A Palotanegyed Fesztivál keretében 2014. július 3-án az Ávéd János Quartet és Bacsó Kristóf TRIAD koncertjével megkezdődött a Magyar Jazz Jam. A háromnapos fesztiválon az említetteken kívül a Grencsó Kollektiv Rétegzene, a Tariqa és a Lukács Miklós Trió lép fel az Építész Udvarban.

 

A Palotanegyed Fesztivál keretében 2014. július 3-án az Ávéd János Quartet és Bacsó Kristóf TRIAD koncertjével megkezdődött a Magyar Jazz Jam. A háromnapos fesztiválon az említetteken kívül a Grencsó Kollektiv Rétegzene, a Tariqa és a Lukács Miklós Trió lép fel az Építész Udvarban.

 

Miles Davis mondta, mikor megkérdezték tőle, voltaképpen milyen zenét is játszik: „Eljátszom, aztán később majd megmondom, hogy mi az." A Palotanegyed Fesztivál jazz-hétvégéjének megjelölésére is csak az egyszerűség kedvéért adtuk a jazz-elnevezést – mondta Vörös Éva, a Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont PR menedzsere – hiszen minden fellépő feszegeti a műfaj, vagy ha úgy vesszük, a zene határait…

 

A koncertek, ahogy a fesztivál összes programja belépő díj nélkül látogathatóak!

Július 3-án Ávéd János Quartet és Bacsó Kristóf TRIAD koncertjét élvezhettük az Építész Udvar bensőséges terében.

Július 4-én, pénteken a nap egyetlen fellépője kettővel is felér: Grencsó István zenekarának töménysége, mélysége, meglepetés-özöne nem kíván második előadót. Mondhatnánk, hogy Grencsó a magyar szabadzene „nagy öregje", de ez nem lenne helytálló, hiszen mindig megújuló művészete örökké fiatalon tartja. Zenésztársai között állandó bőgőse, Benkő Róbert található, aki egy amerikai lemezkritikus szerint „a magyar válasz Charlie Haden-re", valamint az ifjabb generáció két kimagasló kísérleti muzsikusa.

Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A fesztiválon éli az díszvendégek nehéz életét: zenél, workshopot vezet, fotóz, kiállít…

 

Július 5-én a Tariqa előadásának lehetünk szem és fültanúi. Ez a zenekar már akkor is izgalmasnak tűnik, hacsak végigolvassuk a tagok neveit. A marokkói származású Said Tichiti-t a Chalaban zenekar lelkeként ismerhetjük. Halmos András pedig a marokkói rabszolgák zenéjének, a gnawa ritmikai összetettségének megidézésében jelentős szerepet betöltő dobos. A további szólistákat nem is kell bemutatni, legfeljebb Dresch Mihály saját fejlesztésű fúvós hangszerét, a fuhun-t. Kovács „Öcsi" Ferenc pedig Dreschnek szinte „zenei ikertestvére"- nos, ebből a felállásból csak csupa izgalmas (és igen ritkán hallható) dolgok várhatóak.

 

A Magyar Jazz Jam záróakkordja ugyanezen az estén a Lukács Miklós Trió – Cimbiózis lesz. Lukács Miklós nemzetközi szinten is az egyik legfoglalkoztatottabb cimbalmos. Saját triója nem véletlenül kapta ezt a szójáték-elnevezést: tagjai hosszú évek óta játszanak együtt különböző felállásokban, így egymás minden rezdülését, zenei gondolatát betéve ismerik.

"Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol egyforma súllyal van minden zenész jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió – Cimbiózist, mert a köztünk létrejövő szimbiózis kulcsfontosságú."

 

Az est kuriózuma, hogy a két zenekar tagjaiból kiállítható az egykori teljes Dresch Quartet. Így nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy a koncertek után spontán örömzenélés alakul ki. Érdemes tehát a látogatóknak aznap estére már nem szervezni más programot!

 

A program:

Július 4.

18:00  Grencsó Kollektiv Rétegzene (Grencsó István – fúvós, Pozsár Máté – villanyzongora,

            Benkő Róbert – bőgő, Miklós Szilveszter – dobok)

 

Július 5.

17:00  Tariqa (Said Tichiti – guembri, oud, ének; Dresch Mihály – szaxofon, fuhun; Kovács

            "Öcsi" Ferenc – hegedű, trombita, ének; Halmos András – dob)

18:30  Lukács Miklós Trió – Cimbiózis (Lukács Miklós – cimbalom, Baló István – dob,

            Orbán György – nagybőgő)

 

Július 3-4-5.

Magyar Jazz Jam

Építész Udvar

Budapest, Ötpacsirta utca 2.

 

https://www.facebook.com/Palotanegyed?fref=ts

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük