2023.június.06. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál

12 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 72 1024x768 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52190"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/IMG_3114.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Karsai Gábor, a Sopronbánfalvi Kolostor igazgatója a 2011. július 18. a budapesti KOGART házban tartott sajtótájékoztatón  bejelentette, hogy Sopronbánfalván - egy régi kolostorépületben - 2011. augusztus 12-27. között nagyszabású, ám mégis intim ökumenikus vallási fesztivált tartanak a tavaly felújított kolostor kvadrumának (belső udvarának) ódon falai között. A rendezvény a vallások sokszínű világát igyekszik bemutatni a vallási kultúra iránt fogékony, hívő és nem hívő emberek számára egyaránt. Szakrális zene és ének, képzőművészet, előadások, kulturális és lelki programok, események az ökumené szellemében: mind megannyi igazság és élmény, hitbéli megigazulásra, megvilágosodásra, lelki békére és nyugalomra, spirituális megértésre lehetőséget adó momentum - a transzcendens élmények gazdag tárháza.

img 3114.thumbnailKarsai Gábor, a Sopronbánfalvi Kolostor igazgatója a 2011. július 18. a budapesti KOGART házban tartott sajtótájékoztatón  bejelentette, hogy Sopronbánfalván – egy régi kolostorépületben – 2011. augusztus 12-27. között nagyszabású, ám mégis intim ökumenikus vallási fesztivált tartanak a tavaly felújított kolostor kvadrumának (belső udvarának) ódon falai között. A rendezvény a vallások sokszínű világát igyekszik bemutatni a vallási kultúra iránt fogékony, hívő és nem hívő emberek számára egyaránt. Szakrális zene és ének, képzőművészet, előadások, kulturális és lelki programok, események az ökumené szellemében: mind megannyi igazság és élmény, hitbéli megigazulásra, megvilágosodásra, lelki békére és nyugalomra, spirituális megértésre lehetőséget adó momentum – a transzcendens élmények gazdag tárháza.

img 3114.thumbnailKarsai Gábor, a Sopronbánfalvi Kolostor igazgatója a 2011. július 18. a budapesti KOGART házban tartott sajtótájékoztatón  bejelentette, hogy Sopronbánfalván – egy régi kolostorépületben – 2011. augusztus 12-27. között nagyszabású, ám mégis intim ökumenikus vallási fesztivált tartanak a tavaly felújított kolostor kvadrumának (belső udvarának) ódon falai között. A rendezvény a vallások sokszínű világát igyekszik bemutatni a vallási kultúra iránt fogékony, hívő és nem hívő emberek számára egyaránt. Szakrális zene és ének, képzőművészet, előadások, kulturális és lelki programok, események az ökumené szellemében: mind megannyi igazság és élmény, hitbéli megigazulásra, megvilágosodásra, lelki békére és nyugalomra, spirituális megértésre lehetőséget adó momentum – a transzcendens élmények gazdag tárháza.

Az augusztusi eseménysorozatra a tavaly teljesen korhűen felújított kolostorban kerül sor, az előadásokat a belső udvarban tartják, amit a rendezvény idejére sátorral lefednek, ezen kívül az épület többi tere is szerepet kap a fesztivál idején.

 img 2818.thumbnail

A kolostor 2011. március 1-től szálláshelyként, oktatási, elvonulási és meditációs központként működik. Egyének és csoportok a honlapon (www.banfalvakolostor.hu) és a helyszínen is foglalhatnak szállást, vagy az exkluzív étteremben ebédet és vacsorát. Természetesen a kolostor az augusztusi programok ideje alatt ebben az eredeti funkciójában is működik.

 img 2959.thumbnail

Az épületben az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobával berendezett vendégszobát hoztak létre puritán berendezéssel, de a 21. századi igényeknek megfelelően. Az épület része továbbá egy különleges étterem, két meditációs helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem, egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek, melyek mind az ide látogatók, itt tartózkodók kényelmét szolgálják. Az eredeti formáját visszanyert pálos-karmelita kolostornak sikerült olyan új funkciót találni, mely hiánypótló és összhangban van eredeti rendeltetésével.

 img 3054.thumbnail

A megújult épület azonban nemcsak szálláshelyként rendkívüli, hanem már most számos rendezvény, kulturális és művészeti esemény, valamint tréning és konferencia színhelye volt. Az épületben állandó és időszakos kiállítások is megtekinthetők. A földszinten látható az első magyar Pálos Múzeum, mely állandó kiállítás keretében idézi fel az egyetlen magyarországi szerzetesrend, a pálosok történetét.

 img 3067.thumbnail

A műemléképület újjászületése során a kivitelezők, tervezők és a beruházó együttműködésének eredményeképpen összhangba került a kolostor múltja és az új funkció támasztotta igények.

A régi épületekben oly gazdag Sopron talán legkevésbé ismert műemléke volt a pálosok hajdani kolostora Sopronbánfalván. Az 1482-ben alapított kolostor – melyet a helyiek a mai napig „Hegyi kolostor"-ként emlegetnek – az elmúlt évszázadokban „mozgalmas" történelmet mondhat magáénak. A török időkben a Bécs ellen vonuló török hadak miatt a szerzetesek több ízben elmenekültek és az épületek nagy része 1532-ben el is pusztult. Az 1600-as évek elején a szerzetesek visszatelepültek és a kolostor újra életre kelt. 1643 és 1786 között a pálos rendtartomány noviciátusaként működött. Ebben fontos szerepet játszott az úgynevezett Fekete Madonna kép tisztelete. A búcsújáróhelyet még uralkodók is meglátogatták. 1786-ban II. József feloszlatta a pálos rendet. Ettől az időtől a Brennbergbánya alkalmazásában álló tisztviselők lakásoknak használták, majd 1850-től helyőrségi kórház lett. A 19. század végén újra szerzetesi közösség költözött az épület falai közé, 1891-ben a szigorú szabályok szerint élő karmelita apácák kolostora lett. Itt alapították meg Magyarországon az első karmelita zárdát. A rend feloszlatása (1950) után a kolostorban először idősek otthona, majd elmeszociális otthon működött, de az 1970-es évek közepétől üresen, elhagyottan állt az épület. A rendszerváltás után a karmeliták kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük.

 img 3082.thumbnail

2004-ben kezdődött el a „csoda", melynek során a műemléképület új életre kelt. A karmelita rendtől megkeresték Kovács Gábort segítségét kérve a sorponbánfalvi kolostorépület megmentése ügyében. A KOGART alapítója, a művészetek hazai támogatója látatlanban igent mondott a kérésre, és megvásárolta az épületet. Nem sokkal később megszületett a gondolat az értékmentésre, majd a régészeti feltárás, tervezés és a működtetési koncepció kialakítása után kevesebb, mint másfél év alatt lezajlott a teljes felújítás a 2 hektáros területen. A mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségvetésből a Norvég Alap 1,8 millió eurót, a fennmaradó kb. 55%-ot Kovács Gábor cége, a Nistema Kft. biztosította.

 img 3092.thumbnail

A felújítás nemcsak renoválást jelentett. Mivel műemléképületről van szó, a kolostor felújítását építészeti és művészettörténeti tanulmányok, illetve régészeti feltárás előzte meg. A terveket két Ybl díjas építész, Magyari Éva és Pazár Béla készítette. A felújítás a kolostor minden régi szépségét megőrizte: az alaprajzi elrendezés minimális módosításával, korhű anyaghasználattal történt. A rekonstrukció során számos figyelemre méltó régészeti „lelet" került elő, mint például egy középkori ablak maradványai, néhány fantasztikus ajtókeret, a kolostor melletti templom hatalmas gótikus ablakai, vagy az egykori szerzetesi étkező, a refektórium csodálatos freskói és stukkói. A korábbi noviciátusban pedig restaurálták az eredeti fagerendás mennyezetet annak lenyűgöző faragásaival együtt.

I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál

 

2011. Augusztus 12-27. között nagyszabású, ám mégis intim ökumenikus vallási fesztivált tartanak a kolostor kvadrumában az ódon falak között. A rendezvény a vallások sokszínű világát igyekszik bemutatni a vallási kultúra iránt fogékony, hívő és nem hívő emberek számára egyaránt. Szakrális zene és ének, képzőművészet, előadások, kulturális és lelki programok, események az ökumené szellemében: mind megannyi igazság és élmény, hitbéli megigazulásra, megvilágosodásra, lelki békére és nyugalomra, spirituális megértésre lehetőséget adó momentum – a transzcendens élmények gazdag tárháza.

