IFRS az USA-ban – konszolidáció lassan, de biztosan

Amerikai befektetők véleménye szerint három-négy éven belül megvalósulhat az IFRS standardok adaptációja az amerikai vállalatok körében. A pénzügyi beszámolási irányelvek egységesítése elé a számviteli szakemberek felkészületlensége gördítheti a legnagyobb akadályt – derül ki a Forbes Insights és az ACCA közös kutatásából.

Amerikai befektetők véleménye szerint három-négy éven belül megvalósulhat az IFRS standardok adaptációja az amerikai vállalatok körében. A pénzügyi beszámolási irányelvek egységesítése elé a számviteli szakemberek felkészületlensége gördítheti a legnagyobb akadályt – derül ki a Forbes Insights és az ACCA közös kutatásából.

Pénzügyi szakemberek körében folyamatosan megoszlik a vélemény a US GAAP (az Amerikai Egyesült Államokban alkalmazott számviteli szabályok összessége) és az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) közötti konvergencia programról.   A vita azonban eldőlni látszik. Egyre biztosabbnak tűnik ugyanis, hogy az amerikai Értékpapír-kereskedelmi Bizottság (Securities Exchange Commission, SEC) hamarosan az IFRS irányelvek mentén követeli meg a pénzügyi beszámolókat. Erre enged legalábbis következtetni a Forbes Insights, a neves Forbes Magazin piackutató részlege és az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), a világ vezető pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezetének tanulmánya.

„Mindent összevetve a kutatás eredményei egybevágnak azokkal a híresztelésekkel, melyeket visszahallunk az amerikai befektetői közösségektől. Vállalati oldalon ugyan egyelőre még mindig szkeptikusak a pénzügyi vezetők, és legtöbbjük a konkrét előnyökkel sincsen tisztában, a befektetői oldalon azonban egyértelmű az igény az egységesítés iránt." – kommentálta a tanulmány legfontosabb megállapításait Hans Hoogervorst, a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (International Accounting Standards Board, IASB) elnöke.

A 2012 májusában és júniusában végrehajtott kétkörös, kérdőíves kutatás csaknem 500 amerikai befektetési szakember véleményét veszi számításba. Az eredményekből kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele (57 százalék) számít arra, hogy pár éven belül sor kerül a váltásra. A bizakodók jelentős része (49%) abban is bízik, hogy hosszú távon az adaptációból származó előnyök végül felülmúlják a várható költségeket.

A válaszadók majd egyharmada (29%) azonban szkeptikusnak bizonyult az újítás irányába. Ennek egyik magyarázat lehet, hogy a szakemberek nem igazán vannak tisztában az IFRS és a US GAAP közötti különbségekkel: mindössze a kutatásban résztvevők 34 százaléka tudott volna konkrét eltéréseket mondani a két standard között.

A bizonytalanabb válaszadók körében az ellenállás is magasabb volt, szerintük ugyanis a nyilvánosságra hozatali követelmények minősége magasabb a US GAAP esetében. Fordult a kocka ugyanakkor azok körében, akik konkrét eltéréseket is meg tudtak volna nevezni: ezen válaszadók már több mint 40 százaléka vélte hatékonyabbnak az IFRS szabványokat.

„Az ACCA egyik legfontosabb célkitűzése mindig is a pénzügyi beszámolók globális szintű racionalizálása és egységesítése volt. A válság kitörése óta még inkább megnőtt az igény a transzparencia iránt, és az amerikai átállás révén ez a folyamat akár fel is gyorsulhat." – mondta el  Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

„Habár az IFRS standardok alkalmazása itthon még mindig gyerekcipőben jár – legalábbis az EU más országaival összevetve -, a tendencia Magyarországon is egyre inkább kézzelfogható. Az átállás ugyanakkor idő -és költségigényes folyamat, ezért a megfelelő szakemberek felkészítése kulcsfontosságú lehet a hatékony megvalósításhoz" – hívja fel a figyelmet Benesova.

 

A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (International Financial Reporting Standards, IFRSs) elvi alapú, megközelítésű számviteli standardok, értelmezések és keretelvek, melyet a Nemzetközi Számviteli Standard Testület (International Accounting Standards Board, IASB) bocsát ki.  Jellemző rájuk a pénzügyi szemlélet, és a befektető-központú információ-szolgáltatás, mely kihat mind a megjelenítendő eszközök és kötelezettségek körére, mind az értékelési szabályokra.

Forrás: Wikipedia

A kutatásból készült tanulmány elérhető az alábbi linken:

http://www.accaglobal.com/content/dam/acca/global/PDF-technical/financial-reporting/pol-afb-iusip.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük