2007.december 6-án adták át ünnepélyesen az IBM Tivoli szolgáltatás-irányítási Kompetencia-központját a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Bécsi úti  Neumann János Informatikai Karán. 

 

2007.december 6-án adták át ünnepélyesen az IBM Tivoli szolgáltatás-irányítási Kompetencia-központját a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Bécsi úti  Neumann János Informatikai Karán. 

A létrejött központ az IBM Data Storage Systems Kft. (DSS) és a Neumann János Informatikai Kar hosszú távú, stratégiai együttműködési megállapodásán alapul.  A létesítményben kutatásokat végeznek a Tivoli megoldások használata és az informatikai szolgáltatás-irányítás területén, oktatói segítséget nyújtanak az „Informatikai szolgáltatás-irányítás" elméleti tárgy oktatásához, valamint helyet biztosítanak az elmélet elmélyítésére alkalmas szoftver-laboratóriumi gyakorlatoknak.  A kompetencia-központ működési feltételeit elsődlegesen az IBM DSS biztosítja.

A megállapodást  dr.Rudas Imre egyetemi tanár, a BMF rektora,  dr.Szeidl László egyetemi tanár, a kar dékánja, 

Dr.Mohácsi Péter, a DSS ügyvezető igazgatója, valamint Kocsis Zsolt, az IBM szoftver üzletágának műszaki igazgatója látta el kézjegyével.

Dr.Sima Dezső egyetemi tanár, a kar ipari kapcsolatainak vezetője elmondta, 2008 februárjában a mérnök-informatikus mesterképzés keretében önálló szakirány indul, ennek világszínvonalú eszközhátterét biztosítja az IBM piacvezető Tivoli szofter-termékcsaládja.  A mester-szakon végzett növendékek piacképes, az IT szférában igen keresett ismeretekkel és kompetenciákkal gazdagodva vehetik át majd diplomájukat.

Dr.Simon Dezső professzor, a központ felelőse elmondta, a nyár során hat fővel bővítették a létszámot a központ beindításához, ahol a legkorszerűbb, 45 nanométeres, 4-magos technológiájú processzorok működnek nagy teljesítményt nyújtó szerverekben.  Az MSc képzés a szakirányú szoftverekre, diploma munka elkészítésére, valamint TDK munkákra terjed ki. A jól felkészült hallgatók már 2008-tól jelentkeznek a szakmában, akikkel az IBM is jól fog járni …

Kocsis Zsolt IBM igazgató utalt az IBM hatékony ösztöndíj-rendszerére, s azokra az egyetemi keretszerződésekre, amelyekkel a cég az oktatásban részt vesz.  Az IBM Centre for Advenced Studies  rendszere 6 európai városban működik, ezek egyike Budapest. A hazai helyszínhez már sikerült kapcsolatokat kiépíteni a Zürichben, Böblingenben és Haifában működő központokhoz.  Ösztöndíjakat biztosítanak az egyetemi diákközpontok számára, adatközpontokba lehet jelentkezni ily módon. A céget a folyamatban vezérlő gondolat; komplex informatikai tudású emberekre van szükségük.

Az IBM Data Storage és Információ Technológiai Kft., amely jelenleg 800 informatikust foglalkoztat székesfehérvári informatikai szolgáltató központjában, jövőbeni bővítéseinél számít a BMF mérnök-informatikus szakán diplomázó fiatalokra, s szolgáltatási modelljének fejlesztéséhez fel kívánja használni a Tivoli Kompetencia Központ kutatási eredményeit.

A Neumann János Informatikai kar a piacképes mérnök-informatikus képzésben élen járó intézmény, egyedülálló országos kompetencia-központ hálózatát gyarapítja a most átadott új létesítmény. Olyan informatikai kulcs-technológiát fejlesztő cégeket vonzott már korábban is hálózatába, mint a Cisco, Intel, Nokia, Microsoft, Oracle, Symantec, HP, SAP, IBM.    Az IBM Magyarországgal 2005-ben létesítettek vizsga-kiértékelő rendszerek kutatására-fejlesztésére központot, az így kialakult kapcsolatok hozzájárultak a hazai mérnök-informatikus képzésben elért országos sikereikhez.

http://www.nik.bmf.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük