A K&H Csoport hetedik alkalommal meghirdetett alkotói ösztöndíj pályázatának nyerteseként, Jagicza Patrícia Linda, festőművész részesül támogatásban a következő fél évben.

 

A K&H Csoport hetedik alkalommal meghirdetett alkotói ösztöndíj pályázatának nyerteseként, Jagicza Patrícia Linda, festőművész részesül támogatásban a következő fél évben.

 

A pályázathoz kapcsolódó műtárgyvásárlási program keretein belül egyben 4 tehetséges művésztől – Jagicza Patríciától, Zékány Diától, Herbert Anikótól és Varga Zsolttól – összesen 5 alkotást vásárol meg a pénzintézet. Ezzel folytatódik a K&H Csoport „művészet egy jobb, teljesebb világért" című kortárs képzőművészeti gyűjteményének építése.

 

„Jelenleg újabb öt műtárgy került a kollekcióba, melyek a gyűjtemény egészéhez hasonlóan tükrözik márkánk értékeit, az innovatív, modern, lendületes, felszabadult attribútumot. Ezeket az alkotásokat az ösztöndíjra pályázó fiatal művészektől vásároltuk meg, így a fél éven keresztül alkotói támogatásban részesülő ösztöndíj nyertes Jagicza Patrícia Linda mellett további tehetséges pályakezdő művészeket támogathattunk egy-egy alkotásuk megvételével" – nyilatkozta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

A hazai vállalatok közül elsőként építettük újjá képzőművészeti gyűjteményünket, mely mára az ország egyik legkorszerűbb vállalati kollekciójává vált. A gyűjteményi koncepció címe – művészet egy jobb, teljesebb világért – összefoglalja azt a preferált művészeti irányt, amelyeket a K&H is kiemelt értékeinek tekint, vagyis a dinamizmus, a megújulni tudás és a legújabb kor jelenségeire való érzékeny reflektálás, mindeközben pedig a tartós értékteremtésre, azaz a megbízhatóságra való törekvés.

 

„A 2014-es pályázat érdekességét az adta, hogy láthatóan egy új generáció is elkezdett versenyezni, ami a zsűri számára is kihívást jelentett, mert új művészekkel és új művészi stratégiákkal ismerkedhettünk meg. A beadott anyag változatos volt, jól mutatta a kortárs művészet alakulását, és a művészek felkészültségi színvonalát. A kiváló portfóliók lehetőséget adtak arra, hogy a zsűri a legmagasabb szintű alkotásokat válassza ki, illetve hogy a legjobban szereplő alkotókat jutalmazza. A projekt folyamatossága Magyarországon egyedülállóan biztosítja a tehetséggondozás lehetőségét" – foglalta össze a K&H művészeti tanácsadó testület véleményét Petrányi Zsolt.

 

A K&H gyűjteményi koncepciójának kialakításában és annak építésében közreműködő művészeti tanácsadó testület – amelynek tagjai a szakma olyan meghatározó alakjai, mint Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, Szurcsik József képzőművész, a Képzőművészeti Egyetem rektor helyettese, valamint Topor Tünde művészettörténész, művészeti tanácsadó, az ArtMagazin főszerkesztője – javaslatára a 2014. évi ösztöndíj pályázat keretében a K&H Csoport az alábbi műtárgyakat vásárolta meg a kiválasztott pályázóktól:

 

Jagicza Patrícia: Múzeumshopok favoritja – Essl Múzeum (2012)

Jagicza Patrícia: Kaktusz (2012)

Zékány Dia: Túlterhelt enteriőr (Kispolgári millió) (2014)

Herbert Anikó: Hommage to Charles Bukowski (2014)

Varga Zsolt: neon (2012)

(a mellékelt fotón Jagicza Patrícia Linda alkotásai láthatók)

 

A 6 hónapon keresztül havi 125 ezer forint alkotói támogatásban részesülő Jagicza Patrícia Linda festőművész pedig olyan kiváló tehetségű fiatal művészek körét gyarapítja, mint a korábbi ösztöndíj nyertes Sándor Krisztián, Födő Gábor, Kovács Budha Tamás, Navratil Judit, Miklós Hajnal és Brückner János.

 

www.kh.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük