Sokba kerül, de megéri...Sokba kerül, de megéri…

Megéri tanulni! – derül ki a Merces (www.merces.hu ) legutóbbi tanulmányának eredményeiből. A Workania állásportál által működtetett internetes fizetési felmérés 100.000 munkavállaló önkéntesen megadott bérinformációi alapján készítette el a legutóbbi átlagjövedelmi analízisét.

 

  Sokba kerül, de megéri...Sokba kerül, de megéri…

Megéri tanulni! – derül ki a Merces (www.merces.hu ) legutóbbi tanulmányának eredményeiből. A Workania állásportál által működtetett internetes fizetési felmérés 100.000 munkavállaló önkéntesen megadott bérinformációi alapján készítette el a legutóbbi átlagjövedelmi analízisét.

 

Ez alapján nyilvánvaló, hogy bár a legtöbb munkavállaló legmagasabb végzettsége az érettségi, az egyetemet sikeresen elvégezve átlagban 35%-kal többet kereshetünk.

    Mennyit ér a diploma?

    Ha a magyarországi bérek nagyságát a tanulmányok tekintetében elemezzük, nem különösebben lepődünk meg: legjobban az egyetemi végzettséggel rendelkezők keresnek, bruttó átlagfizetésük: 243.500 forint. A bérek nagysága az iskolai végzettségtől függően fokozatosan csökken, sőt a felsőfokú intézmény is számít: egy főiskolai végzettségű munkavállaló átlagban már "csak" 219.000 forintot keres, OKJ-s képzéssel pedig átlag havi 159.600 forintra számíthat.

Valamivel alacsonyabb az érettségivel (158.600 forint), az érettségi nélküli középiskolával (139.000 forint) rendelkezők bére, míg a legalacsonyabb fizetést az alapfokú végzettségűek (126.900 forint) kapják.

    A hölgyek hátrányban

    A nemek közti fizetésbeli különbség minden végzettségi szintnél megtalálható. Úgy tűnik, hogy a férfiak a fizetést tekintve már nem annyira előzékenyek, hiszen többet keresnek az ugyanolyan iskolával rendelkező nőknél. A legnagyobb különbség az érettségi nélküli középiskolai végzettségnél mutatkozik: itt a férfiak átlagfizetése 150.300 forint, az ugyanilyen végzettségű nők ennél 28%-kal kevesebbet keresnek. Jelentős a differencia az alapfokú végzettségnél is: a nők 27%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál (139.500 forint a férfiak, míg 102.200 forint a nők átlagfizetése). A legkisebb különbség a nemek között az OKJ-s képzésnél adódik, itt "csupán" 11%-os a hölgyek lemaradása. (171.500 szemben a 152.600 forinttal!). A végzettség szintjének növekedésével csökken a nők fizetésbeli hátránya.

    Budapest előnyben

    A végzettség mellett, nagy mértékben befolyásolja a fizetés nagyságát, hogy az ország mely részében dolgozunk. Meglepő módon, Budapesten csak felsőfokú végzettséggel éri meg a legjobban munkát vállalni – a főiskola ott 244.100 forintot, az egyetem pedig átlag 260.200 forintot ér. Az alacsonyabb végzettségű dolgozók ugyanis Komárom-Esztergom megyében keresnek a legjobban: itt az általános iskola átlagban 146.700 forintot, az érettségi nélküli középiskola 164.300 forintot, az érettségi pedig 178.000 forintot jelent.

    Ha összességében tekintünk a vidéki megyékre, Budapest előnye még mindig jelentős az ország többi részével szemben. A fővárosban ugyanis bármelyik végzettséggel 12-25%-kal többet lehet keresni. Például Budapesten egy OKJ-s képzéssel átlagban 185.700 forintot kereshetünk, addig ugyanezért a végzettségért vidéken 25%-kal kevesebbet adnak.

    Mennyit érnek a ledolgozott évek?

    A szakmai tapasztalat is rejt néhány érdekességet: a diplomásként 3-5 éves szakmai tapasztalattal érhetjük el fizetésünk csúcsát (főiskolával átlag 232.800 forint, egyetemmel 257.900 forint), míg az ennél alacsonyabb végzettségnél a több, mint 10 éves tapasztalattal rendelkezők keresnek a legjobban.

    Diplomások előnyben

    Érdekes képet kapunk, ha konkrét pozíciókat hasonlítunk össze: adminisztratív alkalmazott pozícióban elhelyezkedni a felmérés szerint bármilyen végzettséggel van esélyünk, de a különbség persze jelentős az általános iskolai végzettség (128.400 forint) és az egyetem (193.000 forint) között. Érettségizett könyvelőként átlagban 164.200 forintot, diplomásként pedig 228.800 forintot kereshetünk. Egy üzletkötőnél is inkább a rátermettség és az ügyesség számít, de mégis jelentős fizetésbeli különbséget ad az érettségi (nélküle 164.300 forint, érettségivel 194.200 forint).

    Érdekesség, hogy az értékesítési menedzserek között a felmérés eredménye szerint a leggyakoribb végzettség a középiskola érettségivel, mégis ők keresnek a legrosszabbul ebben a pozícióban: átlag 214.900 forintot havonta szemben az egyetemi diplomásnak adott 283.400 forinttal. Némely banki munkához sem feltétel a diploma, mégis jelentős hátránya van egy érettségivel rendelkező ügyfél-tanácsadónak (192.600 forint) az ugyanebben a pozícióban dolgozó diplomáshoz képest (főiskola: 239.000, egyetem: 250.900 forint). Egy érettségizett programozó átlagban 240.900 forintot keres, egyetemi végzettséggel pedig 284.000 forintot.

    A legtöbb helyen ingyen utazunk

    A legtöbb béren felüli juttatást az érettségivel rendelkezők és a diplomások kapják.

Végzettségtől független azonban a munkába járás költéségének megtérítése és az ingyenes italellátás a munkahelyen. Az alkalmazottak képzése szintén csak a közép- és felsőfokú végzettségűeknél magas, ugyanez a helyzet szolgálati mobillal és gépkocsival is. A notebook és a flexibilis munkaidő viszont csupán a diplomásoknál szerepel számottevően juttatásként.

    Egyre rosszabb…

    Érdemes összevetni a magyarországi adatokat Közép-Európa néhány más országával. A forint gyengülése miatt ugyanis Szlovákiával és Csehországgal összehasonlítva itthon keresünk a legrosszabbul – bármilyen végzettséggel rendelkezünk. Egy szlovák másodfokú diplomás (átszámolva) 262.000 forintra számíthat, egy cseh munkavállaló 322.200 forintra, szemben a magyar 243 600 forintos kilátással. Hasonló a helyzet az érettségivel is: Szlovákiában átlag 171.600, Csehországban pedig 219.500 forintnak megfelelő összeget keresnek (Magyarországon átlag 158.600 forintot).

    A merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, saját ötlet alapján indult 2007. október 1-jén, abból kiindulva, hogy napjainkban a vállalati protokoll sok esetben nem teszi lehetővé még a közvetlen kollégák körében való munkabérről folytatott diskurzusokat sem, s ha nem is tiltja, az etikett értelmében "nem illő" ezeket a kérdéseket firtatni. A témával foglalkozó, komolyan vehető fórumok pedig egyszerűen nem léteznek. A Merces-nek köszönhetően összehasonlíthatóvá válik az azonos régióban, azonos beosztásban, szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső és hasonló tapasztalatokkal rendelkező kollégák bérezése. Megválaszolhatóvá válik a sokakat foglalkoztató kérdés: "elég jól keresek a saját szakmámban?" Kiküszöbölhetővé válik a megpályázott állástól való elesés a túlzott, vagy túlságosan alacsony bérigény okán. Ezen felül pedig az érdeklődők jobban el tudnak igazodni az egyes ágazatokban való munkavállalás anyagi vonatkozásait illetően, s nem utolsó sorban az is mérlegelhetővé válik, milyen fizetésbeli eltérések adódnak az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. Az egyre népszerűbb és immár hazánkban is ismert fizetés-összehasonlító portál adatbázisa naponta frissül. A felmérésben bárki részt vehet, aki a honlapon kitölt egy űrlapot. A részvétel teljesen anonim.

http://www.merces.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük