2010. augusztus 28-án, vasárnap rendezi IX. Országos Bio Főzőversenyét és Pásztortalálkozóját a Magyar Biokultúra Szövetség, Balmazújváros Önkormányzata és Rózsa Péter biotermelő. Az egész napos esemény helyszíne Nádas kapu, Vókonya puszta (a 12-es km-nél), elsődleges célja pedig a szórakoztatás mellett a hazai biokultúra megismertetése.

2010. augusztus 28-án, vasárnap rendezi IX. Országos Bio Főzőversenyét és Pásztortalálkozóját a Magyar Biokultúra Szövetség, Balmazújváros Önkormányzata és Rózsa Péter biotermelő. Az egész napos esemény helyszíne Nádas kapu, Vókonya puszta (a 12-es km-nél), elsődleges célja pedig a szórakoztatás mellett a hazai biokultúra megismertetése.

Az odalátogatók a főzőverseny és kóstolók mellett előadásokat hallhatnak a biokultúra tárgyköréből, az érdeklődőket emellett egész napos népzenei és néptánc rendezvények, kézműves vásár, játszó- és táncház is várja. Az eseményen a nagyközönség láthatja a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tavaly rendszerbe állított mozgó laboratóriumát is, mely segítségével a szakemberek többek között a termények nitrát tartalmát, fuzárium-, valamint GMO szennyezettségét és egyéb paramétereit vizsgálják. A műszerekkel az ellenőrző és tanúsító szervezet munkatársai már több száz mérést végeztek.

A vendéglátók számára meghatározó, hogy a magyar pusztai, pásztor hagyományokat korabeli, vagy ahhoz közeli körülmények között, átélhetően mutassuk be – mondta el a rendezvényről Rózsa Péter biogazda. Azok, akik ellátogatnak hozzánk, ne csak lássanak, de részt is vegyenek mindenben. Nem színpadi produkciókra és előadásokra törekszünk, hanem mindenkit arra bíztatunk, hogy aki tud, jöjjön népviseletben, főzzenek velünk vagy kóstoljanak, a zenét ne hallgassák, hanem kapcsolódjanak be, táncoljanak, éljék meg a magyar kultúrát.

 

Program:

09.30 Vendégek fogadása menta teával, frissen fejt bivalytejjel

10.00 Rózsa Péter biogazda köszöntője

10.30-tól előadások:

– Dr. Roszik Péter: GMO-s kukorica, népegészségügyi termékadó (chips adó) és ezek hatásai

– Makoldi Sándor: A világ képe egy hortobágyi pásztorszarun

– Kunkovács László: Ősépítmények

– Gera István: A magyar szürkemarha

– Kaló Imre: A jó bor nem tűri a hazugságot

11.00 Pásztorok köszöntése, a "Hortobágy örökös pásztora" cím átadása

13.00-15.00 Versenyételek bemutatása (A főzőversenyre csak bio alapanyagból készült étellel lehet nevezni!)

15.00 Zsűrizés, díjkiosztás

Az ételeket és a hagyományos viseletet külön szakmai zsűri díjazza.

 

A muzsikát Bárdosi Ildikó, Juhász Erika, Polgár Lilla, Molnár Miklós és bandája, Bárándi citerások, Kadarcs Népzenei Együttes, Bakator Zenekar, a Magyar Dudások Pál Pista bácsival, Dzsupin Pállal Marticsek Józseffel szolgáltatják.

 

Egész nap:

– Bio alapanyagokból készített hagyományos pásztorételek, italok kóstolása, biobüfé

– Kézműves termékek bemutatója és vására (kovács, fazekas, kádár, kosárfonó, nemezelő, karikás készítő, csuhé-szalmafonó, teknővájó, szarufaragó, mézeskalács készítő, fegyverkovács, rézműves, kalapos)

– Táncház, gyermek játszóház, szamaragolás, népi játékok

– Kiállítás az elmúlt rendezvényeken készült fotókból

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük