2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Idén már bővülhet a vállalati hitelezés az eurózónában

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/87602"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_776.jpg" border="0" width="225" height="225" /></a></span>Növekedésnek indulhat a vállalati hitelezés az eurózónában: 2015-ben 3,3, jövőre pedig 5 százalékos éves bővülési ütemet érhet el a szektor ­- derül ki az EY pénzügyi szolgáltatásokra (EFFS) vonatkozó legfrissebb előrejelzéséből.  <p><strong>

Növekedésnek indulhat a vállalati hitelezés az eurózónában: 2015-ben 3,3, jövőre pedig 5 százalékos éves bővülési ütemet érhet el a szektor ­- derül ki az EY pénzügyi szolgáltatásokra (EFFS) vonatkozó legfrissebb előrejelzéséből. 

Növekedésnek indulhat a vállalati hitelezés az eurózónában: 2015-ben 3,3, jövőre pedig 5 százalékos éves bővülési ütemet érhet el a szektor ­- derül ki az EY pénzügyi szolgáltatásokra (EFFS) vonatkozó legfrissebb előrejelzéséből. 

A tavaly 0,8 százalékkal bővülő eurózóna gazdasága idén 1,3 százalékos növekedéssel számolhat, ami a vállalati hitelkihelyezésekre is kedvező hatást gyakorol. A 2014-ben tapasztalt, közel másfél százalékos visszaesést követően, idén 3 százalékot meghaladó mértékben bővülhet a szektor az euróövezetben, ami 2016-ban az 5 százalékos növekedést is elérheti. A reményteli várakozásokat elsősorban a javuló német gazdasági teljesítmény indokolja, azonban továbbra is komoly kockázatot jelent a bankok számára a Basel III kritériumoknak való megfelelés, a nem teljesítő hitelek aránya, valamint az alacsony hitelkereslet.

 

„Az eurózóna gazdasága több, egymást kiegyenlítő hatással szembesül idén: a gyenge euró jó hatással van az exporttevékenységre, ráadásul néhány kereskedelmi partner gazdasága is lendületet kapott, más területeken azonban nem alakulnak ilyen kedvezően a gazdasági folyamatok. Az euróövezetben tapasztalható vállalati hitelezésbővülés hozzájárulhat a közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország hitelezési környezetének hosszú távú javulásához."- mondta Seregdy Tamás, az EY Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások üzletágának igazgatója.

 

Az eurózóna országainak összehasonlítása azt mutatja, hogy a bankrendszert érintő strukturális reformok már középtávon pozitívan befolyásolják a növekedéshez elengedhetetlen hitelezési aktivitást. Spanyolországban az átalakítások hatására a 2014-es 5,7 százalékos csökkenés után idén 1,8, jövőre pedig 5,4 százalékos bővülést valószínűsít az elemzés a vállalati hitelkihelyezésekben. A jelenleg legjobb helyzetben lévő holland bankrendszer 2014-ben 1,5 százalékkal nagyobb összegben helyezett ki hiteleket, mint a megelőző évben, itt azonban a korábbi kormányzati mentőövek visszafizetése korlátozhatja a növekedési lehetőségeket a jövőben – derül ki az EY negyedéves gyorsjelentéséből.

 

A növekedés motorja egyértelműen Németország lesz, a hitelkihelyezések volumene itt már idén 5,2 százalékkal nőhet, miközben Franciaországban az enyhülő hitelfeltételek ellenére a gyengélkedő gazdaság szab határt a bővülésnek. Az ellenpólust jelenleg Olaszország jelenti, ahol 10 éves mélypontra süllyedtek a céges újhitel-kihelyezések, 50 százalékkal múlva alul tavaly a 2008-as csúcspontot, ráadásul gyenge növekedési kilátások mellett – mutat rá az elemzés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.