Otthon Melege Program: jelentős és tartós rezsicsökkentést érhetnek el a családi házak tulajdonosai. Augusztus 15. reggel 8 órától lehet pályázni az Otthon Melege programra.

 

Otthon Melege Program: jelentős és tartós rezsicsökkentést érhetnek el a családi házak tulajdonosai. Augusztus 15. reggel 8 órától lehet pályázni az Otthon Melege programra.

 

Magyarországon a teljes energiafelhasználás harmadát a lakossági fogyasztás teszi ki, ezért is égető fontosságú a lakóépületek energiaszükségletének csökkentése. A Knauf Insulation szakértői szerint hőszigeteléssel akár 40-60%-kal is csökkenthetjük a családi kiadásokat.

 

Egy átlagos magyar háztartásban a fűtés és hűtés költsége teszi ki a rezsi 75%-át, azonban energetikai felújításokkal, így hőszigeteléssel ezek a kiadások jelentősen csökkenthetőek.  Az Otthon Melege program keretében most az 1996 előtt épület családi házak energetikai felújítására lehet pályázni. 

 

„Nagyon jónak tartjuk és örülünk annak, hogy a 20 évnél idősebb családi házak részesülnek ezúttal energetikai támogatásban, hiszen éppen ezek az épületek a legpazarlóbbak itthon. A családi házak közel 3/4-e azonban 1980 előtt épült, és közel 90%-uk szorul energiahatékonysági felújításra, így égető szükség van további támogatásra is annak érdekében, hogy érdemi előrelépést tegyünk CO2 kibocsátásunk csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése terén" – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A most induló pályázat ugyanakkor mindössze 2000 családi ház energetikai felújítására biztosít keretet, miközben közel 2,5 millió családi ház szorulna rá a korszerűsítésre. Egyes szakértői számítások szerint, amennyiben a háztartások minden rendelkezésre álló energiahatékonysági korszerűsítést megtennének, éves szinten a felhasznált energia több mint 42%-át, megtakaríthatnák. Ennek a megtakarítási potenciálnak 84%-át a családi házak teszik ki.

 

A Knauf Insulation korábbi felméréséből az is kiderült, hogy ha anyagi lehetőségei lehetővé tennék, a megkérdezettek 70%-a szigetelné otthonát annak érdekében, hogy nyáron a belső hőmérséklete alacsonyabb legyen. A hőszigetelés ugyanis amellett, hogy télen fűt, árnyékolással együtt nyáron 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújt az időjárás elleni védekezésben, a magasabb villany- és fűtésszámlák ellen és csökkenti az ebből eredő CO2 kibocsátást.

 

Amennyiben homlokzati hőszigetelésre és/vagy magastető/padlásfödém hőszigetelésére szeretnénk pályázni, az alábbiakra feltétlenül figyeljünk:

1. Energetikus segítségével készíttessünk Energetikai Tanúsítványt az épületről.

2. Az energetikus kiszámolja, milyen minőségű (lambda értékű) és vastagságú szigetelés kell  az adott területre, ami megfelel a pályázati kritériumoknak.

3. Ez alapján kérjünk árajánlatot a kivitelezőtől.

4. Figyeljünk arra, hogy az energetikus által ajánlott minőséget, vastagságot építsük/építtessük   be, ellenkező esetben előfordulhat, hogy pályázatunk érvénytelen lesz, hisz nem teljesíti a   pályázat által előírt hő átbocsátási tényezőt.

5. Az energetikai tanúsítvány, az anyagbeszerzés, a kivitelezés költségeit szerződéssel és  számlával kell igazolni, azok benyújtása ugyancsak pályázati feltétel!

 

http://www.knaufinsulation.hu

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük