1.1.

A Mercure Budapest Nemzeti Hotel november 1-jén bezárta kapuit, hogy egy teljes átalakítást követően jövő év június 1-jétől az Accor csoporthoz tartozó MGallery hotelkollekció tagjaként, Hotel Nemzeti néven fogadhassa vendégeit.

 1.1.

A Mercure Budapest Nemzeti Hotel november 1-jén bezárta kapuit, hogy egy teljes átalakítást követően jövő év június 1-jétől az Accor csoporthoz tartozó MGallery hotelkollekció tagjaként, Hotel Nemzeti néven fogadhassa vendégeit.

A MGallery kollekció szállodáinak közös vonása, hogy egyedi személyiséggel és markáns karakterrel rendelkeznek azáltal, hogy: történetük van, legyen szó egy történelmi épületről, vagy helyről, melynek      múltja híres emberekhez, vagy jelentős, falai között zajlott eseményekhez kötődik, kivételes környezetben – a főváros történelmi központjában helyezkednek el.

A Hotel Nemzeti 1896-ban nyílt meg Rémi Szállóként, megelőzve sok más patinás fővárosi szállodát, amelyek csak 10-20 évvel később épültek. A négyemeletes szállodát a neves  pesti vendéglős és szállodás Rémi család építtette eklektikus stílusban, klasszicizáló díszítésekkel. Vendégei főleg arisztokraták és nagypolgárok voltak, itt szállt meg anno a svéd királynő, valamint Rigó Jancsi, a legendás cigányprímás kedvesével Wald Klárával és Chimay belga herceg a feleségével. 1929-es eladását követően kapta jelenlegi nevét, utalva a Nemzeti Színház közelségére.

A színház mintegy fél évszázadon keresztül állt a szállodával szembeni téren és a két épületet alagút kötötte össze. A szálloda mindig is fontos találkozópontja volt a művészvilágnak. Pártfogolta, támogatta a művészetet és megállapodást kötött a Nemzeti Színházzal, így egymást váltották a különböző színházi- és előadóestek és rendszeresen helyet adott híres magyar kortárs festőművészek kiállításainak.

Az új Hotel Nemzeti továbbviszi a mult szellemiségét a hajdan volt pezsgő kulturális élet és hagyományok felélesztése révén. Mecénás programja jelenleg véglegesítés alatt áll, a kultúraközvetítés módját kiállítások biztosításával valamint fiatal művészek támogatásával kívánja megvalósítani. A november 1-jei záró rendezvénye a művészetpártoló koncepció elemeként egyúttal az újonnan megalakuló Nemzeti Művészek Klubja Alapító Ülése is volt. A rendezvényre meghívott művészvendégek Berek Kati, Bodrogi Gyula, Szabó Gyula, Avar István és Szakál György rövid történeteket meséltek emlékeikről Stohl András és Nagy Anikó general manager beszélgetőpartnereként.  A beszélgetés után kézjegyeikkel láttak el egy emlékkönyvet, amely egy korabeli színházi látcső társaságában emlékdobozba került. A záró rendezvényt a kellemes hangú Kapocs Zsóka sanzonjai tették emlékezetessé.

Kívánjuk, hogy a Hotel Nemzeti 2009 júniusától a kitűzött célnak megfelelően egyedülálló, különleges történelmével és kultúrához való kötödéssel újból a Budapest művészeti élet szereplőjévé váljon.

2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.
8.8. 9.9. 10.10.
11.11. 12.12. 13.13.
14.14. 15.15. 16.16.
17.17. 18.18. 19.19.

Lantai József

www.mgallery.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük