Az iPhone-ok ára alig változik, a többi okostelefon modell azonban pár hónap leforgása alatt is jóval olcsóbbá válhat – derül ki a Jófogás.hu hirdetési statisztikájából. Egy csúcskategóriás okostelefont 150-160 ezer forintos áron vehetünk a neten.

 

Az iPhone-ok ára alig változik, a többi okostelefon modell azonban pár hónap leforgása alatt is jóval olcsóbbá válhat – derül ki a Jófogás.hu hirdetési statisztikájából. Egy csúcskategóriás okostelefont 150-160 ezer forintos áron vehetünk a neten.

 

Az apróhirdetési oldal számai egyértelműen jelzik: év elején érdemes a leginkább mobiltelefont vásárolni, ugyanis ekkor a legnagyobb a kínálat. Idén január-februárban közel 40%-kal több telefont hirdettek meg az eladók, mint a mostani, őszi időszakban. Mivel a karácsonyt követő időszak jellemzően az eladásról szól, várhatóan 2014 elején is lesz egy „boom" az apróhirdetési piacon.

 

A Jófogás.hu statisztikáiból képet kaphatunk arról is, hogyan változik a telefonok ára. Általánosságban elmondható, hogy annak a modellnek csökken a legdrasztikusabban az értéke, amit a legutóbb dobtak piacra, míg az „idősebb" készülékek ára viszonylag stabil. Ez a trend jól megfigyelhető például a roppant népszerű Samsung Galaxy készülékek esetében is. Az új S4-es modell májusban még átlagosan 160.600 forintot kóstált a Jófogáson, októberben viszont már 105 ezerért is megkaparinthatták a vevők. Az eggyel korábbi típus, a Galaxy S3-as az év elején átlagosan 96 110 forintba került a neten, most éppen 69 213 forint az ára. Ezzel szemben a több évvel ezelőtti Samsung Galaxy S készülék ez év májusában 42.700 forintba került a Jófogás statisztikája szerint, októberre alig 2.500 forinttal csökkent az ára.

 

Az iPhone-ok ára nem mutat feltétlenül csökkenő tendenciát, a legújabb modellek sem kezdenek zuhanórepülésbe néhány hónap elteltével. Az iPhone 5 esetében például az ellenkezőjét tapasztalhattuk: májusban még 148.500 forint körüli összegért tehettek szert rá a vevők, szeptemberre az átlagár 171 800 forintra ugrott. Jelenleg 157.500 forintba kerül a legújabb kategóriás Apple telefon a neten. A régebbi típusok árszínvonala is hullámzik. Az iPhone 4S 12.300 forinttal, az iPhone4-es 5 ezerrel lett olcsóbb öt hónap leforgása alatt. Az árak és a tendenciák változásáról bárki szemezgethet a Jofogas.hu/trendek oldalon.

 

„Ha valamit, akkor mobiltelefont mindenképpen érdemes a neten vásárolni, hiszen az alig használt, vagy éppen csak kibontott csomagolású készülékekhez is jóval olcsóbban juthatunk hozzá, mint újonnan, a boltokban. A választék pedig hatalmas, ez az egyik legjobban forgó termék az apróhirdetési piacon. Mielőtt döntünk, nem árt több hasonló hirdetést is szemrevételezni, hogy megismerjük az éppen aktuális árakat. Vásárláskor mindenképpen ragaszkodjunk a személyes átvételhez, mert így ellenőrizhetjük a telefon állapotát" – magyarázta Budai László, a Jófogás.hu ügyvezető igazgatója.

 

http://www.jofogas.hu/

Lantai József