1.1.

A Mercure Budapest Nemzeti Hotel november 1-jén bezárta kapuit, hogy egy teljes átalakítást követően jövő év június 1-jétől az Accor csoporthoz tartozó MGallery hotelkollekció tagjaként, Hotel Nemzeti néven fogadhassa vendégeit.

 1.1.

A Mercure Budapest Nemzeti Hotel november 1-jén bezárta kapuit, hogy egy teljes átalakítást követően jövő év június 1-jétől az Accor csoporthoz tartozó MGallery hotelkollekció tagjaként, Hotel Nemzeti néven fogadhassa vendégeit.

A MGallery kollekció szállodáinak közös vonása, hogy egyedi személyiséggel és markáns karakterrel rendelkeznek azáltal, hogy: történetük van, legyen szó egy történelmi épületről, vagy helyről, melynek      múltja híres emberekhez, vagy jelentős, falai között zajlott eseményekhez kötődik, kivételes környezetben – a főváros történelmi központjában helyezkednek el.

A Hotel Nemzeti 1896-ban nyílt meg Rémi Szállóként, megelőzve sok más patinás fővárosi szállodát, amelyek csak 10-20 évvel később épültek. A négyemeletes szállodát a neves  pesti vendéglős és szállodás Rémi család építtette eklektikus stílusban, klasszicizáló díszítésekkel. Vendégei főleg arisztokraták és nagypolgárok voltak, itt szállt meg anno a svéd királynő, valamint Rigó Jancsi, a legendás cigányprímás kedvesével Wald Klárával és Chimay belga herceg a feleségével. 1929-es eladását követően kapta jelenlegi nevét, utalva a Nemzeti Színház közelségére.

A színház mintegy fél évszázadon keresztül állt a szállodával szembeni téren és a két épületet alagút kötötte össze. A szálloda mindig is fontos találkozópontja volt a művészvilágnak. Pártfogolta, támogatta a művészetet és megállapodást kötött a Nemzeti Színházzal, így egymást váltották a különböző színházi- és előadóestek és rendszeresen helyet adott híres magyar kortárs festőművészek kiállításainak.

Az új Hotel Nemzeti továbbviszi a mult szellemiségét a hajdan volt pezsgő kulturális élet és hagyományok felélesztése révén. Mecénás programja jelenleg véglegesítés alatt áll, a kultúraközvetítés módját kiállítások biztosításával valamint fiatal művészek támogatásával kívánja megvalósítani. A november 1-jei záró rendezvénye a művészetpártoló koncepció elemeként egyúttal az újonnan megalakuló Nemzeti Művészek Klubja Alapító Ülése is volt. A rendezvényre meghívott művészvendégek Berek Kati, Bodrogi Gyula, Szabó Gyula, Avar István és Szakál György rövid történeteket meséltek emlékeikről Stohl András és Nagy Anikó general manager beszélgetőpartnereként.  A beszélgetés után kézjegyeikkel láttak el egy emlékkönyvet, amely egy korabeli színházi látcső társaságában emlékdobozba került. A záró rendezvényt a kellemes hangú Kapocs Zsóka sanzonjai tették emlékezetessé.

Kívánjuk, hogy a Hotel Nemzeti 2009 júniusától a kitűzött célnak megfelelően egyedülálló, különleges történelmével és kultúrához való kötödéssel újból a Budapest művészeti élet szereplőjévé váljon.

2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.
8.8. 9.9. 10.10.
11.11. 12.12. 13.13.
14.14. 15.15. 16.16.
17.17. 18.18. 19.19.

Lantai József

www.mgallery.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük