www.sziget.huwww.sziget.hu

A Nulladik napon a magyar jazz ünnepével indul a Sziget rendkívül szines jazz felhozatala, ahol a hazai élvonal mellett a Miles Davis egykori zenésztársai is színpadra lépnek. A fesztivál többi napján, a Budapest Jazz Club és a Sziget csapatának együttműködése folytán idén is önálló helyet kap a jazz a Szigeten. Közvetlenül a Világzenei Nagyszínpad szomszédságában lépnek színpadra a hazai és nemzetközi jazz fiatal tehetségei és elismert alakjai. A stílus dimenzióit tágítva a klasszikus értelemben vett jazz koncertek mellett helyet kapnak kísérletező és elektronikus produkciók is.

  www.sziget.huwww.sziget.hu

A Nulladik napon a magyar jazz ünnepével indul a Sziget rendkívül szines jazz felhozatala, ahol a hazai élvonal mellett a Miles Davis egykori zenésztársai is színpadra lépnek. A fesztivál többi napján, a Budapest Jazz Club és a Sziget csapatának együttműködése folytán idén is önálló helyet kap a jazz a Szigeten. Közvetlenül a Világzenei Nagyszínpad szomszédságában lépnek színpadra a hazai és nemzetközi jazz fiatal tehetségei és elismert alakjai. A stílus dimenzióit tágítva a klasszikus értelemben vett jazz koncertek mellett helyet kapnak kísérletező és elektronikus produkciók is.

2008-ban Miles From India címmel napvilágot látott egy dupla album. A hátterében az áll, hogy a Miles Davis: The Complete On The Corner Sessions kiadásán dolgozó (producer) Bob Belden „rácsodálkozott": Miles Davis 1972-től 74-ig indiai hangszereseket hívott a zenekarába. Bob ezután a Four Quarters lemezkiadót vezető indiai származású Yusuf Gandhihoz fordult, aki azonnal partnerré vált abban, hogy egykori muzsikusai indiai zenészek társaságában idézzék meg Miles Davis szellemét. A Sziget nulladik napján a Világzenei Nagyszínpadon a Miles Davis-életműnek főleg ez a 1972-től 74-ig tartó fejezete kerül megidézésre. Tizenkét olyan – amerikai és indiai – muzsikus fellépésével, akiknek a többsége Miles Davis kiválasztottja volt, akik együtt játszhattak vele, és akik Miles halála után a kortárs dzsessz meghatározó alakjaivá váltak. Ha bepillantunk munkásságukba, az olyan, mintha a dzsesszcsillagok lexikonját néznénk.

A teljesség igénye nélkül elmondható, hogy a világ egyik legjobb tablásának tartott Badal Roy Ornette Coleman, Don Cherry, Pharoah Sanders, John McLaughlin és Dizzy Gillespie együtteseinek is a tagja volt; a tenorszaxofonos Bill Evans a fúziós dzsessz egyik mérföldkövének tartott Mahavishnu Orchestrában játszott; Darryl Jones Mike Stern, John Scofield, Herbie Hancock, Sting, Madonna, Eric Clapton lemezein is hallható, 1993 óta pedig a Rolling Stones basszusgitárosa; a billentyűs Robert Irving III David Murray, Wallace Roney és Lenny White társaságában is játszott, de ennél fontosabb, hogy Miles haláláig, tizenkét éven át Davis „jobbkeze" volt; a dobos Ndugu Chancler Freddie Hubbard, Santana és Herbie Hancock oldalán bizonyított; az altszaxofonos Rudresh Mahanthappa pedig évek óta az egyik  legfényesebb új csillaga a dzsessznek a Down Beat szaklap szerint. S végül – de nem utolsó sorban – szót kell ejtenünk a fiatal, Grammy-díjas trombitás Nicholas Paytonról is, akit a neo-bop egyik legmarkánsabb alakjaként jegyeznek, aki már tizenkét albumot jelentetett meg, és olyan nagyságrendű muzsikusokkal játszott, mint Elvin Jones, Eddie Henderson, Wynton Marsalis, Joshua Redman és Joe Henderson.   

Krosszkulturális ünnepe lesz hát ez a nap Miles Davis zenéjének, és mivel csak kivételes alkalmakkor áll össze ez a produkció, egyszeri és megismételhetetlen élményévé válik mindazoknak, akik a dzsessz és a rock és a funk és a világzene rajongói. Valamennyiünknek. 

Szintén a nulladik nap jazz felhozatalához tartozik, hogy a magyar jazz nagy összefogása keretében a honi jazzélet legismertebb alakjai fognak majd hangszert a „Magyar Jazz Napján" a Világzenei Nagyszínpadon, így – többek között – László Attila és barátai Harcsa Veronikával és Emilióval kiegészülve, Babos Gyula, Csepregi Gyula, a Modern Art Orchestra, a Morgan Workshop vagy a Budapest Jazz Orchestra. Aznap este Budapest Jazz Klub szípadán Szakcsi Lakatos Béla, Binder Károly, Borbély Mihály, Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre vagy a Csanyi-Lattmann Quartet és még sokan mások folytatják.

És ezzel még nem ért véget a jazz a Szigeten, a Budapest Jazz Klub helyszínén megannyi izgalmas produkció várja a műfaj rajongóit.

A zenekarvezető Maarten Ornstein már pályája elején bizonyította zenei jártasságát jazz, és komolyzenei együttesekben egyaránt, valódi egyéniségét azonban csak saját projektjével; D.A.S.H.! névre keresztelt zenekarában tudta kibontakoztatni. A kortárs gondolkodásmódon nyugvó, magát Funk/Freestyle/Progressive-nek tituláló energikus csapat zenéjének összetettségében percről-percre érezhetjük a zeneszerző színházi produkciókon és nagyszabású performenszeken tökéletesített mindennemű zenei klisével dacoló, kreatív hallásmódját.

Ma már nem csak számos kritikus, de a brit jazzközönség jelentős része is Liane Carrollt tartja a szigetország legjobb jazzénekesnőjének. Nyár elején hazai rajongói már találkozhattak a brit énekesnővel a Budapest Jazz Clubban, ám vidám és közvetlen hangulatú koncertjét most a szabad ég alatt élvezhetjük. Júniusi fellépésétől eltérően ezúttal állandó partnereivel, Roger Carey basszusgitárossal és Mark Fletcher dobossal lép színpadra.

Igazi dream team formáció. A többszörös DMC bajnok Andrew J válogatott lemezei tökéletes alapot biztosítanak Kaltenecker Zsolt mesteri billentyűjátékának és Harcsa Veronika jellegzetesen bájos hangjának. A három előadó neve önmagában is garancia egy-egy nívós produkcióra, így azonban fejben is könnyen kiszámolható, hányszoros élményre számíthatunk.

 A Zuboly plays Jazz kibővült formációjában a magát zeneközelítőként, music navigátorként definiáló Ágoston Béla, Busa István az Irie Maffia és a Gimmeshot kollektiva költő-rappere Benke Ágoston Félix a morvai csángó legény mellett Rubik Ernő Zoltán, Hárságyi Péter és Kovács Zoltán kísérleteznek a népi bootleggel. Keresik azokat a dallamokat, amelyek megtalálják a közönséget, amin keresztül a közönség megtalálja őket, amit egyből énekelni kezd mindenki, és megmozdulnak a lábak. Hiszen ez a nép-zenéje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük