India spam-nagyhatalom lett: a világban keringő kéretlen elektronikus levelek majd tíz százalékát indiai számítógépről vagy azon keresztül küldik.

 

India spam-nagyhatalom lett: a világban keringő kéretlen elektronikus levelek majd tíz százalékát indiai számítógépről vagy azon keresztül küldik.

 

    A Sophos biztonságtechnikai cég hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint India kevesebb mint egy év alatt megelőzte az Egyesült Államokat és ezzel a spam lista élére került – írta a BBC hírportálja.

    A dél-ázsiai ország élre törését szakértők részben az internet gyors indiai terjedésével magyarázzák. A kezdő felhasználók tapasztalatlansága ugyanis sokszor oda vezet, hogy a spam-gyártók áldozataivá válnak, a hiányos védelmet kihasználva számítógépeikről kéretlen levelek tömegét küldik szét.

    Becslések szerint a levélszemét mintegy 80 százaléka származik olyan, vírusfertőzött PC-kről, amelyek fölött számítógépes bűnözők átvették az irányítást.

    Az indiai spam-áradat növekedéséhez hozzájárul az a tendencia is, hogy a spamelők a hagyományos emailek helyett egyre többször terjesztik kéretlen üzeneteiket a közösségi oldalakon keresztül. A Facebookon, a Twitteren és a Pinteresten is egyre gyakoribbak a spamek.

    A Sophos adatai szerint a levélszemét 9,3 százalékát küldik indiai számítógépről vagy azon keresztül. A második helyen áll az Egyesült Államok 8,3 százalékkal, Dél-Korea pedig 5,7 százalékkal a harmadik.

    A "piszkos tizenkettő" listáján a negyedik legtöbbet spamelő állam Indonézia és Oroszország (5-5 százalékkal), utánuk Olaszország (4,9) következik, majd Brazília (4,3), Lengyelország (3,9), Pakisztán (3,3), Vietnám (3,2) és Tajvan (2,9). A listát Peru zárja 2,5 százalékkal.

 

bsa \ kpt

 

MTI 2012. április 23., hétfő 18:22

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük