számolócédulaszámolócédula 

Törley kiállítás megnyitó volt 2007.december 13-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Törley pezsgőgyártás jubileuma, 125 éves fennállása alkalmából tartott rendezvények záróakkordjaként.Köszöntőt mondott Kiss Imre, a Múzeum igazgatója és  Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója, aki a gyárüzem minőségi termékeinek jellemzésére idézte az alapító Törley József mottóját :  „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt."

számolócédulaszámolócédula 

Törley kiállítás megnyitó volt 2007.december 13-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Törley pezsgőgyártás jubileuma, 125 éves fennállása alkalmából tartott rendezvények záróakkordjaként.Köszöntőt mondott Kiss Imre, a Múzeum igazgatója és  Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója, aki a gyárüzem minőségi termékeinek jellemzésére idézte az alapító Törley József mottóját :  „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt."

dr.Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára, végigtekintve a megnyitóra kiváncsi  népes közönségen, megjegyezte, mindannyiunkat a pezsgő, nevezetesen a Törley pezsgő hozott ide, amelynek neve ma is olyan jól cseng, mint egykoron.  A pezsgő az ünnepi alkalmak kitüntetett itala. Törley Józsefnek saját korában sikerült olyat alkotnia, mely időtállónak bizonyult, emellett a művészetek és művészek pártolója is volt, a korabeli kereskedelemben elterjedt reklám-számolócédulái is esztétikai értékkel bírnak.  Cikkünket jórészt ezekkel illiusztráljuk.

Törley Gála pezsgő -reklám fotóTörley Gála pezsgő -reklám fotóGondoljunk a pezsgőspoharat emelve a termék mögött lévő munkára is, emlékeztetett a szónok.

A művészetkedvelő gyárosra, a pezsgő történetére emlékeztet a most megnyílt kiállítás, melyen  dr. Törley Józsefné  Piukovics Magda és  R.Törley Mária alkotásai láthatók.

számolócédula-hátlapszámolócédula-hátlapA kiállítás szervezésében és a jubileumi év  Törley-történeti kiadványának megjelentetésében közreműködőket a Pezsgő Lovagrend  jutalmazta meg ünnepélyesen. A megnyitó hangulatát emelte a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar, Schubert dalok, a Pizzicato Polka és Erkel Palotásának előadásával.

Röviden a pezsgő-italról

A sokat emlegetett  Dom Pérignon bencés pincemester francia földön, Champagne vidékén jött rá véletlen körülmények között a habzó ital előállítási módjára, s ez a nedű rövidesen királyok italává vált, majd népszerűvé válva, számos francia pezsgőgyár dolgozott előállításán. Hazai földön a „champagni bor" gyártása Pozsonyban kezdődött 1825-ben.  A „pezsgő" nevet Széchenyi István gróf használta először, az első hazai gyárak azonban nem tudtak versenyezni a francia minőséggel a magyar piacon.

Törley JózsefTörley JózsefTörley József: A magyar pezsgő történetében a Kossuth-emigráns honvéd-hadnagy, a szabadkai földbirtokos-fiú, Törley József kezdett hozzá a sikeres gyártásnak.  Szakmai tudását a grazi Kereskedelmi Akadémián alapozta meg,  a pezsgőgyártási ismereteket pedig a franciaországi Reims városában sajátította el.  Ez olyannyira sikerült, hogy magában Reimsben tudott gyárat alapítani, majd hazatérve áttelepítette azt Magyarországra, magával hozta a francia technológiát, felszerelést és a gyártáshoz értő szakembereket, s 1882-ben fivérével együtt megalapította Budafokon gyárát.  (Pincemestere, Louis Francois 1886-ban maga is önálló gyárat nyitott ugyanott.)

A helyzetre jellemző volt, hogy a hazai, jóminőségű borból készült magyar pezsgőt akkor itták már Párizsban is, de itthon még a francia módi volt csak elfogadott a jobb körökben.  Törley József pezsgőjével áttörés következett be, a francia módra, de idehaza, modern gépekkel készülő pezsgő sikert aratott.  1890-ben már 300 ezer palack készült belőle, s a legfelsőbb elismerés sem hiányzott;  az 1896-os Millenniumi ünnepségek alkalmával Ferenc József nemesi címet adományozott Törley Józsefnek.

Törley József a hazai vendéglátóiparos társadalom pártfogója volt, szerepet játszott a fejlettebb étkezési kultúra megteremetésében. Kora mecénásaként tisztelték, nagyvonalúan adakozott szociális célokra, támogatta a művészeteket is. (A vagyon kötelezettségekkel jár…)

Korai, 1907-es halála után unokaöccsei vitték tovább a gyárat, az 1910-es években már kétmilliót meghaladó számú palack pezsgő készült náluk évente.  Budafokon ekkorra már 10 pezsgőgyár működött.  A pezsgőfogyasztás az első világháború kezdetén érte el a csúcspontot, utána meredeken csökkent, végül mélypontra zuhant, a pezsgő hiánycikké vált.  Az 1930-as évek hozták meg az új fellendülést, egészen a 2. világháborúig.

A háború utáni idők: A Törley gyárat a háborúban nagy épület- és készlet-veszteség érte,  1949-ben államosították,  az „úri ital" csak 1951 után nyerte vissza becsületét.  1955-ben egy kisebb pezsgőüzem indult be ismét Budafokon, ez képezte a Hungária Pezsgőgyár elődjét.   1963-ban párhuzamos előállítási módszerként bevezették a tartályos erjesztést is, így nagy mennyiségben, gyorsan tudtak előállítani olcsó pezsgőt, nagyobb közönségnek.

A budafoki pezsgőgyárak (Törley,  Hungária)  1973-ban a Hungarovin Borgazdasági Kombinát irányítása alá kerültek,  majd 1982-ben ismét megnyitották és felújították a Francois Pezsgőgyárat.  Visszatértek a hagyományos francia eljáráshoz, palackos érleléshez is.

1992-ben a németországi Henkell & Schönlein cég megvásárolta a részvénytársasággá alakult Hungarovint, a márka és a tradíció továbbvitelét a cégcsoport garantálja. 2006-os adatok szerint a Törley Pezsgőgyár, vezető szerepét őrizve 32,7%-os részesedéssel bír a hazai piacon, háromféle technológiával, teljes íz- és árválasztékban állít elő évi 8 millió palack pezsgőt.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. 10.10.
11.11. 12.12.
13.13. 14.14.
15.15. 16.16.
17.17. 18.18.
19.19. 20.20.
21.21. 22.22.
23.23. 24.24.
25.25. 26.26.
27.27. 28.28.
29.29. 30.30.
31.31. 32.32.

http://www.torley.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük