2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekordkorán szüretelhetünk meggyet és cseresznyét idén

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79520"><img class="image image-_original" src="/files/images/gy%C3%BCm%C3%B6lcs%20(1).jpg" border="0" width="467" height="607" /></a></span>Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás.</p> <p> 

gy%c3%bcm%c3%b6lcs%20(1)Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás.

 

gy%c3%bcm%c3%b6lcs%20(1)Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák. Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás.

 

Idén az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai szerint általánosságban elmondható, hogy remek termés ígérkezik a korai tavasz miatt. Mindössze a májusi fagyosszentek okozhatnak kárt az előre tolódott érési időszak miatt az akkor már borsónyi méretű gyümölcsökben.

 

Míg tavaly a későn beköszöntő tavasz adott okot aggodalomra a hazai gyümölcstermesztésben, most a jó idő miatti korai virágzás okozhat esetleges problémákat a szakemberek szerint. 

„Négy évtizedre visszamenőleg mindig húsvétkor szoktak virágozni a cseresznye- és meggyfák. Most azonban az enyhe tél miatt a legkorábbi cseresznyefajta, a Rita már március 25. környékén virágzásnak indult. Így, ha jó meleg lesz az idő, már május elején szüretelhetünk, amelyre nem sűrűn akad példa" – mondta Dr. Apostol János a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

 

A cseresznye és meggy tehát már közel jár a teljes virághulláshoz, ahogyan a szilva és az alma is.

„Április közepéig a cseresznye 90, a meggy 70 százaléka virágzott el, de a mandula- és kajszibarackfák is nagyon hamar virágba borultak. Az őszibarack a teljes virágzása végén van, az alma még most is virágzik, és a héten már a birs és naspolya is megindul " – tette hozzá a szakember, aki szerint az április második felében jelentkező, illetve május eleji fagyok miatt keletkezhet fagykár az akkor már feltételezhetően borsónyi méretű gyümölcsökben.

 

A szakemberek bizakodóak a termés mennyiségét és minőségét illetően, ugyanis idén a méhek gond nélkül végezhették munkájukat. A tavalyi későn jött tavasz miatt ugyanis akkor szinte egyszerre indultak virágzásnak a gyümölcsfák, s ez jelentősen megnehezítette dolgukat.

 

http://www.resinfru.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.