– Veszprém két új informatikai projektben is az IBM partnere lett. Az egyik keretében a neves informatikai cég – a várossal közösen létrehozott munkacsoportban, ellenszolgáltatás nélkül – felmérést készít Veszprém jelenlegi működéséről, és javaslatot tesz lehetséges intelligens, a hatékonyságot növelő megoldások alkalmazására.

 

 

– Veszprém két új informatikai projektben is az IBM partnere lett. Az egyik keretében a neves informatikai cég – a várossal közösen létrehozott munkacsoportban, ellenszolgáltatás nélkül – felmérést készít Veszprém jelenlegi működéséről, és javaslatot tesz lehetséges intelligens, a hatékonyságot növelő megoldások alkalmazására.

 

A másik megállapodás alapján informatikai kutatólabor jön létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatika Karán, ingyenes szoftverekkel, tananyagokkal és hallgatói ösztöndíj-programmal. A veszprémi Városházán rendezett ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és David Stokes, az IBM Közép-Európai Igazgatója is részt vett.

Az IBM néhány éve indította el Smarter Cities, vagyis „Élhetőbb/Intelligens Városok" elnevezésű programját, amely keretében városok számára kínál feladataik stratégiai szintű tervezését és megvalósítását támogató szolgáltatásokat, az adott város működésének javítása érdekében az IBM kutatási eredményeit felhasználva. A meghirdetett program keretében világszerte egyre több sikeres projekt valósul meg.

A Smarter Cities program révén Stockholmban például olyan intelligens útdíj rendszert vezettek be a városközpontban, amely 20%-os forgalomcsökkenést, 14%-os káros anyag kibocsátás csökkenést és 40 ezer új közösségi közlekedés felhasználót eredményezett.

 Az új-mexikói Albuquerque pedig olyan munkairányítási és jelentési rendszert alakított ki, mely lehetővé tette a feladatok sokkal gyorsabb meghatározását és kiosztását, például a nagyméretű szemetes konténerek kihelyezését és begyűjtését, a graffitik eltávolítását, valamint a jelentések automatizált elkészítését és megosztását. Ez a beruházás 2000%-os megtérüléssel járt.

A Városházán rendezett ünnepségen Porga Gyula polgármester reményét fejezte ki, hogy hamarosan Veszprémben is indulhatnak hasonló fejlesztések. Az IBM-mel aláírt megállapodás szerint az informatikai vállalat a felmérés során az adott várost számos indikátor alapján értékeli az IBM módszertanában meghatározott városi alrendszerek mentén. A munka mintegy 2 hónapot vesz igénybe, s olyan javaslatok megfogalmazásával zárul, amelyek elősegíthetik a városfejlesztési stratégiája megvalósulását intelligens megoldások alkalmazásával. Hazánkban Veszprém az elsők között vesz részt az IBM Smarter Cities kezdeményezésében, így a stratégiai tervezésért a cég nem kér ellenszolgáltatást.

A rendezvényen felszólalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is, aki arról beszélt, hogy a kormány számára elsődleges fontosságú a munkahelyek létrejöttének támogatása, mert ez kulcskérdés a gazdaság teljesítőképességének növelése, hosszú távon pedig az ország és az egyes emberek egyéni sikere szempontjából. Hangsúlyozta: ugyanilyen fontos számára az, hogy az ilyen, innovatív kezdeményezések egy része Veszprémben valósuljon meg, amely egyeteme révén, valamint a régió hasonló fejlesztései miatt is kiválóan alkalmas tudásközpont, emellett pedig – tette hozzá – személyes szívügye is.

            A megállapodást az IBM részéről Pongrácz Ferenc megbízott vezérigazgató és David Stokes, közép-európai igazgató ellenjegyezte. Az informatikai vállalat regionális vezetője  szerint „az együttműködés kiváló lehetőség a város számára, hogy követendő példaként az innováció élvonalába kerüljön. Minderre további garanciát jelent a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán folyó kiemelkedő színvonalú oktatói és kutatói tevékenység."

Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar, IBM Szoftver Technikai Kutató Központ

Alig negyedórával a városházi ünnepség után a felek az Egyetem épületében táblát avattak és sajtónyilvánosság előtt bejelentették, hogy együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá informatikai kutatóközpont létrehozásáról.

            A megállapodásban az egyetem vállalta, hogy biztosítja a Központ működéséhez szükséges irodákat, oktatási termeket, laborokat, illetve a Műszaki Informatikai Kar oktatóin és kutatóin keresztül a Központ nemzetközi színvonalú szakmai működését. A szoftvertechnikai központot az IBM rendezi be eszközeivel, amelyekhez a megállapodásban rögzített módon hozzáférést, használati lehetőséget biztosít. Az Egyetem oktatói, kutatói az IBM Academic Initiative feltételei szerint oktatási felhasználásra ingyenes szoftvereket, tananyagokat, továbbképzési lehetőségeket is kapnak, a hallgatók pedig ösztöndíj programokra, szakmai gyakorlati helyekre pályázhatnak.

            Az IBM régóta ápol kölcsönösen előnyös együttműködéseket a világ jeles kutatóegyetemeivel. Egy massachusetts-i egyetem kutatócsoportja például egy az IBM által fenntartott World Community Grid segítségével jut hozzá ahhoz a rendkívül nagy számítógépes feldolgozási kapacitáshoz, mely úttörő energetikai kutatásaihoz szükséges. Az Észak Karolinai Egyetem pedig az IBM segítségével távoli hozzáférést biztosít számítástechnikai laboratóriumához az állam oktatási intézményei számára, s ez közel 75%-kal csökkentette az intézmények szoftver licensz költségeit.

A Pannon Egyetemen induló központ is olyan projektekhez, fejlesztésekhez szeretne hátteret biztosítani, amelyek hasznosulása a Pannon Egyetem, Veszprém és az IBM közös sikerét jelentheti. Ahogy Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja fogalmazott: „A központ IBM támogatásával történt megalapítása a kar tudományos tevékenységének elismerését is jelenti, ami egyúttal nagymértékben hozzájárul fő célunk megvalósításához, hogy megalapozzuk hallgatóink hosszú távú sikeres szakmai pályáját."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük