„A Getronics és anyavállalatunk, a KPN is jó eredményekkel zárta a 2010-es üzleti évet. A KPN EBITDA értéke 5,5 %-kal növekedett a megelőző időszakhoz képest, míg a csoport szintű árbevétel éves szinten mindössze 0,8 %-kal csökkent.

 

„A Getronics és anyavállalatunk, a KPN is jó eredményekkel zárta a 2010-es üzleti évet. A KPN EBITDA értéke 5,5 %-kal növekedett a megelőző időszakhoz képest, míg a csoport szintű árbevétel éves szinten mindössze 0,8 %-kal csökkent.

  A Getronicsnak nemzetközi szinten ugyan tavaly 6,2 %-kal csökkent az árbevétele 2009-hez képest, de a költségcsökkentésre és a működés optimalizálására irányuló törekvéseknek köszönhetően sikerült elérni a tervezett célt: az árbevétel 8 %-át elérő EBITDA-t. Büszkék vagyunk rá, hogy az eredményes működéshez a Getronics Magyarország jó teljesítménye is hozzájárult. Mindezeknek köszönhetően a Getronics ma egy pénzügyileg egészséges vállalat, amely tökéletes alapot biztosít a további növekedéshez, a jövőbeli céljaink teljesítéséhez" – mondta Rátkai Péter, a Getronics Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Mindezeket az eredményeket egy rendkívül nehéz gazdasági helyzetben sikerült elérni, hiszen mind a vállalatok, mind az államigazgatás jelentősen visszafogta az ICT beruházásokat. Az ügyfelek kiváló szolgáltatást várnak a lehető legalacsonyabb áron, ami a korábbiakban nem látott nyomás alá helyezte 2010-ben az ICT piaci árakat. A magyarországi működésben 2010 nyarán elértük a mélypontot, így most már örömmel jelenthetem be, hogy a hazai foglalkoztatottak száma is újra növekedésnek indult, aminek köszönhetően újra több mint 300 magasan képzett szakértő számára biztosítunk munkát Magyarországon. Ami pedig a fejlődési lehetőségeink egyik új irányát is megmutatja: a Getronics a legutóbbi negyedévben ötéves szerződést kötött a TNT Post-tal 13 000 felhasználót kiszolgáló Workspace Online – új felhő alapú megoldásunk – bevezetésére és üzemeltetésére Hollandiában, Belgiumban és Nagy-Britanniában" – tette hozzá Rátkai Péter.

Kiemelt Getronics eredmények:

  • Az EBITDA jelentős mértékben javult, a Getronics elérte a 2010-re kitűzött célt, az árbevétel 8 %-át elérő EBITDA-t
  • Az utolsó negyedévben már megmutatkoztak a költségek csökkentésére és a működés optimalizálására irányuló törekvések első pozitív eredményei
  • A Getronics a jelenleg érzékelhetően felfokozott versenyhelyzetben is stabilan megőrizte piaci pozícióit

Kiemelt KPN eredmények:

  • A válság ellenére jó évet zárt a KPN csoport, a különböző üzletágak összesített eredményének köszönhetően
  • 2010-ben a részvényenkénti osztalék 0,8 euró volt, és megvalósult a vállalat tavalyi évre tervezett, 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programja

Sikeres integráció, eredményes stratégia 2008-2010

A Getronics 2007. októberi felvásárlásával a KPN új stratégiai irányvonalat határozott meg a 2008-2010-es időszakra. A közben lényegesen nehezebbé vált gazdasági helyzet ellenére a Getronics integrálása, valamint az EBITDA értékre, a szabad cash flowra és a piaci részesedésre összpontosító stratégia sikeresen megvalósult. A KPN az elmúlt 3 évben 5,5 milliárd euróra növelte csoportszintű EBITDA-ját (a korábbi 4,9 milliárd euróról), 32 %-kal növelni tudta az egy részvényre jutó szabad cash flow értékét (1,55 euróra) és 48 %-kal tudta növelni a részvényenkénti osztalékot (0,8 euróra). A KPN a 2008 óta eltelt három évben az iparágban egyedülállóan magas értékben összesen 3,2 milliárd euró osztalékot fizetett ki, és 3 milliárd euró értékű részvényt vásárolt vissza.

Getronics eredmények: teljesült a 2010-re kitűzött 8 %-os EBITDA

A Getronics 2010-es évi árbevétele nemzetközi szinten 1,966 milliárd eurót tett ki, amely 6,2 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A vállalat hagyományosan legerősebb negyedik negyedévének eredményeire is hatással volt az egész évben tapasztalható általános piaci helyzet, amelyet a nyomott árak és elhalasztott beruházások jellemeztek. A vállalatnak ennek ellenére ebben a negyedévben már sikerült az árbevétel csökkenését megállítania és visszatérni a növekedési pályára. A Getronics várakozásai szerint a vállalat még ebben a felfokozott versenyhelyzetben is stabilan megőrizte piaci pozícióit. A vállalat az árbevétel változását a költségek visszaszorításával sikeresen kompenzálta, így teljesült a 2010-es évre kitűzött cél, az árbevétel 8 százalékát kitevő EBITDA szint elérése nemzetközi összesítésben.

Az utolsó negyedévben már megmutatkoztak a költségek csökkentésére és a működés optimalizálására irányuló törekvések első pozitív eredményei: a szolgáltatások színvonalának javítását alacsonyabb költségszinten tudják megvalósítani meghatározott tevékenységeinek szolgáltató központokba való összevonásával (nearshoring/offshoring).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük