SztrájkHa már Te nem sztrájkolsz, akkor tudnod kell, hogyan viselkedj a sztrájkolókkal. Erről terjeng egy kis irat a Neten, amit érdemes közreadni és megszívlelni, hiszen a nagyméretű sztrájkok gyakorlata jórészt ismeretlen Magyarországon.

SztrájkHa már Te nem sztrájkolsz, akkor tudnod kell, hogyan viselkedj a sztrájkolókkal. Erről terjeng egy kis irat a Neten, amit érdemes közreadni és megszívlelni, hiszen a nagyméretű sztrájkok gyakorlata jórészt ismeretlen Magyarországon.

Hogy viselkedj a sztrájkolókkal:

 1. Vedd tudomásul, ha te nem sztrájkolsz, és másnak van lehetősége, bátorsága hozzá és oka is van rá, megteszi.Ez emberi alapjoga!  Ő, itt Kelet Európában ÉRTED is sztrájkol, nem ellened!
 2. Csak akkor higgyél abban, hogy a sztrájkolók erőszakosak, ha saját szemeddel látod. Azoknak, akik ellen sztrájkolnak, érdek a sztrájkolók lejáratása, megosztása, ezért álhírekkel, rágalmakkal nemlétező veszélyekre való hivatkozással – magyarul Walt Disney haldokló kacsájának módszereivel – minden eszközzel megpróbálnak ellenszenvet és zavart kelteni.
 3. A sztrájk nem háborús helyzet! Legalábbis itt Kelet Európában. Azaz ne vásárolj szükségleteiden felül, mert akkor mások életét nehezíted. Hosszabb távon az ellátást úgyis megoldják. 2-4 napi tartalékod és tartós élelmiszer legyen azért otthon.
 4. A sztrájk idején nyilvánosan soha ne mondj elítélő véleményt! Ha ilyet mondasz, nagy a valószínűsége, hogy a nép hangjaként, mint elitélő szentenciát idézni fogja egy média iparos…
 5. Ne súgj be! Se rendőrnek, sem másnak! Azok, akik ellen sztrájkolnak csak erre várnak. Sőt előfordul, hogy munkahelyen vagy egyébként erre jutalmat igérnek. Hogyan nézel ezután a tükörbe?
 6. Vedd tudomásul a sztrájk kellemetlenségekkel jár, amit annak is viselnie kell, aki nem sztrájkol. A többség és sajátmagad érdekében.
 7. Sohase legyél sztrájktörő. Inkább jelents beteget, vegyél ki szabadságot. Ha az a veszély fenyeget, hogy behivnak dolgozni ezért, inkabb kapcsold ki a telefonodat és hivatkozzál akár a sztrájkra is.
 8. A sztrájk azért van, hogy anyagi kárt okozva kényszerítse ki céljait. Ezért sohase ülj fel a kártéritéssel vagy mással való fenyegetéseknek. De azt is vedd figyelembe, hogy a sztrájk szervezésének és lebonyolításának vannak törvényes szabályai. Ezeket be kell tartani. És a sztrájk csak végső fegyver az ultima rátio lehet. Ha minden más megoldás eredménytelen!
 9. Sajnos vannak úgynevezett „sárga szakszervezetek". Ezek olyan érdekvédelminek látszó csoportosulások, akik jézuskától-géppuskáig mindenre hivatkoznak, csak hogy a sztrájkolókat lejárassák.Ezek nem a Te érdeked képviselik, de nem is a sztrájkolókét. Ezek viselkedését kizárólag a munkavállalók illetve az állam(?) érdeke határozza meg. Ezért is hozták létre őket. Nem szocialista találmány…
 10. Kerüld sz erőszakot. Sztrájk idején a rendőrt nagy ivben kerüld, ne kérdezz tőle, lehetőleg ne nézz a szemébe. Ő a hatalom embere, és ha éppen parancsa van könnyen téged is kiszúrhat, hogy ellássa bajod és elítéltessen, mint ezt tette Magyarországon olyan sokszor az elmúlt időben. De megteszi ezt gyűlöletből, hiszen kiképzésük során erre nevelték! A hatalom célja a megfélemlítés. Ne Te legyél az áldozat, utólag nagyon keveset lehet tenni. Ne feledd nincs igazságszolgáltatás. Jog(ki)szolgáltatás van. Főleg ilyenkor! Kerüld a sztrájkolókkal való összecsapást is. Ha lezárnak valamit ők tudják miért teszik. Ne morogj vedd tudomásul. Igyekezz ilyenkor otthon maradni!
 11. Sztrájk idején a lehető legkevesebbet mozogj a városban. Számíts arra, hogy közlekedés bármikor leállhat, vagy – erre is volt példa – mesterségesen leállítják, hogy az emberek ne tudjanak mozogni, és nőjön az elégedetlenség.
 12. Sztrájk idején, és annak szervezésekor a lehető legkevesebbet használd a telefonodat, vagy az internetet. Saját magad és a sztrájkolók érdekében. Ha idősebb vagy akkor emlékezhetsz arra a feliratra ami az orosz katonai rádiókészülékek mindegyikén megtalálható volt: Vigyázz az ellenség lehallgat! Ne bizz abban hogy bármit is betartanak a rendeletek és a tövények közül. Főleg ilyenkor. Ennek Kelet Európában komoly hagyománya van! Te légy óvatos. Abból még baj nem lett, ha valaki túzottan óvatoskodott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük