2010. Augusztus 13-án péntek este a Szivárvány Zeneház nyitóhangversenyével megkezdődik az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. A nyolc napos rendezvény programján klasszikus zene, ősbemutatók, nemzetközi Jam Session találkozó és Kulka János koncertsorozata szerepel.

 

2010. Augusztus 13-án péntek este a Szivárvány Zeneház nyitóhangversenyével megkezdődik az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. A nyolc napos rendezvény programján klasszikus zene, ősbemutatók, nemzetközi Jam Session találkozó és Kulka János koncertsorozata szerepel.

A klasszikus zenei koncertekről korábban már írtunk, most az Ősbemutatók Fesztiválját mutatnám be néhány szóval. „Tehetséges előadókat nem tudunk gyártani, de a meglévőket meg tudjuk kérni, valami különleges, új produkcióval készüljenek a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválra" – mondta Bolyki György fesztiváligazgató. Felfogásában egy fesztivál akkor igazán jó, ha nem csak felhasználja a kulturális életben meglévő értékeket, hanem saját maga is hozzájárul ezek létrejöttéhez. Ennek jegyében kérte fel a hazai zenei élet kiválóságait, készítsenek egy teljesen új műsort, melynek Kaposváron lesz az ősbemutatója. Az újszerű koncertsorozat alkalmából hat estén keresztül hallgathatja a Kaposvárra látogató közönség kiváló művészeink legfrissebb alkotásait.

Minden koncert műsora ősbemutató, a művészek olyan műveket adnak elő, amely eddig sehol nem volt hallható, az újdonságok fesztiváljának is nevezhetnénk a sorozatot.

Augusztus 13-án Gál Csaba „Boogie" nem szakad el az amerikai zenétől, de egy teljesen új arcát fogja megmutatni, autentikus afro-amerikai gospel koncertet ad egy szál gitár kíséretében.

14-én Nagy László „Gitano" jazz-es latin zenébe ágyazva adja elő Petőfi Sándor és Arany János legszebb verseit – spanyolul. A számok között a két költő levelezéseiből idéznek.

15-én Palya Bea nem csak vadonat új műsorral, hanem ezen a fesztiválon először fellépő együttessel – Lamm Dávid gitár és Dés András ütőhangszer – érkezik Kaposvárra.

16-án Laár András „Röhögő szentség" című műsorával áldoz a szórakoztatás oltárán. A tőle megszokott abszurd humort a nevetés által megnyíló elmék számára újfajta élményt jelentő zenékkel vegyíti.

17-én Szakcsi Lakatos Béla – akárcsak Palya Bea – új formációval lép fel, főként saját szerzeményekkel és egy-két Duke Ellington, és Fitzgerald szám saját hangszerelésű feldolgozásával. Zenésztársai: Dresch Mihály – szaxofon, Balázs Elemér – dob, és Szandai Mátyás – bőgő.

18-án Falusi Mariann „Az én XX. századom" című műsorában az elmúlt évszázad minden évtizedének számára legjelentősebb hazai és külföldi dalát adja elő erre az alkalomra összeálló együttesének kíséretében.

Minden koncert 21.30 órakor kezdődik.

Szintén a fesztiválon mutatja be hat előadáson a nemrég megjelent nagylemezének anyagát Kulka János, aki sokat énekelt már pályafutása során Kaposváron. Zenekarában kaposvári zenészek is közreműködnek vendégként. Az exkluzív koncertsorozat előadásai minden este 21:30-kor kezdődnek.

A fesztivál koncertjeire 2500 és 2900 Ft-os áron lehet jegyeket vásárolni az ismert jegypénztárakban.

A kulturális események mellett számtalan, színes ajánlattal készülnek a szervezők, többek között családi és turisztikai programokkal – többek között Pécs, Mohács, Szekszárd, villányi borvidék látogatás – és gasztronómiai túrával.

Részletesebb információk és fellépőkkel készült interjúk a http://www.kaposfest.hu/ oldalon olvashatók, sőt a fesztivál dalát is meghallgathatják.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük