A Thália Színház egy hamisítatlan balkáni vígjátékkal kezdi az idei telet. Balkán kobra a Thália Színházban. Balkáni komédia alkohol- és pénzmámorban, ahol mindenki csörtet felfelé, ahol mindenki a pénzt akarja, de a sűrű golyózáporban könnyen elkalandozik a célkereszt.

 

A Thália Színház egy hamisítatlan balkáni vígjátékkal kezdi az idei telet. Balkán kobra a Thália Színházban. Balkáni komédia alkohol- és pénzmámorban, ahol mindenki csörtet felfelé, ahol mindenki a pénzt akarja, de a sűrű golyózáporban könnyen elkalandozik a célkereszt.

 

A méltán híres Ivan Kušan Balkán kobra című előadása Tasnádi István átdolgozásában, Rusznyák Gábor rendezésében kerül bemutatásra a Nagymező utcai teátrum nagyszínpadán december 7-én. A próbák október végén kezdődtek, a történet, valamint a szereplők listája pedig igazi tartalmas kikapcsolódást ígérnek a hosszú téli estékre.

 

Mit tegyen, vagy mit ne tegyen a vidékről elvágyódó, unatkozó fiatal feleség, ha szabadulni szeretne milliomos vállalkozó férjétől és vérfoltos ügyleteitől? Hogyan tegye el láb alól, ha csak alkalmatlan dévaj férfiak legyeskednek körülötte, akiknek nagyobb a szájuk, mind a puskacsövük, és az is hamar elsül?

 

Csak egyvalaki képes elvégezni a piszkos munkát: a délszláv háborút megjárt könyörtelen gyilkológép, a legendás Kobra! Akit nehezen lehet bevinni az erdőbe, mert nem látja a fától, igaz gyakran a fát sem. Ennek ellenére tekintet nélkül, szemtelenül leszámol bárkivel, ha leszámolják a jussát, és leszállítják a hullát.

Történik valamikor a XX. század végén.

 

A Balkán kobra tájékoztatóján az összes szereplő megjelent, vidám balkáni muzsika és gasztro-falatozás mellett néhány érdekességet megtudtunk a művészektől, többek között:

„Amin az emberek szomorkodnak az nagyjából egységes, de hogy min nevetnek, az már az ízlésről szól… Az embereket nagyon könnyű megnevettetni, hiszen azért jönnek el a színházba, hogy nevessenek, és jól érezzék magukat, de hogy min nevetnek vagy mi az a dolog, amin szeretnénk, hogy ők nevessenek, az már nagyon eltérő…  Próbálunk igényesen szórakoztatni, ami őszintén megmondva nagyon nehéz… A Balkán, mint olyan nekünk nincs meg, azaz fogalmunk sincs erről a világról, nagyjából Kusturica és környéke az, amin keresztül bármit is gondolunk arról a térségről, vagy országról… Nagyon jó alapanyag, és olyan hangulat, amihez nekünk sok közünk nincs… A szlávoknál van nagy hagyománya a valamikori legendás hősöknek, akik már túl vannak a csúcson, de birtokolják még az egész területet… Hát ilyen a legendás Kobra!"

 

A zenés rajcsúr szereplői:

Juraj Ardonjak, vállalkozó: Szombathy Gyula
Ankica, felesége: Schell Judit
Miroszláv Frankics, Ardonjak titkára: Pindroch Csaba
Borisz Mozsbolt, földhivatali gyakornok: Csányi Sándor
Tonka, Mozsbolt húga: Fodor Annamária
Jovo Sztaniszavljevics Kobra: Szabó Győző
Joszip Zeljics, paraszt: Hunyadkürti István
Dick Gilespie, Unprofor alezredes: Vida Péter
Adam Zsazsics, rendőrtizedes: Mohai Tamás
Sárosi: Egri Bálint

Rendező: Rusznyák Gábor

 

2013. december 7., 19:00 – Bemutató

Ivan Kušan és Tasnádi István: Balkán kobra

Thália Színház

 

http://www.thalia.hu

 

Lantai József