2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Izgalmas programokkal kezdte az áprilist a MÁV Szimfonikusok

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79522"><img class="image image-_original" src="/files/images/M%C3%81V%20(1).jpg" border="0" width="490" height="720" /></a></span>Kobayashi Ken-Ichiro adott ünnepi koncertet, aztán a kazah hegedűművész, Marat Bisengaliev lépett színpadra a zenekarral, (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/78957">http://euroastra.hu/node/78957</a>) és közben a MÁV Szimfonikusok kamarazenekara Brazíliában turnézott. Április vége is tartogat érdekességeket.</p> <p> 

m%c3%81v%20(1)Kobayashi Ken-Ichiro adott ünnepi koncertet, aztán a kazah hegedűművész, Marat Bisengaliev lépett színpadra a zenekarral, (lásd: http://euroastra.hu/node/78957) és közben a MÁV Szimfonikusok kamarazenekara Brazíliában turnézott. Április vége is tartogat érdekességeket.

 

m%c3%81v%20(1)Kobayashi Ken-Ichiro adott ünnepi koncertet, aztán a kazah hegedűművész, Marat Bisengaliev lépett színpadra a zenekarral, (lásd: http://euroastra.hu/node/78957) és közben a MÁV Szimfonikusok kamarazenekara Brazíliában turnézott. Április vége is tartogat érdekességeket.

 

2014. április 24. 19.30

Jekatyerina Lekhina áriaestje

Művészetek Palotája

A MÁV Szimfonikusok hagyománya immár, hogy mesterbérletük egy hangversenyét egy kiemelkedő énekesnőnek szentelik. A hagyomány idén is folytatódik, de most első ízben kerül reflektorfénybe egy külföldi énekesnő. Jekatyerina Lekhina Moszkvában, a Kórusművészeti Akadémián folytatta tanulmányait, ott szerezte operaénekesi diplomáját is. 2005-ben Szentpétervárott megnyerte az Összorosz Énekversenyt, 2007-ben pedig a Plácido Domingo nevével fémjelzett Operalia versenyen nyert első díjat. Színpadi pályáját Bécsben kezdte Mozart A színigazgató című operájának Mme Herz szerepével, amit hamarosan követett az Éj királynője. Következő nagy szerepe Olympia volt (Offenbach: Hoffmann meséi), ezzel a bécsi Volksoperben, Tel Avivban, a londoni Covent Gardenben és Monte Carlóban aratott nagy sikert. Repertoárján ott találjuk Gilda (Rigoletto) és Musetta (Bohémélet) szerepét is. Az áprilisi koncerten Bellini, Mozart, Bizet, Thomas, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij, Johann Strauss, Bernstein, Gershwin műveit szólaltatja meg az est karmestere, Medveczky Ádám.

 

2014. április 25. 12:00

Koncert a Föld Napján

A Föld Napja alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban koncertezik a MÁV Szimfonikus Zenekar 12 órakor. Művészeik Bach, Bellini, Bizet, Strauss és Gershwin egy-egy darabjából szólaltatnak meg részleteket.

Vezényel: Medveczky Ádám

Bach: Olasz koncert                                                                     

Bellini: Norma – nyitány                                                             

Bizet: Carmen – III. felvonás előjáték                                  

Strauss: Denevér – nyitány                                                      

Gershwin: Egy amerikai Párizsban (feldolgozás)

 

2014. április 29. 18.00

Festetics Palota

Haydn Sinfonia Concertante és Mozart Serenata Notturna c. művei a concerto grosso hagyományait elevenítik fel: egy kisebb, néhány hangszerből álló csoport folytat párbeszédet a kísérő zenekarral. Az utóbbi különlegessége a kétfelé osztott vonós zenekar, és a hozzájuk csatlakozó üstdob szereplése. Haydn művének szóló-csoportjában két fúvós és két vonós hangszer kap helyet érdekes és eredeti hangszínek lehetőségét nyújtva a zeneszerzőnek, aki ezt nagyszerűen ki is használja. A darab előadása a zenekar művészeinek (Kőrösy Miklós – oboa, Franczia Zsolt – fagott, Tarkó-Nagymengyi Dóra – hegedű, Vámos Marcell – gordonka) ad alkalmat szólista-szerepben való bemutatkozásra. A két bécsi klasszikus között egy egészen más stílusú darab szólal meg. Wagner 1870-ben, felesége 33. születésnapjára komponálta a Siegfried-idillt meglepetésül.  A mű címe legkisebb gyermekükre, Siegfriedre utal, illetve idézeteket tartalmaz a Siegfried című zenedrámából. A mű a szeretet, gyengédség és szerelem különlegesen szép kifejezése, Wagner életművének igazi gyöngyszeme. Az est karmestere Csaba Péter.

W.A. Mozart: Serenata Notturna K. 239

R. Wagner: Siegfried-idill

J. Haydn: Sinfonia Concertante Hob. I/105

 

http://www.mavzenekar.hu/

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.