Az Üzleti Klinika saját fejlesztésű internetes közvetítő felületén keresztül 2014. július 9-én – tizenöt közismert KKV-szakértő tematikus előadásaival -, interaktív online konferenciát szervezett, amiből közvetlenül a konferencia utáni napokban e-learning tananyagok is készültek.

Az Üzleti Klinika saját fejlesztésű internetes közvetítő felületén keresztül 2014. július 9-én – tizenöt közismert KKV-szakértő tematikus előadásaival -, interaktív online konferenciát szervezett, amiből közvetlenül a konferencia utáni napokban e-learning tananyagok is készültek.

A több mint tízezer érdeklődőből négyszáz vállalkozó csatlakozott fel a nap folyamán az online konferencia előadóinak meghallgatásához. A 15 szakember a kis- és középvállalatok működésének valamennyi területére kínáltak fejlesztési javaslatokat, követendő modern trendeket, és tanácsokat. A szervezők ezúttal komplett szakértői összefogást mozgósítottak; így tudták elérni, hogy a marketingtől kezdve, a pénzügyi tanácsokon át a személyiségfejlesztésig és a public relations-ig szinte minden témában voltak előadások, kifejezetten a KKV-kra szabva.

Egy 2012-ben készült felmérésből tudjuk, hogy abban az évben a vállalati felhasználók 39%-a ismerte és használta az e-learning és a távoktatás korszerű eszközeit, ami szinte semmilyen javulást nem mutatott a legkorábbi (2003-as) hazai statisztikákhoz képest. A stagnálás az utóbbi félévben azonban radikálisan megtörni látszik: az egyre szaporodó online webináriumok és tanfolyamok mellett július 9-én volt hazánk eddigi legnagyobb online üzleti eseménye: a 2. Országos Online Vállalkozásfejlesztési Konferencia. Az évtized elején a magyar kis- és középvállalatok kétharmadának még weboldala sem volt, nemhogy kiforrott online jelenléte (Forrás: NRC-kutatás). Alig pár év alatt hétköznapivá váltak a céges webináriumok, az online tanfolyamok, és ezernél is több webshop nyílt. Az e-kereskedelem robbanása látszólag gyorsan és észrevétlenül magával húzza a többi online ágazatot is, ez alól pedig nem kivétel az e-learning és az üzleti távoktatás sem.

Becslések szerint az e-learning az elmúlt négy évben 56 milliárd dolláros üzletté nőtte ki magát, és a szakemberek arra számítanak, hogy ez az összeg 2015-re megduplázódik. Az USA-ban például körülbelül 6 millió ember tanul otthon, különféle online platformokon; a legtöbben szakirányú képzéseket, mesterszakokat és vállalati kurzusokat választanak főként gazdasági és informatikai témában.

Magyarországon eleinte csak a nagyvállalatok vezetői ismerték fel, hogy az e-learning HR-, idő-, eszköz-, és költséghatékony. A BKV, a Magyar Posta, a telekommunikációs cégek és bankok már 2006-ban elkezdték a saját rendszereik bevezetést, míg a kkv-szektor csak 2010 táján kezdett ráébredni e módszer költséghatékonyságára, elsősorban online eszközökön, kurzusokon keresztül.

Az Üzleti Klinika országos online konferenciájának előadói voltak: Baranyi Fanni, Eszik Zoltán, Földi Miklós, Gleisz Gábor, Jagodics Rita, Kulcsár Róbert, Lévai Richárd, Mészáros György, Nyiri Zoltán, Poller Roland, Rozmán Andrea, Szabó Péter, Tonk Emil és Varga Mihály.

Olyasmit igyekeztünk szervezni, amire korábban nem volt példa Magyarországon." – meséli Tonk Emil, az online konferencia egyik főszervezője. „A rendhagyó online eseményt két nagyobb kutatás előzte meg, így a végleges tematika hatezer vállalkozó és cégvezető válaszai alapján állt össze. Ez vezetett ahhoz a koncepcióhoz, hogy tematizált előadások helyett egy mindent átfogó program szülessen, ahol egy vállalkozás valamennyire területére kaphattak tanácsokat és ötleteket a résztvevők."


Ezen a konferencián egyszerre volt szó olyan eltérő témákról, mint például a Facebook-marketing megtérülése, vagy a kisbolti eladás professzionális technikái.

Az előadásokat az Üzleti Klinika saját fejlesztésű internetes közvetítő rendszere közvetítette. Akik a rendezvényt real-time követték, vagy utólag nézték meg saját kérdéseiket, problémáikat is megoszthatták az előadókkal, akik minden beérkező levélre érdemben válaszoltak. Aki a konferencia időpontjában elfoglalt volt, vagy nyaralt, utólag komplex e-learning tanfolyamon fejezetekre bontva, teljes hozzáférést kapott az előadások megtekintéséhez, azok prezentációihoz, és segédanyagaihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük