2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IBM Storwize V7000 — Villámgyors és optimalizált adatfeldolgozás az IBM új tároló rendszerével

6 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44227"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/systems_storage_disk_storwize_v7000_front_518x175.thumbnail.jpg" border="0" alt="IBM Storwize V7000" title="IBM Storwize V7000" width="100" height="34" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>IBM Storwize V7000</strong></span></span> <p>Új, innovatív adattárolási rendszert mutatott be az IBM a múlt héten. Az évi 6 milliárd dolláros kutatás-fejlesztési büdzsével dolgozó vállalat kifejezetten a cégek adatkezelési és feldolgozási folyamatainak optimalizálására dobta piacra az IBM Storwize V7000-et.

  IBM Storwize V7000IBM Storwize V7000

Új, innovatív adattárolási rendszert mutatott be az IBM a múlt héten. Az évi 6 milliárd dolláros kutatás-fejlesztési büdzsével dolgozó vállalat kifejezetten a cégek adatkezelési és feldolgozási folyamatainak optimalizálására dobta piacra az IBM Storwize V7000-et.

  IBM Storwize V7000IBM Storwize V7000

Új, innovatív adattárolási rendszert mutatott be az IBM a múlt héten. Az évi 6 milliárd dolláros kutatás-fejlesztési büdzsével dolgozó vállalat kifejezetten a cégek adatkezelési és feldolgozási folyamatainak optimalizálására dobta piacra az IBM Storwize V7000-et.

2008 és 2013 között világszerte évente összesen több mint 43 százalékkal fog nőni a tárolási kapacitás iránti igény. A vállalatok egyre nehezebben birkóznak meg a hozzájuk beérkező adatok mennyiségével és folyamatosan változó jellegével. A nyers adatokat ráadásul üzletileg hasznosítható információvá kell alakítani, miközben gondoskodni kell biztonságos tárolásukról is. Az IBM, jelentős kutatás-fejlesztési energiák mozgósításával, folyamatosan dob piacra olyan tárolási technológiákat, melyek használatával az óriási adatmennyiség kezelése és feldolgozása is könnyebb.

„A Storwize V7000 rendszerével az IBM olyan hatékony tárolási megoldást kínál ügyfeleinek, melynek segítségével adataikat logikusabban és nagyobb biztonságban tárolhatják", nyilatkozott Brian Truskowski, az IBM tárolási igazgatója. „Az IBM saját fejlesztésű tárolási innovációit piacvezető tárolási technológiai megoldások felvásárlásával egészíti ki. Az eredmény: ügyfeleink számára valóban páratlan tárolási megoldások egész skáláját kínálhatjuk."

Ilyen megoldás az IBM múlt hét végén bemutatott új, középkategóriájú lemeztároló rendszere, az IBM Storwize V7000. A rendszer fő erőssége a gyors adattovábbítás, melynek kiemelkedő szerepe leginkább az interneten és mobilon bonyolított tranzakciók feldolgozásában mutatkozik meg. Az IBM Storwize V7000 segítségével emellett egyszerűbbé válnak a rendszerfelállítás és -karbantartás adminisztrációs feladatai is. A versenytársak termékeihez képest az IBM új megoldása akár 67 százalékkal kisebb tárhelykapacitást igényel, vagyis marad hely az ügyfél jövőbeli növekedéséhez. A hatékony tárolást egy fokozottan integrált, korszerű szoftver is támogatja, mely mentesíti az ügyfelet a további rendszer-összetevők későbbi beszerzésétől.

Az IBM Storwize V7000 és a vele együtt bemutatott új tárolási megoldások a vállalati innováció és a tudatos piaci politika eredményének tekinthető: az IBM évente 6 milliárd dollárt fordít kutatás-fejlesztési tevékenységre, és mellette stratégiai felvásárlásokat folytat az adattárolási piacon.

 

IBM Storwize V7000 használatával a folyamatos adatmentés vagy -másolás szükségtelenné válik. A tárolási kapacitás bővíthető a növekedés érdekében (különösen a strukturálatlan, például videókból vagy fényképekből álló tartalmak terén) vagy a nagy teljesítményt igénylő számítási felhők üzemeltetéséhez. A legfontosabb adatokat olyan gyors, dinamikus tárolási eszközökre telepítik, melyek rendkívül hamar elérhetővé teszik azokat az analitikai folyamatok vagy mobil tranzakciós képességek támogatása érdekében. Néhány konkrét példa:

 • – Az IBM System Storage Easy Tier szoftvere: az IBM Research fejlesztése, mely képes akár 200 százalékkal növelni a rendszerteljesítményt (3). Az Easy Tier automatikusan helyezi át a leginkább „aktív" adatállományokat (mint amilyenek például a hitelkártyás tranzakciók) a gyorsabb teljesítményt nyújtó szilárdtest-meghajtókra (SSD-kre): ezzel a rangsorolással a napjainkban fokozódó jelentőségű analitikai folyamatok gyorsabban férnek hozzá a releváns adatokhoz. A másodlagos fontosságú adatok (amelyeket például jogszabályi kötelezettségekből adódóan kell lementeni és tárolni) költséghatékonyabb tárolási technikával kerülnek megőrzésre.
 • – Az IBM 2008-ban akvirálta a ProtecTIER deduplikációs technológiát: a duplikált adattartalom kiszűrésével jelentősen növelhető a tárolási hatékonyság.
 • – Az IBM az idei év elején tett szert a Real-time Compression Appliances technológiára, melynek segítségével az ügyfelek akár 80 százalékkal (4) csökkenthetik tárolási szükségleteik fizikai dimenzióit.
 • – Az IBM által 2008-ben felvásárolt XIV csúcskategóriás lemeztárolási architektúra például a számítási felhők üzemeltetésekor jelentkező nagyteljesítményű tárolási igényekre kínál megoldást az ügyfeleknek.
 • – Az IBM Research fejlesztette ki a vállalat Scale-out Network Attached Storage (SONAS) rendszerét, melynek segítségével több petabájtnyi információ tárolható egyetlen rendszeren belül. Az XIV és a SONAS együttes alkalmazásával az ügyfelek megoldhatják számítási felhőik teljeskörű tárolási igényeit.
 • – Az IBM Information Archive, mely egyaránt alkalmaz mágnesszalagos és lemeztárolási megoldásokat: ezek segítségével az ügyfelek olyan többrétegű tárolási rendszerhez jutnak, mely költséghatékony módon biztosítja az adatállomány hosszú távú biztonságos tárolását.

A Storwize V7000 újabb példája annak, hogy az IBM teljes termékskáláján elérhetővé teszi legkorszerűbb tárolási megoldásait. A rendszer grafikus felhasználói felülete (GUI) például a XIV népszerű felhasználói interfészére épül, ezáltal is csökkentve a rendszerfelállításra és -karbantartásra fordítandó időt. Alkalmazza továbbá az Easy Tier szoftvert valamint olyan piacvezető virtualizációs szoftvereket, melyek bizonyítottan megkétszerezik a munkahatékonyságot. 

 

A vállalat az IBM Storwize V7000 mellett a következő új tárolási termékeket mutatta be: 

 • – IBM System Storage DS8800, mely elődjénél (az IBM System Storage DS8700-nál) akár 40 százalékkal gyorsabb teljesítményt tesz lehetővé. Jövőre a DS8800 fogja támogatni az IBM Easy Tiert.
 • – Frissített SAN Volume Controller szoftver: részét képezi az Easy Tier s egy továbbfejlesztett grafikus felhasználói felület; kapacitásában fokozottan testreszabható.
 • – IBM Systems Director Storage Control szoftvere, melynek segítségével egyetlen felületen keresztül vezérelhető a tárolás illetve a szerver- és hálózati technológia.
 • – IBM Tivoli Storage Productivity Center v4.2-es szoftver, melyet a középkategóriájú rendszerekre optimalizáltak.
 • – IBM Storwize V7000-hez tartozó lemeztárolás-alkalmazási szolgáltatás: szakképzett adattárolási specialisták végzik a tervezést, telepítést, konfigurálást, tesztelést, s alapvető kezelési ismereteket is oktatnak. Az IBM szolgáltatásainak segítségével az ügyfelek az erőforrások leghatékonyabb kihasználásával gondoskodhatnak kulcsfontosságú üzleti célkitűzéseikről, ezáltal pedig az IBM tárolási technológiáiba tett befektetéseik is gyorsabban térülnek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük