2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarország komoly veszélyben: ismét hazánk a leginkább spammel fertőzött ország

5 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44224"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/botnetstat.thumbnail.jpg" border="0" alt="Botnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországon" title="Botnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországon" width="100" height="45" /></a><span style="width: 258px; height: 47px" class="caption"><strong>Botnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországon</strong></span></span> <p>A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. szeptember havi felmérésének eredményeit. A felmérésből kiderül, hogy a kéretlen reklámlevelek terén ismét Magyarország vezeti a listát, hiszen szeptemberben a magyarországi e-mail forgalom 96 százaléka spam levél volt, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent az augusztusi adatokhoz képest.

  Botnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországonBotnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországon

A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. szeptember havi felmérésének eredményeit. A felmérésből kiderül, hogy a kéretlen reklámlevelek terén ismét Magyarország vezeti a listát, hiszen szeptemberben a magyarországi e-mail forgalom 96 százaléka spam levél volt, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent az augusztusi adatokhoz képest.

  Botnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországonBotnetekből származó kéretlen küldemények MAgyarországon

A Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. szeptember havi felmérésének eredményeit. A felmérésből kiderül, hogy a kéretlen reklámlevelek terén ismét Magyarország vezeti a listát, hiszen szeptemberben a magyarországi e-mail forgalom 96 százaléka spam levél volt, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent az augusztusi adatokhoz képest.

A Magyarországról származó spamek aránya csökkenőben van, igaz még mindig nagyon magas. Január óta 0,45 százalékról 0,25 százalékra csökkent. A MessageLabs szűrői megközelítőleg napi 180 milliárd spamről jelentenek világszerte. Így a januári 0,45 százalékos magyarországi arány napi 450 millió hazánkból küldött kéretlen reklámlevélnek felel meg.

A hazánkból eredő spamek 72 százaléka botnetekből származik. A legtöbb (24%) botnetből származó kéretlen levélért a Rustock botnet a felelős, ezt követi a Xarvester 14 százalékkal, a Maazben botnet 12 százalékkal, valamint a Mega_D és Grum botnetek 8-8 százalékkal.

A Magyarországot támadó károkozó programok száma növekszik: míg 2010 júliusában az összes károkozó 0,14 százaléka célozta a magyar felhasználókat, addig ez az arány 0,45 százalékra emelkedett szeptemberre. Így nem meglepő, hogy hónapok óta sorra Magyarország vezeti a spam listát.

Adathalász támadások tekintetében, nálunk 621 levélből egy személyes adataink ellopását célozza. 2010-ben, a MessageLabs szűrői 66 célzott támadásról jelentettek, melyek 3 nagyvállalatot céloztak. A támadások 74 százaléka egy, a pénzügyi szektorban tevékenykedő vállalatra irányult.

Botnetek eloszlása Magyarországon, 2010. szeptemberBotnetek eloszlása Magyarországon, 2010. szeptember

A felmérés továbbá kimutatta, hogy azok a vállalati alkalmazottak, akik napi munkájuk során keveset tartózkodnak az irodában, és a MessageLabs Hosted Web Security Service megoldást használják, nagyobb eséllyel látogatnak károkozó weboldalakra napi ingázásaik, mint az irodai munka elvégzése során.

A MessagLabs felmérésének eredményei rávílágítanak a megfelelően megalkotott vállalati irányelvek betartásának fontosságára, amelyek segítségével meggátolható, hogy az alkalmazottak károkozó, vagy illegális oldalakra látogassanak. Összességében, a mobilmunkát végzők körében a web alapú veszélyeztetettségek közel hatszor olyan sűrűn fordultak elő, mint az irodai munkát végzők körében.

A MessageLabs szűrői egy szeptemberben megjelenő, új vírust is blokkoltak. A „Here You Have" vírus körlevél formájában terjed, és a levél tárgy mezőjében olvasható, megtévesztve a gyanútlan felhasználókat.

„A „Here You Have" vírus nem használ új módszereket a felhasználók megtévesztésére, sokkal inkább a social engineering technikát alkalmazza. A social engineer mögött általában egy kifinomult technikát felhasználó hacker rejtőzik, aki mindent megtesz, hogy akár a személyes adatok ellopásával, akár más módon megkárosítsa a felhasználókat." – mondta Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője.

A MessageLabs szeptember havi jelentésének főbb megállapításai:

 • 2010 szeptemberében az összes levélforgalom 91,9 százaléka kéretlen reklámleveleket tartalmazott, mely az augusztusi adatokhoz képest 0,3 százalékos csökkenést jelent.
 • Az elektronikus levelek útján szétküldött vírusok száma 0,15 százalékkal növekedett az augusztusi adatokhoz képest. A vírusos levelek 7,6 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, amely viszont 13,6 százalékos csökkenést jelent augusztushoz képest.
 • A végpont veszélyeket illetően, a MessageLabs szűrői ma már sokkal több károkozót ismernek fel, amelyek laptopokat, asztali számítógépeket és szervereket veszélyeztetnek. A legtöbbet blokkolt károkozó szeptember hónapban is a Sality. AE vírus maradt.
 • Az adathalász támadások terén 0,01 százalékos csökkenésről számolt be a MessageLabs.
 • Ami a webes biztonságot illeti, az összes ellenőrzött web alapú veszélyeztetettség 33,6 százaléka volt új szeptemberben, mely 0,7 százalékos csökkenést jelent az augusztusi adatokhoz viszonyítva.
 • A felmérés továbbá átlagosan napi 2997 új, károkozó weboldalról számolt be, ami 10,8 százalékos csökkenést jelent egy hónapon belül.

A MessageLabs szeptember havi jelentésének főbb megállapításai országonként:

 • A kéretlen reklámlevelek terén ismét Magyarország vezeti a listát, hiszen szeptemberben a magyarországi e-mail forgalom 96 százaléka spam levél volt, amely 0,3 százalékos csökkenést jelent az augusztusi adatokhoz képest.
 • Az USA-ban a levelek 92,1 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 91,5 százalék, az Egyesült Királyságban 91,7 százalék volt.
 • Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 93,1 százalékra ugrott, Ausztráliában 91,2 százalékot, Németországban pedig 92,8 százalékot mutattak a szűrők.
 • Hong Kongban az e-mail fogalom 92,7 százaléka volt spam levél, Japánban valamivel kevesebb, 90 százalék, míg Kínában ez az arány 93,8 százalék volt.

A MessageLabs szeptember havi jelentésének főbb megállapításai szektoronként:

 • A szeptemberi jelentés alapján, a leginkább spammel fertőzött gazdasági szektor az autóipar volt 94,1 százalékkal.
 • A szeptemberi adatok alapján az állami szektor bizonyult a leginkább veszélyeztetett szektornak, itt ugyanis közel 36 e-mailből egyet blokkolt valamely védelmi program.
 • Az oktatási szektorban a spam fertőzés aránya 92,9 százalékra nőtt, a kémia és gyógyszerészet terén ez az arány 92,4 százalék, IT területen 92 százalék, a kiskereskedelmi szektorban 92,4 százalék, 91,6 százalék az állami szektorban, míg pénzügy területen 90,9 százalékra emelkedett.

A MessageLabs szeptember havi jelentését az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük