Az YBL-emlékév alkalmából a Magyarország épített örökségét bemutató szarvasi Mini Magyarország makettpark 2014. július 18-án újabb illusztris épülettel, a Békés megyei szabadkígyósi Wenckheim-kastély makettjével gazdagodik.

 

Az YBL-emlékév alkalmából a Magyarország épített örökségét bemutató szarvasi Mini Magyarország makettpark 2014. július 18-án újabb illusztris épülettel, a Békés megyei szabadkígyósi Wenckheim-kastély makettjével gazdagodik.

 

Az ország egyetlen interaktív makettparkjában az Ybl Miklós által tervezett gyönyörű kastély makettjének meghívott vendégei között a Wenckheim család képviseletében Wenckheim László és gróf Csáky Ilona is szerepel. Az Egy magyar nábob főszereplőjének leszármazottja, a szabadkígyóson zajló Kastélyjátékok mellett a Mini Magyarország új mini Wenckheim kastélyának átadására Argentínából érkeztek Magyarországra.

 

„A szabadkígyósi Wenckheim-kastély a Wenckheim család egyik legnagyobb, legimpozánsabb, legmodernebb, valamint sokáig a Wenckheim család központi kastélya is volt egyben!" (Forrás: Tuska János)

„A kastélyt 1875-1879 között építették Ybl Miklós tervei alapján, ekkor alakították ki a parkot is. A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel. Az építtetők a kor egyik leggazdagabb földesurai: gróf Wenckheim Frigyes és felesége, gróf Wenckheim Krisztina voltak."

 

A történelmi Magyarország középpontjában, Szarvason, az ország legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétumban található makettpark a 2014. július 18-án ünnepélyes keretek között felavatandó makettel tiszteleg hazánk neves építésze előtt. Céljuk, hogy hazánk egyetlen interaktív makettparkjában 2014 júliusától Ybl örökségét is megismerhessék a Mini Magyarország makettpark gyermek és felnőtt látogatói.

 

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Ybl-emlékév alkalmából felavatandó makett a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark legújabb eleme, amely tovább gazdagítja a hazánk emblematikus épületeit és járműveit egyedülálló környezetben bemutató szabadtéri kiállítást.

 

Az ünnepélyes avatás időpontja: 2014. július 18. 15:00 óra

Szarvasi Arborétum, Mini Magyarország makettpark.

 

http://www.minimagyarorszag.hu/

http://www.wenckheim.hu/wenckheim.htm

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük