cimlap Már megszoktuk, hogy napjainkat mindenki „rohanó világ"-nak nevezi. Az aktív korban lévők, tehát akik dolgoznak; kergetik a pénzt, a sikert, a népszerűséget – és boldogok, ha tehetik. Boldogok?

 

cimlap Már megszoktuk, hogy napjainkat mindenki „rohanó világ"-nak nevezi. Az aktív korban lévők, tehát akik dolgoznak; kergetik a pénzt, a sikert, a népszerűséget – és boldogok, ha tehetik. Boldogok?

Az eddig megszokottól némileg eltérő feladatra vállalkozott a Nemzeti Tankönyvkiadó. Bár ezen a ponton kissé vitatkozni kell Jókai István vezérigazgató álláspontjával. Annyiban igaza van az igazgató úrnak, hogy most valóban nem egy köznapi értelemben vett tankönyvet adtak ki – ennek ellenére igen csak nagy örömmel vállalkoztak a feladatra. Ám elég belelapozni a könyvbe, hogy kiderüljön: tanulni bizony nagyon is sokat lehet belőle! Ezért is igyekeztek, hogy ez a szép kötet még karácsony előtt a boltokba kerülhessen. Valószínűleg helye lesz igen sok fa alatt.

 Petőfi Sándor 162 évvel ezelőtt feltett egy örök érvényű kérdést, amelyre nem létezik egyetlen válasz. A Nemzeti Tankönyvkiadó és dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő – a könyv egyik alkotó szerkesztője – úgy döntöttek, hogy ebben az évben megkérnek kilencven ismert embert, adjanak a XXI. század első évtizedében érvényes választ erre a másfélszáz éves kérdésre! A Nemzeti Tankönyvkiadó legújabb kiadványa, a „HOL A BOLDOGSÁG MOSTANÁBAN?" című könyv ennek a kilencven ismert embernek a gondolatait, személyes vallomásait gyűjti össze.

 A képviselő asszony, akit az Európai Parlament az idén „az év képviselője" címmel tüntetett ki, olyanokat kérdezett meg, akire érdemes odafigyelni. A válaszadók névsora nagyon impozáns: művészek, előadóművészek, politikusok, valamint a honi közélet más területeinek mindennapi résztvevői.

Ha magunk is válaszolni szeretnénk a kérdésre, rájövünk, hogy nem olyan egyszerű a választ megfogalmazni. Mindannyian folyamatosan keressük a boldogságot, amely azonban mindenki számára máshol található, hiszen a kérdésre ezer igazság létezik. Ez adja meg a kiadvány sokszínűségét is.

 A könyv bemutatásakor Petőfi versét Gergely Róbert színművész – maga is válaszadó – olvasta fel. Feleletében ő nem ad számunkra útmutatást, a fiára gondol, amikor ezt mondja: „Hiszem, hogy Ő megtalálja majd, mert apám nekem is ezt mondta, hitte!"

De lapozzunk bele a könyvbe és nézzük, milyen választ adnak mások! Önös célok és érdekek nélkül szeretetet adni és kapni: ez a boldogság kulcsa – mondja Dávid Ibolya. Müller Judith, Oscar-díjas parfüm kreátor több szempontot is felsorol. Őt boldog, ha a pesti oldalról átnéz a kivilágított Budára, Párizsban a Szajna partján sétál az esőben vagy itthon egy Szabó Magda könyvet olvas. Mága Zoltán hegedűművész szerint a zene a varázsfegyver. Mindent meg tud oldani, amit az ember szeretne. Rogán Antal polgármester ennél többre vállalkozik. Ő pontosan meg is mondja, hol a boldogság. A párod szemében, de csak akkor, ha te is teszel érte, hogy felfedezd. Lássuk be, ez valóban a költő kérdéséhez méltó válasz!

Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színészt legnehezebb pillanataiban egy emberi mosoly teszi boldoggá. Kemény Dénes kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónak az a boldogság, hogy boldogságunk biztos tudata sem kényelmesít el bennünket.

A válaszok persze sehol sem ilyen rövidek. Ezek a kiragadott mondatok csak szemléltetik, mennyire különböző módon gondolkodunk a boldogságról. Zárjuk rövid áttekintésünket azzal az ősi arab bölcsességgel, amivel Bálint György – Bálint gazda – foglalja össze véleményét. Ha boldog akarsz lenni egy napig, vágj le egy kecskegidát. Ha egy évig kívánsz boldog lenni, akkor végy magadnak új feleséget, de ha hosszú életedben mindig boldog akarsz lenni, akkor műveld szeretettel és hozzáértéssel a kertedet.

Ne feledjük: a boldogságban igazán az a legszebb, hogy kivétel nélkül mindenki számára elérhető!

cimlap

Hol a boldogság mostanában?

ISBN 978-963-19-6172-0

Nemzeti Tankönyvkiadó 2007

Készült a Gyomai Kner Nyomda ZRT-ben,

a nyomda alapításának 125 esztendejében

Ára: 3990.- Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük