Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt a nyugalmazott pápa titkárával, Georg Gaenswein érsekkel folytatott péntek délelőtti telefonbeszélgetéséről XVI. Benedek első, emeritus pápaként töltött napjával kapcsolatban.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján beszámolt a nyugalmazott pápa titkárával, Georg Gaenswein érsekkel folytatott péntek délelőtti telefonbeszélgetéséről XVI. Benedek első, emeritus pápaként töltött napjával kapcsolatban.

Gaenswein érsek Lombardinak elmondta, hogy az emeritus pápa nagyon kipihent és jól aludt. A légkör nagyon szívélyes, nyugodt és békés. Csütörtökön este megnézték a különböző híradókat és nagyra értékelték a hívek részvételét, a délutáni intenzív érzelmekkel teli pillanatok megfelelő bemutatását. A pápa elismerte az információszolgáltatók jó munkáját. A hírközlők bele tudták élni magukat Isten népe szép, pozitív és mély érzéseibe. A vacsora és a híradó után az emeritus pápa szokásának megfelelően rövid sétát tett a Castel Gandolfo-i palotán belül, a svájciak termeiben, amelyek a tóra néznek. Majd visszavonult imádkozni.

Pénteken reggel fél 8-kor a nyugalmazott pápa szokásának megfelelően szentmisét mutatott be, majd imádkozott és megreggelizett. Rövid pihenőt követően imával és elmélkedéssel töltötte a napot, áttekintve postáját, az üzeneteket, amelyeket kapott. Délután a kertekben sétált. Az emeritus pápa ugyanis nagyon szereti a rózsafüzért imádkozni a kertekben télen délután 4 órakor, az ebéd és rövid pihenő után. A többi évszakban 4 órakor a breviáriumot imádkozza, majd később a rózsafüzért. XVI. Benedek magával vitt különböző teológiai és spiritualitással foglalkozó, valamint történelmi témájú könyveket. Ezek között van Urs von Balthasar A teológia esztétikája című kötete.

Az elmúlt napokban a pápa esténként vacsora után zongorázott. Csütörtökön este erre nem került sor, de a következő napokban várhatóan újra a zongora elé ül. A pápa zenei felvételeket is magával vitt a Castel Gandolfóba, mert amikor nem zongorázik, akkor zenét hallgat.

Az újságírók kérdéseire válaszolva a szentszéki szóvivő elmondta, hogy Castel Gandolfóban XVI. Benedek a pápai lakosztályban lakik. Ezért ezt a palotát nem pecsételi le a camerlengo-helyettes a sede vacante idejére. A pápai villák személyzetének néhány képviselőjével már Castel Gandolfoba érkezésekor találkozott a pápa. A következő napokban találkozik a többiekkel is, akik ott teljesítenek szolgálatot.

A nyugalmazott pápa gyűrűjét illető kérdésre Lombardi közvetítette a Gaenswein érsektől kapott információt, miszerint a pápának számos gyűrűje van, amelyeket még püspöki és bíborosi szolgálata idején kapott. Ezek egyikét használja majd.

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük