Az idén százéves indai filmgyártás alkalmából Indiai Filmfesztivál kezdődött 2014. február 7-én, Budapesten. Az Indiai Kulturális Központban és a Puskin Moziban február 7-16. között  zajló fesztiválon tíz filmet vetítenek. A filmfesztivál ideje alatt a Puskin Moziban 100 éves az indiai film címmel kiállítás látható.

 

Az idén százéves indai filmgyártás alkalmából Indiai Filmfesztivál kezdődött 2014. február 7-én, Budapesten. Az Indiai Kulturális Központban és a Puskin Moziban február 7-16. között  zajló fesztiválon tíz filmet vetítenek. A filmfesztivál ideje alatt a Puskin Moziban 100 éves az indiai film címmel kiállítás látható.

 

A tárlat időrendben mutatja be az indai filmgyártás legfontosabb állomásait, legnagyobb alakjait: legendás rendezőket, producereket, koreográfusokat, énekeseket és természetesen India legfényesebb filmcsillagait. Kezdve a legelső 1913-as némafilmmel egészen napjaink legnagyobb kasszasikeréig.

 

A tíz napos Fesztivál alatt nem csupán hindí, de Magyarországon eddig még nem vetített telugu, maráthí, malajálam filmeket is vetítenek. Hiszen jelenleg is, az évente közel ezer indiai filmnek csupán az egyötöde a hindí nyelvű, ún. „bollywoodi" film. A műsorban megtalálhatók igazi nagy klasszikusok, mint pl. a Sholey, de láthatjuk többek között a nők kiszolgáltatottságáról szóló, Csípős igazság (1986) című drámát, az immár klasszikus Lángnyelveket (1975), az indiai filmtörténet egyik legnagyobb kasszasikerének számító, 3 félnótás (2009) című vígjátékot, valamint az ötszörös Filmfare-díjnyertes thrillert, A sztorit (2012). Az ezer ízű szerelem című romantikus vígjátékot február 16-án, a fesztivál zárónapján játsszák az Indiai Kulturális Központban.

 

Az Indiai Filmesztivál ünnepi megnyitóján a Puskin Moziban, Malay Mishra indiai nagykövet mellett beszédet mondott Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára is.

 

Köszöntő beszédében Hammerstein Judit elmondta: hazánk számára India az egyik legfontosabb partner Ázsiában. Hatékony és eredményes együttműködésünkre jó példa a tavaly együtt ünnepelt Amrita Sher-Gil-centenárium, melyet az UNESCO is kiemelt évfordulóvá nyilvánított. 2013 októberében hazánk részéről miniszterelnöki látogatásra került sor, a küldöttség tagjaként pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2013-2015-re szóló kulturális csereprogramot is aláírt. Külön öröm, hogy a filmművészet is teret nyert az országaink közötti kooperációban, ezt a most induló, az indiai filmgyártás századik évfordulója alkalmából megrendezett filmfesztivál is bizonyítja.

„Az indiai kultúrkör sajátosságait, a társadalmi tradíciót és a mai kor konfliktusait tükröző, ugyanakkor az egyediséget az általánosban feloldó indiai filmek az értékből élményt varázsolnak, ezért lehetnek érdekesek nemcsak hazai földön, hanem szerte a világban, így Magyarországon is" – hangsúlyozta.

 

A köszöntők után a Ketan Mehta rendezte Csípős igazság (Mirch Masala) színes, hindí nyelvű indiai dráma került bemutatásra.

A gyarmati időkben a kicsiny szegény faluba érkező kormányzó megkívánja az egyik helyi asszonyt. Amikor molesztálni próbálja, a nő pofon üti és a helyi csilifeldolgozó üzembe menekül, ahova más asszonyokkal együtt bezárkózik. A tiszt óriási haragra gerjed, katonáival körbezáratja az üzemet és egyre erősebb fenyegetésekkel próbálja rávenni a falubelieket, hogy adják át neki a nőt.

A film Indiában szokatlan nyíltsággal beszél a nők totális kiszolgáltatottságáról és alárendeltségéről a társadalomban, és azt mutatja be, hogyan viselkednek a közösség egyes tagjai – férfiak és nők – az önkényúr követelése által teremtett szélsőséges helyzetben. A művészfilmek támogatására létrehozott Indiai Nemzeti Filmfejlesztési Társaság által gyártott film bemutatásakor nagy kritikai sikert aratott és 1986-ban elnyerte a Nemzeti Filmdíjat a legjobb hindí film kategóriájában.

http://www.youtube.com/watch?v=eg0tdRnAuJU

 

A 100 éves az indiai film! vetítései a Puskin Moziban:

2014. február 9. vasárnap, 18.00: Sujoy Gosh: A sztori (Kahaani, 2009) 122' hindí, bengáli

2014. február 10. hétfő 18.00: K. Sethu Madhavan: A nő (Stri, 1995) 90' telugu

2014. február 11. kedd 18.00: R. Balki: Kevés cukorral (Cheeni Kum, 2007) 134' hindí /

          A filmet szünettel vetítik

2014. február 12. szerda 18.00:  Jabbar Patel: Volt egyszer egy komédiás

         (Ek Hota Vidushak, 1991) 168' maráthí / A filmet szünettel vetítik

 

A 100 éves az indiai film! vetítései előadássorozattal párosulnak.

Szombaton a Kávézóban Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudományi Tanszék) filmrészletekkel illusztrált előadását láthattuk Változó Bollywood és Aamir Khan sajátos szerepe címmel. (Aamir Khan az 1990-es évek óta Bollywood egyik legnagyobb szupersztárja)

 

A további előadások:

2014. február 9. vasárnap – Kávézó

16.30-18.00 Művészfilm és populáris film keveredése a kortárs hindí filmben – Vajdovich Györgyi (ELTE Filmtudományi Tanszék) filmrészletekkel illusztrált előadása

Az indiai filmben hagyományosan erősen elvált egymástól a populáris fősodorbeli film és a művészfilm. Az előbbit a túlzásoktól hemzsegő, meseszerű történetek, a műfajok keveredése és a zenés-táncos betétek jellemezték, míg az állam által is támogatott, egy szűk réteget és a nyugati fesztiválközönséget megcélzó művészfilmek társadalmi problémákat mutattak be hiteles közegben, realista stílusban és zenés betétek nélkül. A 2000-es évek közepe óta azonban egyre több kísérletező jellegű film jelenik meg a fősodorbeli Bollywoodi filmgyártásban, mely nélkülözi a zenés-táncos betéteket, társadalmi problémákat mutat be és/vagy realista stílust alkalmaz, vagy más, korábban csak a művészfilmekre jellemző sajátosságokat hordoz. A filmrészletekkel illusztrált előadás a művészfilm és a fősodorbeli film sajátos összefonódását mutatja be a kortárs bollywoodi filmben.

 

2014. február 10. – Metropolis terem

18.00-18.30 A modern és hagyományos női karakterek jelenléte az indiai filmben – Dávid Krisztina, indológus

A 19. és 20. században az indiai gazdaságban és társadalomban bekövetkezett változások hatására az indiai nők hagyományos szerepei megbomlottak. A legfontosabb változásnak egy újfajta nőtípus, a modern, vagyis az „öntudatára ébredt nő" megjelenését tekinthetjük.

A változás, mely során átalakultak az indiai nők szerepei és gondolkodásuk egy hosszú folyamat eredménye. Ez a folyamat a mai napig nem zárult le, így a tradicionális és modern női szerepek napjainkban is egyszerre vannak jelen az indiai társadalomban. A legérdekesebb jelenség, hogy ugyanazon nő különböző élethelyzeteiben hol a hagyományos, hol pedig a modern ideák által befolyásolt döntéseket hoz. A művészeti ágazatok közül a 20. század végéig csupán az irodalom és a filmművészet ragadta meg ezt az érdekes kettősséget.

Napjainkig az indiai szakértők leginkább az irodalmi alkotásokat vizsgálták társadalomtudományi szempontból, bár a filmek éppoly érdekesnek és tanulságosnak bizonyulnak. Az előadás végigkíséri a Filmfesztiválon vetített filmek női karaktereit, különös tekintettel a modern nő megjelenítésére, annak viselkedésére, és konfliktusaira.

 

A filmfesztiválhoz kapcsolódó rendezvény 2014. február 14-én 21 órától a Mika Tivadar Mulatóban (1075 Budapest, Kazinczy utca 47.) a Bollywood party, ahol a legpörgősebb bollywoodi zenékkel várja vendégeit DJ Milendee és Dj Thot. Videodiszkó, valamint táncverseny lesz a legbátrabbaknak, és a táncverseny fődíja egy kétszemélyes vacsora a Mr Masala étteremben.

 

http://www.indianembassy.hu/?page_id=2701

https://www.facebook.com/indiaikulturaliskozpont.bp

 

Lantai József