 

Minden bizonnyal ez mind be is fog következni, hiszen a régi épületekben oly gazdag Sopron egyik legkülönlegesebb műemléke a pálosok hajdani kolostora Sopronbánfalván. A mai kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang – első királynénk, Gizella tanítója – remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták, akik számára Sopron városa 1482-ben kolostort alapított. A történelem viharos évszázadai alatt sok mindent megélt az épület, az enyészettől végül a „véletlen" vagy inkább a sors mentette meg. A felújítást követően életre kelt a történelem, a különleges terekben különleges események történtek eddig is. A kolostor belső udvarában – a 200 férőhelyes kvadrumban -, az időjárás viszontagságai ellen is védelmet nyújtó fedett nézőtéren augusztus három hétvégéjén egyedi programok várják az odalátogatókat: Tolcsvay László és Tolcsvay Béla: Magyar Mise – rockoratórium, Misztrál és Oberfrank Pál, Judrom Gipy Klezmer Band, Szent Efrém Férfikar, Javor Szentendrei Szerb Orthodox Kórus és Borbély Mihály, Amaro Del, Szigony Zenekar és Tintér Gabriella, Csiba Júlia, Tóth Szabolcs szitárjátéka, Sopron Gospel, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Ének- és Zenekara és még sokan mások.

 

Kísérje a fesztivál oldott, közösségi hangulatát a kölcsönös elfogadás és megértés szelleme, a kolostor egyedülálló atmoszférája, belső udvarának mennyei harmóniája.

 

Program és jegyárak (a programváltoztatás joga fenntartva)

 

I. Augusztus 12-14. „A Napba öltözött asszony" – Mária-napok, szakrális művészeti kiállítás

 

Augusztus 12. péntek

19h A fesztivál megnyitója

20h Szekendy Tamás orgonaművész koncertje

 

Augusztus 13. szombat

10h „A Napba öltözött asszony" szakrális művészeti kiállítás megnyitója

11h-tól egész nap – népművészeti műhely

11h-tól egész nap – Kairosz és Spirit: egyetemes értékeket képviselő, keresztény lelkiségű önismereti programok (lelkigyakorlatok, beszélgetések, előadások, egyéni és csoportos foglalkozások, filmvetítés).

18h Égzengő zenekar: „Mária virága" – Máriás dalok és énekek

20.30h Szigony zenekar: „Hol vagytok Magyarok tündöklő csillaga?" (énekel Tintér Gabriella)

 

Augusztus 14. vasárnap

10h Szentmise

11h-tól egész nap – népművészeti műhely

11h-tól egész nap – Kairosz és Spirit: egyetemes értékeket képviselő, keresztény lelkiségű önismereti programok (lelkigyakorlatok, beszélgetések, előadások, egyéni és csoportos foglalkozások, filmvetítés).

18h Lanczendorfer Zsuzsanna: „Szűzanya-tisztelet a magyar népköltészetben" (előadás és ének)

20.30h Csiba Júlia: „Mária énekek és felvidéki dalok" (kíséri Németh Dénes és zenekara)

 

Belépőjegy (gyermekjegy 18 év alatt: 50% kedvezménnyel):

augusztus 12. – 1000 Ft

augusztus 13. – 2200 Ft

augusztus 14. – 2200 Ft

az egész hétvégére: 4900 Ft

 

 

II. Augusztus 19-21. „Zengj hallelúját…" – ökomenikus vallási zenei hétvége

 

Augusztus 19. péntek

19h „A belső béke, India misztikus varázsa" – indiai klasszikus zene és tánc (előadja: Tóth Szabolcs szitár, Mótyán Tibor tabla és Gulyás Ildikó bharatanatyam táncos)

21h „La ilaha ilAllah (Egy Isten van)" – szúfi istendicsőítő énekek

 

Augusztus 20. szombat

10h „Ősök hangjai" – ősi dalok Isten- és a természetimádás jegyében (előadja: a Tűzmadár dobkör)

11h „Isteni rezgések" – szent mantrák a keleti vallásokból (előadja: Harangozó Viktor Szenge torokénekes)

13h „A felébredés éneke" – japán kolostori meditációs zene (Gesztelyi-Nagy Judit játéka sakuhacsin és taiko dobon)

15h „Gyertek Ifjak Krisztushoz" – a soproni Szent István Plébánia Ifjúsági Zenekarának koncertje

17h „Isteni áriák" – klasszikus szoprán áriák Bach, Caccini, Schubert és Mendelsohn műveiből (előadja: Szigeti Karina operaénekes)

18h „A gótikus katedrálisok zenéje" – himnuszok, szekvenciák és orgánumok a „Magnus liber organi"-ból (előadja: a Collegium Musicum Jauriense Régizene Egyesület, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Ének- és Zenekara)

20.30h Tolcsvay László-Tolcsvay Béla: „Magyar Mise – rockoratórium" (előadja: Sáfár Mónika, Dobos László, Tolcsvay László, Tóth József, valamint a Rotunda énekegyüttes, vezényel: Tóthné Mózer Annamária)

 

Augusztus 21. vasárnap

10h Szentmise

11h-tól egész nap – Kairosz, Spirit és Tusita: egyetemes értékeket képviselő, ökumenikus önismereti programok (lelkigyakorlatok, beszélgetések, előadások, egyéni és csoportos foglalkozások, filmvetítés).

16h „Énekeljetek az Úrnak új éneket…" – a Javor Szentendrei Szerb Orthodox Kórus és Borbély Mihály szaxofonista közös előadása

18h Sopron Gospel: „Gospel spirituálék"

20.30h Judrom Gipsy Kezmer Band: „Shalom alechem" – jazz, cigány zene, klezmer jam session

 

Belépőjegy (gyermekjegy 18 év alatt: 50% kedvezménnyel):

augusztus 19. – 1900 Ft

augusztus 20. – 4900 Ft

augusztus 21. – 2900 Ft

az egész hétvégére: 8400 Ft

 

 

III. Augusztus 25-27. „Lángnyelvek egyesülése…" – a pálosok nyomdokain, vallások beszélgetése

 

Augusztus 25. csütörtök

20h „Asperges me… – Pálos évszázadok a magyar történelem tükrében" (előadja a Misztrál, Oberfrank Pál és Sudár Annamária)

 

Augusztus 26. péntek – Częstochowai Szűz Mária ünnepe

10h A Częstochowai Szűz Mária-kegykép legújabb hazai másolatának ünnepélyes átadása és megáldása Bátor Botond atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke részéről

11h „Częstochowai Szűz Mária és a pálos rend története" – Bátor Botond atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnökének előadása

12h „A Mária-zarándoklatok lelkisége" – Dr. Reisner Ferenc címzetes kanonok, hegykői plébános előadása

13h Zarándoklat indulása a sopronkertesi (Baumgarten) pálos kolostorhoz

13h-tól egész nap – Kairosz és Spirit: egyetemes értékeket képviselő, keresztény lelkiségű önismereti programok (lelkigyakorlatok, beszélgetések, előadások, egyéni és csoportos foglalkozások, filmvetítés).

20h Amaro Del: „Érted adta…" – roma dicséretek

 

Augusztus 27. szombat – „Ég, Föld, Ember" vallásközi konferencia

 

A vallásközi konferencián az öt világvallás képviselői arra keresik a választ, hogy az ősi világvallások hagyománya, tanításai, hittételei  a mai kor emberének milyen üzenettel tudnak szolgálni a természetfelettiről, teremtésről, teremtőről, legbelsőbb lényegünkről, valamint a teremtett világról, a természetről és végül mi az ember feladata, hogyan képes összekapcsolni a természetfelettit a világgal. A természetfelettivel való kapcsolatot a különböző korokban az éggel hozták összefüggésbe, a felfelé tekintő ember képével, a természetet, a teremtett világot pedig a földdel, melyet az ember művelhet, de tönkre is tehet. A mai modern időkben azt látjuk, hogy az ember lelki problémáinak megoldása talán éppen az lehet, hogy megtalálja magában a természetességet, a kapcsolatot az „éggel" és felelősséget tudjon vállalni saját környezetéért, kapcsolatot tartva a „földdel" is.

 

Előadások:

10h Banyár Magdolna, közgazdász, szociológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola főigazgatója, főiskolai adjunktus

11h Radvánszki Gábor, bölcsész, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség volt elnöke, jelenlegi diplomáciai képviselője

13h Cser Zoltán, buddhista tanító, a Tan Kapuja Buddhista Egyház ügyvivője, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola oktatási rektorhelyettese

14h Nagypál Szabolcs, római katolikus teológus, a pannonhalmi Békés Gellért Ökumenikus Intézet (BGÖI) ökumenikus teológusa

15h Sulok Zoltán, közgazdász, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke és hitoktatója

16h Ég, Föld, Ember – az előadók kerekasztal-beszélgetése

További program:

18h Aditi – odissi indiai táncbemutató

20h Szent Efrém Férfikar: Theotokos (Istenszülő) – bizánci rítusú énekek és kórusművek

 

Belépőjegy (gyermekjegy 18 év alatt: 50% kedvezménnyel):

augusztus 25. – 1900 Ft

augusztus 26. – 2200 Ft

augusztus 27. – 2200 Ft

az egész hétvégére: 5400 Ft

Belépőjegy ára a teljes, 3 hétvégés fesztiválra: 15900 Ft


EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.