot, de színházi élményt is ajándékozhatunk karácsonyra!

 

Átrium Film-Színház

1024 Budapest, Margit krt. 55.

 

www.atriumfilmszinhaz.hu

 

Lantai József