Bár önálló országnak fiatal, történelmi, kulturális és természeti értékekben meglepően gazdag Szlovákia. Hegyvidékein a téli szezon hivatalosan 2013. november 29-én kezdődik és ebből az alkalomból tartottak tájékoztatót a budapesti Szlovák Intézetben.

Bár önálló országnak fiatal, történelmi, kulturális és természeti értékekben meglepően gazdag Szlovákia. Hegyvidékein a téli szezon hivatalosan 2013. november 29-én kezdődik és ebből az alkalomból tartottak tájékoztatót a budapesti Szlovák Intézetben.

Nem volt nehéz feladat a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviseletének vezetője, Soňa Jelínková számára, hogy néhány adattal is megerősítse: miért érdemes Szlovákiába menni. Felejtsük el a közhelyeket, a tehénkéket, kolompokat, pásztorokat! A 49 ezer km2 területű, összesen ötmillió lakosú országban 425 kastély, 180 vár, 4000 barlang, 7 világörökségi helyszín található. Itt van a világ legmagasabban fekvő kávézója és képtára is. Pozsony a Monarchia koronázási városa volt évszázadokon keresztül, ma pedig a „Koronázási játékok" az ország egyik legnagyobb kulturális eseményévé nőtte ki magát. Kassa az idén Európa egyik Kulturális Fővárosa, ennek megfelelően ott minden napra jut egy rendezvény. Számtalan híresség mellett – bármennyire is meglepő – Andy Warhol is szlovák származású, a szülei itt éltek kivándorlásuk előtt.

„Életemben már nagyon sokfelé jártam a világban, de meggyőződésem, hogy Szlovákiában vannak a legszebb helyek" – mondta őexcellenciája Rastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság magyarországi nagykövete – és lássuk be – tőle ez tökéletesen érthető álláspont. Bárhol is voltam, Afrikában, Amerikában, sok gyönyörű tájat láttam – folytatta – de a szívemet leginkább az melengette, amikor visszamehettem a Tátrába. A fiatalok számára most az a fontos, hogy feltehessék valamelyik oldalra, milyen drága helyen jártak. De mindenki számára eljön az idő, amikor igazi élményeket akar, igazi társakkal, igazi helyszíneken. Az Alacsony-Tátra ilyeneket kínál, ráadásul elmondható róla: közel van, szinte a szomszéd sarkon. Ez igaz akkor is, ha a magyarok oldaláról nézzük.

Az Alacsony Tátra egyik legszebb része, a Felső-Garam vidék, Szlovákia közepe táján helyezkedik el. Milan Gemzický a Regionális Idegenforgalmi Iroda ügyvezető igazgatója egyszerűen csak úgy nevezi: „Paradicsom a Tátrában". Az elmúlt években nemcsak a turistáknak vált kedvencévé, hanem a befektetőknek is. Az Alacsony Tátra mindenre jó. Síelni, kirándulni, fürdeni és kulturális élményeket is bőséggel ad. Télen összesen 62 kilométernyi lesiklópálya várja a síelőket, ám a síbuszok rendszeresen érintik a fürdőket is. Szinte minden szállodában van wellness és spa, így a síruhát azonnal fürdőruhára cserélheti a vendég!

A Felső-Garam vidéki síbérlet birtokosa három síelő központban, veheti igénybe a bérletet aszerint, milyen típusú kikapcsolódáshoz lesz éppen kedve. Családi sí-kikapcsolódásra a Tálé központban, a FIS pályára Mýto központban, esetleg szabadon kíván szárnyalni a Chopok déli lejtőin, vagy Jasnában kíván-e választani az ottani síparadicsom által nyújtott lehetőségek közül. A négy- és hatnapos síbérletet üdülési csomagok keretében kínálják a regionális Felső-Garam vidéke kártyával együtt. A kedvezményes síbérleten kívül Tálé és Mýto központokban a több napra szóló Jasná síbérletet is igénybe lehet venni. A Chopok déli lejtői alatt elterülő Jasná síelő központban új parkolóhelyek létesültek, amelyek megkönnyítik a hozzáférést a felvonókhoz.

Egyszerűbbé, és főleg kényelmesebbé válik az átkelés a Chopok északi oldalára, melynek csúcsán immár készen áll a legkorszerűbb kabinos felvonók végállomása, valamint az új, körkörös kilátást lehetővé tevő Rotunda étterem. A Mýto pod Dumbierom és Bystrá központokban elszállásolt vendégeknek az esti szórakozást és síelést a Party-busz fogja megkönnyíteni. Késő éjszakáig közlekedik majd és gondoskodni fog arról, hogy az érdeklődők eljussanak a Tálé központban működő Stodola apre-ski szórakozóhelyre, ahol gazdag program vár a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Mindenki kedve szerint választhat a diszkó, a hip-hop bemutatók, a klasszikus táncok, valamint a néptáncbemutatók kínálatából. Gyermekgondozás is lesz – akár egész éjjel – ez a szülőknek lehetővé teszi, hogy maradéktalanul kiélvezzék a téli üdülés örömeit.

A Party-busz a Felső-Garam vidéke kártya birtokosai részére ingyenes. Szórakozást nemcsak a lejtők, hanem a völgyek is kínálnak, ahol hagyományos búcsúkat, farsangi felvonulásokat, Zbojskán nemzetközi disznóölő versenyt, valamint sportrendezvényeket is tartanak. Télen időszakosan üzemelni fog a Fekete-garami Kisvasút. A fűtött vonatok a behavazott tájon keresztül suhannak majd az Erdei Múzeum irányába, ahol esti kirándulásokat tehetünk. A vasút külön érdekessége, hogy helyreállításában magyarországi végzős műszaki egyetemi hallgatók is részt vettek. A korszerű wellness központok szeretettel várnak minden síelő és nem síelő vendéget.

Szlovákiában előnyt jelentenek a kis távolságok. Aki akarja, egyetlen nap alatt felválthatja a síelést a csodás hegyi környezetben, a szabad ég alatti melegvizes fürdőzéssel. Brusznó fürdő hagyományosan kiváló egészségügyi szolgáltatásokat kínál. A helyi „Brusnianka" ásványvíz jótékonyan hat az emberi szervezetre, minőségét nemcsak az európai, hanem az ázsiai fogyasztók is nagyra becsülik. A környező erdők szintén gyógyító hatásúak. A rendben tartott ösvények, hosszú völgyek és a Szlovákiában legtisztábbként nyilvántartott levegő igen kedvező a légzőszervekre, valamint a szívre és az érrendszerre.

A „Touch your Holiday" a Felső-Garam vidéke mobiltelefonos alkalmazás rövidített elnevezése. A vendég az okos telefonjában egy helyen megtalál minden szükséges adatot, legyen szó az aktuális síelési feltételekről, kulturális rendezvényekről, nyitvatartási időről, üzletek, gyógyszertárak, síszervizek, múzeumok, illetve éttermek, kalyibák és juhásztanyák kikereséséről. Minden jó szolgáltató kínálatában szerepelni fog a kedvezményekkel, ezen belül 30%-os síbérlet kedvezményekkel, valamint ingyenes síbusz igénybevételi lehetőségekkel teli Felső-Garamvidék Régió Kártya. Ez a Felső-Garam vidék kulcsa, amely kitárja Szlovákia eme csodálatos vidékének kapuját. Ára két euró és a feketekereskedelem háttérbe szorítása érdekében csak a hivatalos szálláshelyeket igénybe vevők vásárolhatják.

www.slovakia.travel