Foto:Tékozló Homár BlogFoto:Tékozló Homár BlogA mai napon (2007. október 9-én) ismeretlenek megrongálták a MÁV utasliftjét Budapest-Nyugati pályaudvaron. Azt a liftet amit az Index internetes lap cikke nyomán végre megcsináltak és a  mozgássérülteket viszi fel az aluljáróból a térszinre.

Foto:Tékozló Homár BlogFoto:Tékozló Homár BlogA mai napon (2007. október 9-én) ismeretlenek megrongálták a MÁV utasliftjét Budapest-Nyugati pályaudvaron. Azt a liftet amit az Index internetes lap cikke nyomán végre megcsináltak és a  mozgássérülteket viszi fel az aluljáróból a térszinre.

A felvonó panorámaüvegét az elsődleges vizsgálatok alapján valaki, vagy valakik lábbal berúgták. A kár az előzetes becslések szerint meghaladja a 300 ezer forintot. A vasúttársaság feljelentést tett az ügyben. A MÁV ingatlanjaiban (pályaudvaraiban, állomásaiban, vasúti megállóiban) a vandálok éves szinten jelentős, óvatos becslések szerint is mintegy 200 millió forint értékű kárt okoznak.

A mintegy 2,8 millió forint értékű felújítást követően néhány napja átadott, sokak közlekedését megkönnyítő lift – újbóli helyreállításáig – biztonsági okokból nem szállíthat utasokat. A vasúttársaság műszaki szakemberei soron kívül intézkedtek a lift helyreállíttatásáról annak érdekében, hogy az mielőbb ismét forgalomba állhasson. Addig a vasúttársaság tisztelt utasainak megértését és türelmét kéri.

Mint arról a MÁV közleményében korábban beszámolt, a vasúttársaság hat nappal ezelőtt, 2007. október 4-én, csütörtökön helyezte üzembe, illetve adta át az utazóközönségnek Budapest-Nyugati pályaudvaron az aluljáró és a peronszint közötti közlekedést megkönnyítő utasliftet. A Nyugati pályaudvar 3. vágányával szemben (Váci út felöli oldal) található felvonó átadására a MÁV esélyegyenlőségi programjának részeként került sor. Üzembe helyezésétől a vasúttársaság azt várja, hogy a lift jelentősen megkönnyíti és meggyorsítja majd az elsősorban mozgáskorlátozottak, kismamák, idősek eljutást az aluljáróba, illetve vissza a peronszintre.

A vasút számára folyamatos problémát jelent, hogy ingatlanjainak ablaküvegeit rendre betörik, időről-időre graffitik jelennek meg az épületek homlokzatain és a várótermekben. A peronok és helyiségek lámpái is gyakran lesznek áldozatai az értelmetlen pusztításnak: összetörik, ellopják ezeket. A padokat sokszor szétverik, a fémszerkezeteket leszerelik, az ajtókat berúgják, a WC-ket szétverik, berendezéseiket ellopják.

A vasúttársaság által kezelt épületek nagyon sok esetben azért látszanak elhanyagolt állapotúnak, mert amint a MÁV végez egy-egy épület felújításával, s befejezi a homlokzat vagy a váróterem festését, rövid időn belül az épület berendezéseit ismételten tönkreteszik, falait összefirkálják. Folyamatos, havonta ismétlődő felújításra, újrafestésre pedig – gazdasági okokból – a vasúttársaságnak nincs lehetősége. Ennek egyik legjobb – és egyben legsajnálatosabb – példája a Budapest-Istvántelek vasúti megállóhely, melynek felújítását, tisztasági festését két hónappal ezelőtt fejezte be a vasúttársaság. A mintegy egy hétig tartó munkálatok befejezését követő második napon a frissen festett állomásépületen megjelentek az első graffitik, s mostanra a homlokzat nagy részét újból az önjelölt „művészek" színes ábrái, feliratai "tarkítják".

Foto: Tékozló Homár/Index

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük